Arsenal – Hull City. Joc pragmatic și eficient propus de tunari

După cele două meciuri consecutive în care tunarii nu au agonisit nici un punct, atmosfera de pe Emirates era una încărcată înaintea confruntării cu Hull City.

Această partidă devenise brusc una extrem de importantă, atât în privința clasamentului, cât și a moralului (următorul meci al lui Arsenal fiind în compania nemților de la Bayern Munchen).

Dincolo de aceste neajunsuri, care încărcau mult echipa,  Arsene Wenger se confrunta și cu probleme serioase de efectiv, în special în linia de mijloc: Cazorla (accidentat), Ramsey (accidentat), Xhaka (suspendat). Îl putem adăuga și pe Elneny acestei liste, egipteanul nefiind 100% fizic în urma participării la Cupa Africii.

 

În aceste condiții, Wenger a început partida astfel (păstrând cuplul de mijlocași din duelul contra liderului Chelsea): 4-2-3-1 -> Cech / Bellerin, Mustafi, Koscienly, Gibbs / Oxlade-Chamberlain, Coquelin / Walcott, Ozil, Iwobi / Sanchez.

De cealaltă parte, noul antrenor al celor de la Hull City, Marco Silvă, a optat pentru un 4-3-3, cu următoarea distribuție: Jakupovic / Elabdellaoui, Ranocchia, Maguire, Robertson / Markovic, Huddlestone, N’Diaye / Grosicki, Niasse, Clucas.

În tur, Arsenal a beneficat de un meci ușor, pe care l-au avut la discreție, impunându-se cu un categoric 4-1. De această dată lucrurile se anunțau ceva mai complicate, din două motive: forma slabă pe care o traversau vicecampionii Angliei și schimbarea de antrenor a oaspeților de astăzi.

Marco Silva, fostul antrenor al celor de la Olympiacos, a transformat imediat jocul tigrilor, acest lucru fiind reflectat în rezultatele surprinzătoare pe care le-au avut: o victorie împotriva celor de la Manchester United în EFL Cup, urmat de un egal în dauna aceleași echipe și o victorie împotriva lui Liverpool, ambele în Premier League.

Provocarea pe care portughezul a acceptat-o spune foarte multe despre dorința de afirmare a acestuia. Să pleci de la Olympiacos, la cârma căreia defila în campionat și juca în grupele Champions League (unde a reușit să învingă Arsenal) și să vii la Hull City, o echipă care se bate la retrogradare, este o mișcare mai mult decât îndrăzneață, însă pentru care Silva pare mai mult decât pregătit.

Schimbarea evidentă pe care acesta a impus-o a vizat modificarea filozofiei de joc. Dacă înainte de venirea sa, Hull își îmbrățișa statutul de echipă mică și juca un fotbal inestetic, acum jucătorii sunt mult mai încrezători și au adoptat, sub atenta observare a noului antrenor, un joc mult mai plăcut și mai combinativ.

De asemenea, în precedentele meciuri, Silva (al 2-lea cel mai tânăr antrenor din Premier League, după Eddie Howe), a demonstrat și flexibilitate tactică, pregătind diferite formații în funcție de adversar și situație (4-4-2 în victoria din EPL în față celor de la United;  4-1-4-1 în egalul de pe Old Trafford; 4-2-3-1 împotrivă celor de la Liverpool).

În meciul de astăzi, echipa lui Marco și-a asumat responsabilitatea și a încercat să țină de minge și să își creeze ocazii în urma combinațiilor de joc (posesia a fost în favoarea tigrilor, 49%-51%).

Arsenal nu a părut surprinsă sau deranjată de această situație mai puțin întâlnită, în special pe Emirates, și a pregătit cu mare atenție faza defensivă, propunând o echipă compactă și foarte bine organizată.

După cum putem observa, tunarii nu fac un presing agresiv și nu încearcă să recupereze mingea rapid, ci se așază pe poziții, anulându-le tigrilor orice opțiune de a pasa.

Același scenariu desfășurându-se pe întreaga durată a partidei.

Hull City nu a neglijat nici ea faza defensivă, anulând la rândul ei jocul între linii al gazdelor.

Principiile defensive au fost respectate cu religiozitate de elevii lui Silva, până la faza primului gol, din minutul 34.

Inițial, jucătorii erau bine așezați și aveau superioritate numerică în toate zonele.

Pe măsură ce faza a avansat, N’Diaye își pierde concentrarea și devine un simplu spectator, pierzându-l total din marcaj pe Ozil. Huddlestone intuiește bine faza și merge să strângă în centru.

Cu toate că Huddlestone era unde trebuia să fie, faptul că N’Diaye rămâne la marginea careului îl obligă pe fostul jucător de la Tottenham să ocupe două poziții. Lucru imposibil, iar în consecință Alexis rămâne liber și înscrie.

În partea secundă, Hull City a încercat să facă unele ajustări, forțată evident și de scorul înregistrat pe tabela de marcaj.

Marco Silva și-a îndemnat jucătorii să facă un presing mai avansat asupra fundașilor adverși, încercând să le îngreuneze astfel construcția și să îi determine să greșească.

Din 5-4-1 în prima repriză, Hull a schimbat în 4-4-2.

Abordând astfel construcția lui Arsenal, într-adevăr, exista o presiune mai mare, dar și un risc implicit pe care și-l asumau tigrii.

Când presingul era dejucat, o gaură imensă apărea în zona centrală.

Golul doi a venit dintr-un penalti, pe fondul riscurilor tot mai mari pe care Hull și le asuma sub presiunea timpului.

Per total o victorie meritată de Arsenal, care a propus un joc pragmatic și foarte eficient.

Chiar dacă pleacă fără nici un punct de pe Emirates, Hull City arată vădite semne de îmbunătățire, atât pe plan colectiv, cât și pe plan individual.

Un jucător care a impresionat astăzi a fost Markovic, de la care au plecat toate acțiunile periculoase pe care echipa sa le-a avut. 74% procentaj de reușită al paselor, o șansa creată, 5 centrări și 8 driblinguri reușite.

În compartimentul defensiv, foarte util și sigur pe el a fost Robertson, cu 79% procentaj de reușită al paselor, două șanse create, 12 centrări și 8 intercepții.

De cealaltă parte, dincolo de omul meciului, Alexis, aș vrea să îl evidențiez pe Oxlade-Chamberlain, care s-a achitat de minune de sarcinile sale, înregistrând 85% procentaj de reușită al paselor, 5 driblinguri reușite și arătând o mare disponibilitate de efort și o bună distribuire a balonului.

3 puncte foarte importante în economia campionatului și o infuzie de moral necesară în vederea abordării dublei manșe împotriva bavarezilor de la Bayern.

2 Comments on "Arsenal – Hull City. Joc pragmatic și eficient propus de tunari"

  1. Arsenal si eterna lor lupta pentru locul 4. Anul asta au sanse mari sa nu-l mai prindă nici pe amăratul de loc 4.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: