Au castigat Europeanul venind de pe plaja

euro

Una dintre cele mai frumoase povesti din fotbal pe care le-am auzit  este legata de Campionatul European din anul 1992. Respectiva editie a fost gazduita de Suedia si a avut la start 8 echipe: tara gazda, Yugoslavia, Anglia, Franta, Germania, Olanda, Scotia si CSI. Inainte de startul competitiei, Yugoslavia a fost sanctionata de catre ONU si, prin urmare descalificata. Locul acestora a fost luat de Danemarca, care terminase pe locul 2 in grupa de calificare din care facuse parte si nationala Yugoslaviei. Danezii, desi aveau o echipa buna, nu erau cotati foarte bine, datorita faptului ca fusesera anuntati in ultima clipa ca vor lua parte la acest turneu si ratasera pregatirea. Principalii pretendenti la titlu erau detinatoarea trofeului, Olanda, care ii avea in componenta pe van Basten, Bergkamp, Rijkaard sau Ronald Koeman si Germania.

Cele 8 echipe au fost impartitie in doua grupe:

Grupa A                                                    Grupa B

Flag of Sweden.svg Suedia                                                Flag of the Netherlands.svg Olanda

Flag of Denmark.svg Danemarca                                         Flag of Germany.svg Germania

Flag of France.svg Franta                                                Flag of Scotland.svg Scotia

Flag of England.svg Anglia                                                 Flag of the CIS.svg CSI

Grupa A a fost castigata de Suedia, cu 5 puncte, dupa o victorie in fata Danemarcei si doua egaluri, in fata Frantei si Angliei. Pe locul 2, au terminat danezii, cu 4 puncte, acumulate dupa ce i-au invins pe francezi si au remizat cu nationala Albionului.

In grupa B, prima clasata a fost Olanda lui van Basten, cu 5 puncte, dupa victoria in fata Germaniei si egalurile obtinute cu Scotia si CSI. Germania a fost a doua echipa calificata, cu 4 puncte, in urma victoriei cu Scotia si a egalului obtinut in minutul 90 cu CSI. Astfel ca in semifinale Olanda avea sa intalneasca Danemarca, iar Germania tara gazda Suedia.O concluzie interesanta dupa disputrea meciurilor din grupa: prima clasata a castigat cu a doua, remizand cu celelalte echipe din grupa, care s-au anulat reciproc in meciul direct.

Prima semifinala, prima surpriza. Dupa 90 de minute, scorul intre Danemarca si Olanda, campioana en-titre, era egal si s-a ajuns la penalty-uri. Aici, portarul danezilor, Peter Smeichel a aparat un penalty in fata lui van Basten, iar Danemarca ajungea in finala. In a doua semifinala, Germania invinsese Suedia cu 3-2 si erau priviti ca marii favoriti pentru castigarea trofeului.

Finala s-a disputat la Goteborg, in fata a 37.800 de spectatori. Iar Danemarca a uimit inca o data, impunandu-se cu 2-0 in fata Germaniei lui Riedle, Klinsmann si Effenberg. Acesta a fost primul trofeu european castigat de danezi, iar povestea lui este una cat se poate de frumoasa, pe care cu siguranta acestia nu o vor uita niciodata.Cateva statistici interesante despre aceasta editie a Campionatului European:

  • numar goluri marcate: 32
  • numar meciuri jucate: 15
  • media de goluri: 2,13 goluri/meci
  • 4 golgeteri ( 3 goluri fiecare ) : Henrik Larsen(Danemarca), Karlheinz Riedle(Germania), Dennis Bergkamp(Olanda), Tomas Brolin(Suedia)

Be the first to comment on "Au castigat Europeanul venind de pe plaja"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: