Are Argentina motive să îl regrete pe Mauro Icardi?

Relația dezvoltată în ultimii ani între Argentina și Mauro Icardi este una foarte complexă, iar absența sa constantă de la acțiunile naționalei i-a făcut pe foarte mulți oameni din fotbal să se întrebe dacă sud americanii procedează corect în ceea ce îl privește pe vârful celor de la Internazionale Milano.

Din punct de vedere fotbalistic argentinienii se pot considera un popor norocos. În decursul anilor i-au putut vedea la lucru în tricoul naționalei pe doi dintre cei mai talentați jucători pe care fotbalul i-a dat, Diego Armando Maradona și Lionel Messi, iar în perioada “interbelică” a acestor domnii pe Gabriel Omar Batistuta și pe Juan Sebastian Veron.

Marea problemă în ceea ce-l privește pe Mauro Icardi este binecunoscuta și mediatizata problemă a triunghiului amoros cu soția sa, Wanda Nara și fostul său prieten, Maxi Lopez. Dar marea greșeală a presei sud-americane și nu numai în ceea ce-l privește pe Icardi este că s-a axat prea mult pe acest subiect și s-a vorbit poate prea puțin despre evoluțiile sale din teren.

Icardi este un vârf de atac letal în fața porții, fără nici o umbră de îndoială. Mărturie stau cele 62 de goluri reușite în 114 partide în tricoul nerazzurilor la vârsta de doar 23 de ani. În ciuda variatelor soluții stelare de care dispune în atac naționala Argentinei nu are totuși un vârf de profilul lui Icardi.

Prin calitățile sale Messi este unic, în timp ce Gonzalo Higuain este un alt tip de jucător, puternic și capabil să creeze o fază periculoasă din nimic. Cu toate acestea “Pipita” are deseori nevoie de mai multe șanse pentru a înscrie, iar ratarile în tricoul naționalei din trecut (finala Cupei Mondiale cu Germania, Copa America 2015 sau Copa America 2016) încă bântuie amintirile suporterilor. Spre exemplu în sezonul trecut marja lui Mauro Icardi era de un gol înscris la fiecare două ocazii avute!

Privindu-l pe Sergio Aguero ne aducem aminte de ceea ce ar fi putut să devină Ariel Ortega dacă și-ar fi valoricat cu adevărat potențialul: un jucător tehnic, cu o viteză bună, dar care este totuși mult prea predispus la accidentări. Dar Aguero nu este un vârf autentic de gura porții, ci mai degrabă de linia a doua, iar în acest moment pe acea poziție are un concurent pe care cu greu îl poate scoate din echipă și care are de partea sa vârsta și calitatea tehnică superioară: Paulo Dybala!

Pe Carlos Tevez nu cred că mai are rost să îl aducem în discuție deoarece este istorie pentru naționala Argentinei!

Acești trei atacanți (Higuain, Aguero, Messi) pe care Argentina se bazează în momentul de față au totuși ceva în comun: toți sunt trecuți de vârsta de 28 de ani! 

Prin urmare care este viitorul naționalei? Cum va arăta Argentina după retragerea lui Messi? Care sunt viitoarele staruri ale naționalei pumelor? Primul nume care își face simțită prezența este Paulo Dybala, pe care toți îl văd viitorul lider al Argentinei, dar care nu este un vârf autentic.

O altă variantă pentru viitorul atacului Argentinei este jucătorul celor de la Atletico Madrid, Angel Correa (doar 42 de partide disputate în aproximativ 3 ani și 8 goluri înscrise) sau Lucas Pratto (18 goluri în 54 de partide) acesta din urmă numărându-se printre favoriții noului selecționer, Edgardo Bauza. Analizând aceste cifre putem spune cu certitudine că Icardi reprezintă o alternativă mai slabă decât Correa sau Pratto pentru atacul argentinienilor?

Cifrele vorbesc de la sine. Mauro Icardi a avut cel mai bun sezon în tricoul Interului în anul în care aceștia au terminat stagiunea pe locul 8. Ba chiar mai mult, în actualul sezon, nouarul lui Inter este cel mai eficient atacant din Europa raportând golurile înscrise la șansele avute și luând în considerare și assist-urile pentru colegi. Practic este un jucător care oricând pe durata unei partide poate finaliza orice jumătate de ocazie avută. Să ne forțăm imaginația și să ne gândim ce ar putea face Icardi beneficiind de susținerea unei linii de mijloc ca cea a Argentinei.

Cu toate acestea care este motivul pentru care Icardi lipsește constant de la acțiunile naționalei?

Fostul selecționer, Gerardo Martino a motivat absența lui Icardi de pe lista celor 23 de jucători convocați pentru Copa America 2016 punând-o pe seama poveștii Wanda Nara-Maxi Lopez.

“În viață am învățat că lucrurile sunt albe sau negre. Dar cu trecerea anilor am început să-mi dau seama că există și gri!”

Așa a sunat o declarație dată de Martino cu puțin timp înainte de definitivarea listei. A dat senzația că a lăsat totuși o poartă deschisă și pentru vârful lui Internazionale, dar în cele din urmă Icardi nu a fost convocat.

Noul selecționer, Edgardo Bauza a declarat inițial că îl va convoca pe Mauro Icardi, dar a ținut să specifice că cel puțin pentru moment numărul 9 în naționala Argentinei este acontat de Gonzalo Higuain. De asemenea dată fiind afinitatea lui Bauza pentru Lucas Pratto acesta a lăsat să se înțeleagă că îi va acorda jucătorului celor de la Atletico Mineiro mai multe șanse de joc. Prin urmare, deși discursul lui Bauza diferă de cel al lui Martino, consecințele pentru Icardi sunt aceleași.

În plus, deși nimeni nu a confirmat oficial acest lucru, se pare că jucătorii Argentinei în frunte cu Messi nu vor să împartă vestiarul cu Mauro Icardi având în vedere modul în care acesta s-a comportat cu bunul său prieten Maxi Lopez în trecut.

Oare greșesc argentinienii pentru că îl pedepsesc pe Mauro Icardi pentru o greșeală a trecutului și pentru faptul că nu profită de calitățile sale din teren?

Campionatul Mondial din Rusia reprezintă poate ultima șansă pentru generația lui Messi de a aduce Argentinei a treia Cupă Jules Rimet din istorie. În eventualitatea în care va rămâne pe banca pumelor până atunci Edgardo Bauza are oportunitatea de a nu repeta greșeala pe care a făcut-o Alejandro Sabella la Mondialul din Brazilia prin neconvocarea lui Tevez. Acea mutare neinspirată a făcut diferența dintre a fi campioana lumii și a termina pe locul doi. Bauza încă are suficient timp la dispoziție pentru a pune lucrurile în ordine cu Icardi și de a beneficia de aportul celui mai în formă atacant argentinian al momentului.

1 Comment on "Are Argentina motive să îl regrete pe Mauro Icardi?"

  1. eu zic spun ca da ca era un fotbalist foarte bun

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: