Călătoria continuă!

Adulat și respectat sau hulit și contestat, Arsene Wenger a rămas mereu același gentleman desăvârșit, ce nu-și apleacă urechea la zumzăiturile ipocriziei. Conștient de memoria scurtă a fanului obișnuit, el a rămas absent la gloanțe oarbe și a ignorat lauda deșartă, concentrându-și energia inepuizabilă asupra clubului căruia i s-a dăruit cu întreaga sa ființă: Arsenal FC.

Cu meticulozitatea unui sculptor conștient de propria-i valoare, Arsene a construit lună de lună, an de an, unul dintre cele mai frumoase cluburi de fotbal din lume, alegând să riște totul pe mâna lui, refuzând să abdice de la principiile lui, păstrându-se natural într-o lume tot mai plastifiată.

Desigur, „aroganțele” de acest fel l-au costat procente importante din reputație. Cum să îndrăznească cineva să încerce ceva contra curentului? Cum să ai tupeul să te abați de la normalul setat de majoritate și nu doar să pornești ca un nebun pe drumul tău, ci să mai și continui ca unul încăpățânat?!

Din fericire, marile personalități sunt suficient de visătoare și optimiste să alerge prin ploaie atunci când toată lumea stă în casă. Cum ar fi arătat astăzi lumea pe care o cunoaștem dacă spiritele întreprinzătoare și vizionare s-ar fi prăbușit sub presiunea conformismului, cedând și abandonând frumoasa luptă dusă în numele idealului.

Parcă nepăsători, aceste spirite libere continuă călătoria, sfidând orice și pe oricine. Dar vai, numai în pielea lor să nu fi atunci când epigonii simt miros de sânge! Mergând pe o cărare nestrăbătută de nimeni înainte și fără indicatoare, există o mare șansă să te împiedici sau, de ce nu, chiar să te rătăcești.

Atunci, filistinii care mergeau timid în spatele curajosului, să vadă unde ajunge și ce descoperă, se opresc și fac ce știu ei mai bine: tărăboi și zgomot fără noimă, țipând și urlând care mai de care, să nu cumva să rateze cineva momentul de ezitare al urmăritului. Cu o plăcere demnă de milă se bat în piept cu fală, vestind că EI au avut dreptate.. că au știut de la început că acest drum duce la o fundătură sau că e presărat cu piedici de netrecut. Iar în aceste momente de debandadă se joacă viitorul lumii, clipa aceasta cernând descoperirile de încercările ratate.

Deschizătorul nostru de drumuri este pus într-o situație dificilă. Să întoarcă privirea, abătându-se de la călătoria pe care a început-o atât de încrezător și să se întoarcă în mulțime SAU să suporte în continuare precipitațiile batjocoritoare ce îi umezesc spatele și să își continue “vânătoarea de vrăjitoare.” De cele mai multe ori, dacă personajul nostru este cu adevărat cel ales, o să conștientizeze că zgomotul de fundal vine din SPATE cu un motiv: pentru că el este înaintea tuturor!

Cu această imagine clară și edificatoare, el va porni mai departe în aventura lui, gata să se întâlnească cu cei asemenea lui, curajoși și nebuni și să îi lase în uitare pe contestatarii prea mici ca să-l urmeze.


//
Bineînțeles, călătoria și peripețiile pe care noi le-am descris în câteva rânduri, au altă durată și rezonanță în viață, uneori întinzându-se chiar pe întreaga ei durată.

În această tipologie îl putem încadra fără ezitare și pe Arsene Wenger, care își are deja, pentru eternitate, semnătura în cartea fotbalului. Sosind acum mai bine de 20 ani, a cunoscut atât dulceața succesului, cât și greața acestuia. Anunțându-și cele mai îndrăznețe idei în plină glorie sau apărându-le în vremuri întunecate, el a rămas aceeași persoană integră, modestă și educată, care a pus în permanență binele clubului, pe care l-a modelat după chipul și asemănarea viziunii lui, deasupra oricărui alt element, care a devenit automat secundar.

Perioada din ultimii ani a fost una mai puțin fericită pentru francez, care a trebuit să asiste cum critica depășește limita și se transformă în lipsă de respect. O lipsă de respect cauzată de ce? “De o perioadă lungă fără rezultate mulțumitoare”. Dar cine stabilește care sunt rezultatele „mulțumitoare” și care sunt alea “nemulțumitoare”? Desigur, nimeni nu poate să stabilească așa ceva fără să aibă niște standarde. Partea interesantă este că standardele după care e stabilită categoria rezultatelor sunt fixate de Arsene, el plătind practic tribut unei perioade încununate de reușite repetate.

Ar fi chiar dezonorant pentru Arsene Wenger să încercam să explicăm de ce ultimele sezoane n-au fost chiar atât de reușite, pentru că el, înaintea tuturor, a recunoscut și a acceptat că lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie. Cu demnitate s-a arătat răspunzător de multe ori și cu ambiție și pasiune a încercat să schimbe lucrurile. Uneori a funcționat, alteori nu. Poate și din cauză că mereu a vrut să le facă în felul lui.

Privind retrospectiv, s-ar putea să identificăm mai multe momente în care lucrurile ar fi putut fi gestionate diferit și făcute “altfel”. Doar oare după ce acestea s-au consumat, mai avem vreun drept să realizăm demersul ăsta imaginar?

Înainte, pe la începuturile aventurii lui Arsene la Arsenal, situația nu era deloc una roz, greutățile venind necontenit. Chiar și așa, într-un climat neprietenos, el a făcut lucrurile „în felul lui” și a transformat mediul vitreg într-un locșor cald, unde cântecul păsărelelor a acoperit urletul cucuvelelor.

Succesul din această seară, care înseamnă atingerea unor noi borne, atât pentru el (primul antrenor cu 7 trofee FA Cup), cât și pentru Arsenal (primul club cu 13 trofee FA Cup), nu ne lămurește acum cât de mult înseamnă, dincolo de cifrele prezentate.

Nu avem cum să știm dacă reprezintă o descătușare, o primă rază de lumină ce anunță un anotimp însorit pentru Arsenal sau doar o scurtă amăgire. Nu, cu siguranță nu avem cum și de unde să știm aceste lucruri.

Ceea ce putem afirma cu siguranță este că aventura continuă, iar Arsene Wenger încă nu a întors privirea și își continuă, mai determinat ca oricând, parcursul.

 

 

3 Comments on "Călătoria continuă!"

  1. Îmi place cum s-a scris articolul. Felicitări. Sunt foarte puțini oameni în ziua de azi care apreciază la adevărata lui valoare pe antrenorul francez. Sunt un suporter al celor de la Arsenal și trebuie să recunosc că sunt puțini care mai știu să aprecieze munca și dedicarea lui Arsene Wenger la clubul londonez.

  2. Mare dreptate ai.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: