„Cazul Donnarumma”: Trădător sau profesionist?

În ultima perioadă planeta a devenit un imens tribunal, iar locuitorii ei s-au împărțit în două categorii: apărători și acuzatori. Inculpatul: Gianluigi Donnarumma, 18 ani. 

Capul de acuzare: trădare. Temeiul: Gianluigi Donnarumma a refuzat prelungirea contractului cu actuala sa echipă, AC Milan.

Așa cum se obișnuiește în sfera juridică, Donnarumma beneficiază de prezumția de nevinovăție până în momentul în care sunt prezentate probe care să ateste contrariul. Așadar, vom asculta mai întâi ce are de spus Acuzarea.

Acuzarea:

„Este evident că Donnarumma este vinovat și, prin urmare, un TRĂDĂTOR! Refuzul său este strigător la cer. Unde s-a mai auzit ca un jucător, pe care tu l-ai descoperit și căruia tu i-ai oferit tot ceea ce are, să refuze un contract de 5 milioane pe an plus bonusuri?!

Fără noi s-ar fi înecat în anonimat, nimeni n-ar mai fi auzit de numele lui. Acum, datorită nouă, care am avut încredere în el, oferindu-i toate condițiile să performeze la cel mai înalt nivel, toată lumea vorbește despre el. Noi l-am făcut cine este! Și cum ne răsplătește acest puști nerecunoscător? Prin TRĂDARE!

Într-un moment în care echipa a demarat un proiect ambițios, cheltuind sume importante și demonstrând astfel că vrea să revină acolo unde îi este locul, copilul ăsta râzgâiat alege să plece! Este clar că nu-l interesează decât banii. Dacă ar fi fost câtuși de puțin interesant de reușite fotbalistice ar fi rămas.

Onorată Instanță, vă dați seamă că noi am luat acest copil când avea numai 14 ani? La o vârstă la care alții sunt îndemnați de părinți să o lase mai moale cu fotbalul și să se concentreze pe școală, noi, AC Milan, unul dintre cele mai mari cluburi din lume, venim și îi oferim un contract!

Am avut toată încrederea în acest puști foarte talentat, i-am pus la dispoziție tot ce a avut nevoie pentru a se dezvolta și a ajunge acolo unde își dorește. După ce s-a folosit de noi și de renumele nostru, la primul test în care trebuie să-și dovedească recunoștința și dragostea pentru culorile care l-au făcut remarcat, el TRĂDEAZĂ! 5 milioane pe an plus bonusuri.. pentru un copil de 18 ani?! Unii oameni nu câștigă atât într-o viață. Într-o viață în care muncesc mult… El ar fi putut câștiga sumă asta fabuloasă într-un an doar fiind loial.


//
Mă uit acum în ochii lui și îl văd pe copilul Donnarumma, speriat și ezitant înainte de primul său meci ca titular în poarta noastră. Știți la ce vârstă l-am debutat? La 16 ani… Am pus viitorul acestui măreț club pe umerii unui puști necunoscut. După asta i-am oferit un contract de 5 milioane pe an! 5 milioane pe an! Ce ar fi vrut să facem mai mult pentru a-i câștiga loialitatea? De fapt, el nici nu vrea că noi să-i câștigăm loialitatea.. el vrea că noi să i-o cumpărăm!

Dar, Onorată Instanță, noi nu vrem ca un mercenar să apere această stemă care odată era pe cele mai înalte culmi ale gloriei. Nimeni nu este mai presus de club, cu atât mai puțin acest copil care nu ar fi fost nimic fără noi!

Acestea fiind spuse, consider că decizia este evidentă… Donnarumma este un TRĂDĂTOR și trebuie etichetat cu acest stigmat toată viață lui de acum înainte!”

Rugăm acum Apărarea să ia cuvântul.

Apărarea:

Mulțumesc, Onorată Instanță! Pledoaria premergătoare a fost ambalată în înalte valori morale și a bătut monedă pe principii… Dar oare chiar poate oricine să vorbească, atât de lejer, despre niște virtuți atât de greu de atins?

Inculpatul este acuzat de trădare… pentru că a refuzat un contract de 5 milioane pe an… Nu este oarecum ironic, și puțin amuzant, cum cineva care invocă unele concepte precum “încredere”,  “loialitate” și  “dragoste pentru culori” aduce mereu în atenția publicului un argument efemer, de natură materialistă? Ce vrea de fapt să evidențieze prin această tactică propagandistică? Nimic altceva decât aprecierea fără margini a clubului pentru Donnarumma, tradusă printr-o generozitate amețitoare. Dar așa să fie oare? Să fie acest club întruchiparea bunăvoinței, lipsită de orice interes meschin?

Vă propun un demers imaginar. Dacă în locul lui Donnarumma era altcineva. Un copil mult mai talentat și cu o perspectivă mai bună de viitor, credeți că Donnarumma ar mai fi fost subiectul acestei discuții? Categoric nu! Probabil că nimeni n-ar mai fi știut de el și ar fi rămas, pentru totdeauna, un nume necunoscut.

Prin urmare, nu faptul că este “Donnarumma” l-a adus unde este acum, ci talentul lui ieșit din comun.  Ce ne spune această descoperire? Ne spune că, încă de la început, Milan nu și-a urmărit decât propriul interes. Pentru ei nu conta cine este puștiul, de unde vine, cum îl cheamă. Pentru ei conta doar să fie talentat, să își ajute clubul prin evoluțiile sale și apoi prin suma de transfer plătită pentru el.

Câți copii, poate nu la fel de talentați ca Donnarumma, au fost în atenția Milanului, dar au sfârșit azvârliți prin ușa din spate pentru că nu au prezentat siguranța unui eventual profit? Probabil foarte mulți… Deși Acuzarea s-a transformat, paradoxal, într-o Apărare a bunelor valori morale, acest lucru nu a reprezentat decât o ipocrizie. Nici pentru AC Milan nu a fost nimic mai important decât interesul și cum să valorifice cât mai bine această afacere.

O a două observație a Apărării este, și mă întorc, “loialitatea”. Dacă AC Milan este un club care prețuiește atât de mult relațiile bazate pe încredere și onestitate, cum de și-au permis să-l “fure” pe Gianluigi celor de la Inter? Un lucru mai puțin știut este că Donnarumma a fost descoperit pe când avea 10 ani de Giocondo Martorelli. Când acesta l-a văzut, a recunoscut imediat ce potențial are în față așa că a luat imediat legătura cu Piero Ausilio, de la Inter. Timp de 3 ani și jumătate de la acest episod, Donnarumma s-a aflat în vizorul celor de la Inter care au purtat în permanență discuții cu acesta și cu familia lui. În același an, 2013, Inter s-a înțeles cu părinții băiatului să semneze cu echipa lor. Totul bine și frumos până a doua zi când, surpriză, părinții au semnat cu AC Milan!

În 2013 nu a mai contat că Donnarumma era practic deja înțeles cu Inter. Dacă s-a putut, AC Milan a intervenit imediat, fără scrupule. În contextul ăla a fost perfect că Gianluigi și familia lui nu au rămas “loiali”, dar acum e greșit.. Vedeți voi, loialitatea nu e contextuală!

De asemenea, cum poate să existe acuzarea de „trădare” dacă Donnarumma alege să plece la un alt club cu pretenții? A existat un contract între cele două părți, în care ambele și-au respectat partea de înțelegere și nimeni nu a avut nimic de reproșat. Acum, brusc, Donnarumma a devenit inamicul public numărul 1.

Chiar dacă el a fost adus în atenția lumii datorită Milanului, asta nu îl îndatorează cu nimic pe tânărul jucător. El și-a respectat partea lui și a contribuit din plin la reușitele, atâtea câte au fost, ale Milanului. Ambele părți și-au achitat datoriile, nimeni nu datorează nimic nimănui.

Și dacă merge la un alt club important în Europa, dar pe mai mulți bani, care este problema? Atât timp cât nu fuge în China sau după cămile, este normal să își dorească un salariu cât mai mare, cum toți ne dorim de altfel pentru a le putea oferi celor dragi tot ceea ce își doresc, atunci când își doresc.

Am încheiat, Onorată Instanță!”

 Acum, după ce am ascultat ambele părți, rămâne la latitudinea voastră, a celor care v-ați erijat în apărători, acuzatori și judecători, să dați verdictul final: este Gianluigi Donnaruma un TRĂDĂTOR sau un PROFESIONIST?

 

 

4 Comments on "„Cazul Donnarumma”: Trădător sau profesionist?"

 1. Foarte prost articol. Expunere faptelor este eronata. Expunere faptelor este incompleta. Expunere faptelor este partinitoare.
  Foarte prost. Mare lipsa de informare si verificare a surselor. Omiterea de argumente edificatorii este indecenta. Am citit 200 de articole, scrise de suporteri si/sau jurnalisti, mult mai bune, dpdv al descrieri intregului context si derulare a evenimentelor.
  Stimata instanta, cine a scris articolul acesta este, ori ruda cu Raiola, ori AC MILAN hater, ori un slab spre foarte-slab jurnalist.

  I rest my case!

 2. Vancea Andrei | 19 iunie 2017 at 11:19 | Răspunde

  E UN TRADATOR. Milan a investit in el, si cel mai important, a crezut in el. Asa ceva e enorm si nu se uita. Daca baiatul considera ca viitorul lui e in alta parte, pt glorie mai multa sau bani mai multi, sa ajunga la o intelegere cu clubul pt un viitor transfer, astfel incat ambele parti sa fie multumite.`

 3. Trădător! Are 18 ani, tot viitorul in față. Poate să își prelungească contractul pe 4 ani iar la peste 2 ani sa plece pe o suma mare (pt a ajuta și clubul ) unde își dorește.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: