115 ani de fotbal autohton

Acum fix 115 ani, avea loc primul meci de fotbal din România! Pe data de 20 august 1902, pe terenul de la Pădurea Verde se înfruntau Football Club Timișoara – Reuniunea de Sport Lugoj!

26 aprilie 1902, Palatul „Elite”, Casa de Raport a orașului Timișoara. Se pun bazele echipei Football Club Timișoara (nume împrumutat de la englezi împreună cu sportul), iar culorile alese sunt alb și verde. Echipă aveau. Dar nu aveau teren. Cei 30 de oameni prezenți se apucă semneze hârtiile necesare. Realizând că nu au un teren propriu, Bela Mesko, presidentele Serviciului pentru ocrotirea orfanilor vorbește cu primarul Telbisz, iar acesta donează un teren aflat între cartierele Cetate și Elisabetin, lângă care doi ani mai târziu avea să se construiască și o tribună pe locul unde în prezent se află Facultatea de Medicină.

În luna august a aceluiași an, în ziua 20, avea să se joace primul meci de fotbal din România. Combatantele: Football Club Timișoara și Reuniunea de Sport Lugoj, echipă alcătuită din profesori de educație fizică. Se spune că porțile aveau decât barile laterale, transversala fiind improvizată cu o sfoară. Arbitrul partidei era Ernest Hoos, președintele Reuniunii. Scorul final a fost 2-3, după ce la pauză oaspeții conduceau cu 0-2. Marcatorii au fost: Trinksz și Popoviciu pentru timișoreni, respectiv Brediceanu și Oprea de 2 ori pentru Lugoj. Exceptând victoria din acest meci, Lugojul se mândrește și cu prima asociație de fotbal din România atestată documentar.

Un amănunt inedit este acela că la finalul partidei arbitrul a strigat scorul cu voce tare în față asistenței. Ziarele vremii povestesc despre cele întâmplate ca fiind „un match practicat cu piciorul, destul de atractiv pentru cele 100 de persoane prezente”.

În 1907, undeva în apropiere de Șoseaua Kiseleff, pe un teren improvizat, s-a jucat primul meci de fotbal din București!

În zilele noastre fotbalul este sportul rege și este urmărit la nivel mondial de milioane de fani! A depășit de foarte multă vreme frontierele sportului și este o adevărată industrie! Inclusiv România are o tradiție aparte în ceea ce privește fotbalul. Și totul a pornit acum 115 ani..

Be the first to comment on "115 ani de fotbal autohton"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: