Ar trebui convocat Florin Niță la națională?

povestea-incredibila-a-lui-nita-marea-surpriza-a-stelei-in-2016-tatal-i-a-murit-familia-a-pierdut-casa_size6

Atunci când nu s-au ocupat să-l critice din temelii, o parte importantă din discuțiile despre selecționerul naționalei Christoph Daum s-au orientat către neconvocarea celui mai în vogă portar din Liga 1: Florin Niță. Rar sunt ocaziile când vreunul din „experții” care apar pe la emisiunile sportive nu profită de șansa de ne reaminti că Florin Niță este cel mai bun portar din țară și că trebuie neapărat să fie la națională (eventual și titular incontestabil). Din experiență, atunci când toți „experții” încep să facă lobby masiv pentru un anumit jucător, încep să devin sceptic. De aceea, mi-am dorit să verific argumentele din jurul lui Florin Niță.

Este Niță cel mai bun portar din țară? Și ar trebui convocat la echipa națională?

Pentru început, judecarea unui portar este mai dificilă decât cea a unui jucător de câmp. Un portar nu participă în joc cum face de exemplu un atacant, iar de aceea, meritul său în rezultatul echipei este mai greu de analizat. Putem spune cu siguranță că un jucător care înscrie 4 goluri într-un meci a contribuit din plin la rezultatul echipei sale. În schimb, este mult mai dificil să ne dăm seama cât contează 3-4 intervenții reușite ale unui portar în rezultatul final unei partide. Cu toate acestea, am putea folosi un indicativ simplu pentru a ne forma o primă impresie despre valoarea unui portar: numărul de șuturi pe poartă care nu rezultă în gol. Vom obține în acest fel un procentaj de salvare. Așadar, am cules datele despre portarii din Liga 1 care sunt titulari la echipele lor și care sunt eligibili pentru convocare la națională. Am luat în calcul toate meciurile competiționale din acest sezon. Rezultatele pot fi văzute în ilustrația de jos.

image-4

Câteva concluzii în urma rezultatelor:

  • Florin Niță este pe primul loc, reușind să salveze 80% din șuturile primite pe poartă.
  • Diferența între Niță și următorii doi portari, Lazăr și Bălgrădean, este surprinzător de mică, sub 1%.
  • David Lazăr ar putea fi o soluție care ar putea fi analizată mai detaliat, asta dacă nu ar comite niște gafe uluitoare, din cauza căreia echipa sa a pierdut cel puțin 9 puncte.
  • Silviu Lung are un sezon dezastruos, în mare parte din cauza că apărarea Astrei a implodat pur și simplu.

Este Florin Niță cel mai bun portar din țară?

Este discutabil. Din statistica mai sus, ai putea spune că da, dar diferența față de locurile 2 și 3 este foarte mică. Mai mult, o astfel de statistică nu ține cont de gafe comise, locația din care au venit șuturile pe poartă sau de calitatea șuturilor respective. Una este să aperi un șut expediat slab de la 30 de metri, alta când ai o intervenție la un șut plasat din centrul careului. Mă înclin să spun că Bălgrădean și Niță sunt cel puțin de același nivel, având în vedere că primul joacă la o echipă cu un lot mult sub calitatea jucătorilor de la Steaua și care are o apărare care scapă ocazii mult mai periculoase pe propria poartă, dar cu toate acestea, reușește să apere de nivelul lui Niță. De aceea, este trist să observi cum pe la emisiuni sportive și prin presă se insistă atât de mult pe convocarea lui Niță la națională, când în realitate se pare că avem doi portari cel puțin care ar trebui să intre în discuții despre o eventuală convocare.

Ar trebui Florin Niță convocat la națională?

Este dificil de răspuns dacă trebuie convocat Niță la națională, având în vedere că avem soluții peste numărul de locuri disponibile în lot. Cu siguranță putem spune că Niță ar merita o convocare la un amical, cel puțin, pentru a vedea cum se descurcă în cadrul echipei naționale. Tătărușanu este și va fi probabil în continuare alegerea numărul 1 pentru postul de titular atunci când este disponibil, iar Pantilimon este o rezervă pe măsură. Chiar dacă nu joacă la echipa de club, așa cum invocă unii critici, reamintesc că Pantilimon ne-a salvat de un început de coșmar în meciul cu Muntenegru și de faptul că este genul de portar cum nu prea găsim în țară, un portar care stăpânește foarte bine mișcările pe linia porții cât și jocul aerian. Majoritatea portarilor români sunt portari de linie, au reflexe bune, dar au lacune când vine vorba de a domina spațiul aerian.

Așadar, mai rămâne un singur loc disponibil pentru portari în lotul naționalei, iar noi avem 3 candidați, toți la fel de calificați, care se luptă pentru acest loc. Chiar dacă Silviu Lung are parte de un sezon dezastruos la Astra, el și-a demonstrat valoarea în trecut și este în continuare unul dintre cei mai valoroși portari din Liga 1. Florin Niță a devenit brusc un nume pe buzele tuturor după performanțele foarte bune pe care le are de când a devenit titular în poarta Stelei. Cristi Bălgrădean este un portar subapreciat în campionat, dovada fiind echipa la care a ajuns să joace; totuși, stafful naționalei par să îi aprecieze adevărata valoare, altfel mă îndoiesc că ar fi fost convocat în lot pentru meciul cu Muntenegru. Toți trei merită să joace la națională și indiferent de selecție, mereu vor exista discuții care să dezbată dacă a fost convocat „cine trebuie”.

 

 

 

Be the first to comment on "Ar trebui convocat Florin Niță la națională?"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: