De vorbă cu Cristi Petre

13918463_1154993104542312_1903879718_o

Zilele trecute am avut ocazia să îi iau un interviu bunului meu prieten, Cristi Petre, unul din cei mai apreciați comentatori sportivi din România. O întâlnire cu rezonanțe boeme într-un parc din capitală, Cișmigiu mai precis, a adus față în față doi camarazi, un clipboard și multă poftă de discuție. O șuetă într-o grădină de vară, asta se regăsește în rândurile de mai jos.

 

1. Dacă ai avea ocazia să îi adresezi idolului tău din fotbal o singură întrebare, care ar fi aceea?
C.P.: Nu pot să vorbesc de idoli, de asemenea când vorbesc de filme sau de cărți nu am o preferată. Ierarhiile astea sunt construite sub imperiul momentului, sunt volatile, chiar dacă sunt personale, subiective, se schimbă, nu pot să zic că am un idol anume, am fotbaliști care îmi plac. Mi-ar fi foarte greu să aleg unul. Uite, spre exemplu, pe Cruyff nu l-am prins jucând dar am auzit povești despre el și consider că ar trebui să avem pornirea aceasta spre epistole, spre scrisorile din trecut pe care le-au scris cronicarii pentru noi, din anii 70 când juca Cruyff spre exemplu. L-am m-ai văzut pe Eurosport în unele filmări clasice, am căutat filmulețe pe internet, îți recomand. Omul sfida gravitația, a fost un jucător genial, dansa pe teren. Super-inteligent, creativ, complet! Deși nu l-am prins jucând pot spune despre Cruyff că e unul din preferații mei. Zidane, Ronaldinho, Messi îmi plac foarte mult, îmi este greu să mă gândesc la o singură întrebare, fiind spontan interviul pe care îl facem, nu am pregătit ceva, dar ar fi suficient doar să mă văd cu unul din ei, poate atunci pe moment voi avea 3 întrebări în cap.

2. Dacă ai putea să fii pentru o zi în pielea unui personaj din fotbal, pe cine ai alege?
C.P. : E complicat, poate Ronaldo, brazilianul. Nu știu ce să zic, cred că și fotbaliștii, antrenorii  speciali, interesanți, nu cred că au o viață orbitoare în fiecare zi, sunt convins că au și ei parte de banalitățile și monotoniile de care fiecare om se lovește. Bineînțeles, este atractivă din exterior, iar jurnaliștii au datoria de a prezenta latura aceasta dar este multă muncă, ordine, rigoare. Nu pot să-ți răspund direct la întrebare dar sper că a rămas ceva din discuție.

3. Să zicem că poți schimba o regulă din fotbal. Ce ai modifica?
C.P.: Aș schimba regula cu dubla penalizare, penalty + eliminare, mi se pare prea mult. E un moment, o secundă care poate să schimbe tot. Am văzut meciuri foarte interesante ca afiș dar s-au încheiat anticipat după o astfel de fază, în minutul 30-40. Asta chiar aș schimba-o.

4. Care sunt cei mai buni 3 fotbaliști pe care i-ai văzut jucând?
C.P.: Ți-am zis că nu sunt fan ierarhii, dar „for the sake of the argument” o să îți spun 3 fotbaliști pe care i-am văzut jucând. Maradona, clar, Messi, Zidane. Sunt și alții: Ronaldinho, Ronaldo brazilianul. Bergkamp, spre exemplu a fost un jucător subestimat. Lipsa trofeelor cu naționala chiar și cu Arsenal, îl fac necunoscut pentru cei din generațiile actuale. Spre exemplu, Gotze, până la 24 de ani a adunat 5 titluri de campion al Germaniei, a marcat golul finalei Cupei Mondiale din 2014 și mă întreb: trofeele te țin în amintirea fanilor sau personalitatea ta pe teren, imaginea ta ca fotbalist te păstrează în istorie? Personal, nu trofeele m-au făcut să rețin fotbaliști. Uite, Rivaldo era un jucător de execuție. Deși îmi e greu să ierarhizez, rămân la cei 3: Maradona, Messi, Zidane.

5. Ai o altă echipă națională pentru care să ai o afinitate aparte, excluzând desigur România.
C.P.: Mai multe. În afară de reprezentativa României, cred că am mai spus-o și în comentarii, nu am rețineri, nu ar trebui să fie un secret, îmi place Germania de când am 9-10 ani, Olanda. Nici nu pot spune că am un motiv anume. Poate fi vorba de un jucător anume, o generație. Mi-a plăcut generația Olandei cu Van der Vaart, Sneijder. Poate fi chiar o afinitate culturală.

6. Bilbao-Sociedad, Hamburg – Werder sau Newcastle – Sunderland? Ce ai alege? De ce?
C.P. : Fiind derby-uri locale, au un soi de brizanță, se joacă cu intensitate, nu e vorba doar de 3 puncte. Am comentat Werder-Hamburg, cred că și Newcastle-Sunderland, tocmai de aceea, aleg derby-ul bascilor, căci nu l-am comentat. Îmi place Athletic Bilbao, trebuie să recunosc, au o filozofie senzațională.

7. Dacă ar fi să alegi un singur meci pe care să îl vezi live pe stadion din sezonul viitor, care ar fi alesul?
C.P.: Toți ar zice Barcelona – Real Madrid. Aș vrea să văd un clasico live dar îți spun ceva, știi care este problema cu fotbalul actual?! Problema e legată de demonetizarea acestor derby-uri care aveau o aură specială dar acum se joacă foarte des. Problema nu e a echipelor spaniole care domină fotbalul de club de 3-4 ani, ci e o problemă a fotbalului ca sistem, sunt foarte multe meciuri și invitabil se joacă de 3-4-5 ori pe sezon Barcelona – Real sau Atletico – Real Madrid. Aș alege Borussia – Bayern, meciul de la Dortmund, îl aleg pentru că simt că Dortmund poate să facă ceva neașteptat sezonul ăsta și pentru că până acolo ar putea merge cap la cap …primul meci este la Dortmund, deci au o țansă să câștige …

8. Messi sau Ronaldo Nazario de Lima?
C.P.: I-aș alege pe amândoi. Nu au același profil dar sunt excepționali ambii. Nu aș alege unul dintre ei, mi se pare un exercițiu de forță să alegi între doi jucători excepționali. E puțină violență acolo, de ce să fac asta? Eu vreau tanderețe deci rămân la amândoi că-mi plac.

9. Ce echipă de club crezi că are acel „something special”? Eu aș zice că Athletic Bilbao care a utilizat doar basci în toată istoria.
C.P.: Și pe lista mea e Bilbao, pe San Mames este o atmosferă specială. Dacă mă întrebi acum și eu aleg Bilbao că și-a conservat aura asta romantică. Bilbao e competitivă din moment ce aria de selecție este doar Țara Bascilor, mi se pare senzațional. Campionatul l-au luat de 8-9 ori în istorie, Cupa cred că de 20 de ori și în perioada asta, când ai multinaționalele astea cu un magnetism deosebit, tu reziști doar cu cei din Țara Bascilor, care întradevăr este transfrontalieră, nu doar din Spania ci și din Franța.

10. Ca fotbalist, ce trofeu ți-ai dori mai tare sau mai bine zis, care ți s-ar părea mai important, Uefa Champions League sau Cupa Mondială?
C.P.: Toți spun că Uefa Champions League te validează, eu aș alege Cupa Mondială. Ai ocazia să joci de 3, maxim 4 ori la o Cupă Mondială în timp ce Champions League este anual.

11. Care este echipa ta preferată?
C.P.: Un jurnalist trebuie să fie mereu imparțial, ce e în adâncuri, rămâne în adâncuri!

12. Sunt fotbaliști care au evoluat toată cariera la același club. Totti, Iniesta, Maldini, Messi, Giggs. Crezi că e mai important să fii idol la un singur club sau să experimentezi și alte culturi, țări, campionate într-o carieră?
C.P.: E excepțional să fii one-club player. Eu sunt un călător, îmi place să iau contact cu oamenii, să învăț lucruri noi, să observ noi culturi, îi admir pe cei care rămân o viață la un club dar legat de întrebare, nu aleg între A și B. Fiecare alege cu mentalitatea lui, cu spirtualitatea proprie, e o alegere eminamente personală. Nu aș alege între jucătorul peripatetic și cel dedicat unui singur club căci e vorba de toleranță, o valoare pe care o apreciez enorm.

13. Cât de mare crezi că a fost Alex Ferguson? Un idol în Manchester pentru trofeele interne dar cu un istoric oarecum obscur în competițiile continentale. Merită un loc în top 3 antrenori din toate timpurile?
C.P. : Știi că nu-s deloc fan al ierarhiilor. E uriaș, omul a preluat o echipă care era în declin și a făcut un imperiu. Ferguson merita Champions League, United-ul construit de el merita acest trofeu chiar dacă în cele 2 finale câștigate nu au fost mai buni. Îmi vin în cap, Rinus Michels, un revoluționar, Lobanovski care, în perioada de descoperiri științifice ale sovieticilor, a introdus calculatorul în fotbal.

14. Deși fiecare sistem are particularitățile sale, tu ce ai vrea, ca privitor? 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3 sau 4-1-3-2 ?!
C.P.: Guardiola spunea că sistemele sunt numere de telefon. Echipele tari sunt echipe modulare, flexibile care pot schimba în funcție de faza de joc. Fotbal total, invenția olandezilor, asta vreau să văd.

15. Ce calitate e primordială la un fotbalist pentru tine? Cea tehnică sau volumul de efort și muncă pe care îl poate îndeplini?
C.P.: Trebuie să le ai pe ambele, clar. Contează ce înțelegi prin talent. Poate fi numit talent și pe faza defensivă, un simț pentru spațiu, o anticipație foarte bună. Nu sunt de acord cu afirmația: dacă nu ai talent, nu poți reuși în fotbal. Trebuie să fie o mixtură între cele două.

16. Care este cea mai neașteptată surpriză din fotbal din câte ai văzut?
C.P. : Grecia mi se pare by far . Să îi bați pe portughezi de 2 ori la ei acasă, le cam luaseră măsura. Au scos Cehia, Franța pe traseu, dacă îmi aduc minte bine, e deosebit. De asemenea, Danemarca în 92, direct de pe plajă sau Portugalia care a câștigat Euro 2016 cu 6 egaluri în 7 meciuri. Leicester de asemenea.

17. Dacă ar fi să alegi 2 echipe din orice epocă să dispute un meci, ce ar ieși? Eu aș vrea să văd Dortmundul lui Klopp înfruntând Barcelona lui Pep.
C.P. : Aș vrea să văd Olanda ‘74 – Brazilia ‘82.

18. Care este echipa din România pe care o simpatizezi?
C.P.: Nu pot spune că am o favorită. Am crescut cu fotbalul de la noi, derby-urile Steaua- Dinamo, nu le ratam. Nu am timp să văd Liga 1 acum deoarece se suprapune cu transmisiile din Bundesliga.

19. Luând în considerare un singur post pe teren, care consideri că este cel mai important într-un meci?
C.P.: Sunt posturi sau roluri subestimate masiv. Mijlocașul central ancoră este un post subapreciat. Realul anilor 2000 îl avea pe Makelele, cum a plecat de acolo francezul, s-a cam prăbușit eșafondajul. Busquets, cât de important este pentru Barcelona?! Uite Weigl, un puști de 19 ani îți dă 120 de pase curate din 125, un rol imens a avut în traseul Borussiei de anul trecut. Un mare antrenor spunea că atacanții îți vând biletele dar apărarea îți aduce trofeele.

20. Brazilia sau Argentina?
C.P.: Îți zic doar atât: îmi place să văd Brazilia-Argentina. Nu ratez meciul când e la televizor.

21. Care este antrenorul tău preferat? Dar în viziunea ta, care este cel mai bun?
C.P.: Nu cred că e un antrenor care să le știe pe toate, toți recunosc că mai fac greșeli. Simeone intră în categoria psihologului foarte bun, a la Mourinho în zilele de glorie, Guardiola e un perfecționist, atent la detalii, bun strateg. Heynckes, Ancelotti sunt figure paterne, apropiați de jucători. Tuchel se apropie de Guardiola ca stil, Klopp a venit cu fotbalul acela electric, însă nu mi-aș alege un preferat .

22. Am vorbit de 3 derby-uri care nu țin prim-planul țărilor de unde provin. Acum te întreb ce alegi între Man Utd – Liverpool, Inter – AC Milan, Barcelona – Real Madrid și Bayern – Borussia Dortmund?
C.P.: Vreau să le văd pe toate. Vrei să aleg una? Barcelona- Real Madrid!

23. Ți se pare mai frumos, mai captivant sau eu știu, ideal să cucerești un trofeu cu o echipă mică sau 10 cu un gigant? Spre exemplu, 1 titlu de campioană cu Deportivo la Coruna crezi că poate rivaliza ca emoție cu 10 trofee în tricoul Barcelonei sau al Realului?
C.P.: Păi indiscutabil nu. Deși fiecare titlu al Barcelonei sau al Realului poate avea o poveste specială. Au revenit de la 15 puncte cu 10 etape înainte de final, detalii de genul ăsta care dau o semnificație aparte unui întreg sezon dar indiscutabil este o emoție special, spre exemplu pentru Totti, să câștige un titlu cu Roma, Gerrard a vrut să ia Premier League cu Liverpool. Puteau să plece să ia trofee în altă parte dar au rămas acolo.

24. Fiecare din noi are o echipă sau un jucător pe care nu îi poate suporta dintr-un motiv sau altul. Care ar fi exemplele tale?
C.P.: Nu sunt genul ăsta de om. Nu am sentimente din astea vitriolice, otrăvite pentru oameni din viața mea, din universul meu deci, mai ales pentru oameni pe care nu-i cunosc, nu se pune problema. Doar pentru că apare o imagine în presă, noi ne gândim că omul acela așa este?! Nu este realitate nemijlocită, nu trăim în prezența lui ca să ne putem da cu părerea deoarece la noi ajunge o imagine pe care nu noi am construit-o, noi suntem al doilea filtru din acest punct de vedere, citim ce au filtrat deja alții. Nu urăsc niciun jucător sau antrenor și nu ți-o spun doar pentru că m-ar taxa oamenii când comentez, chiar o spun cu sinceritate.

25. Se vorbește foarte mult despre trădări în fotbal. Cum vezi acest subiect? Se poate vorbi despre așa ceva în fotbal sau jucătorii sunt și ei doar niște angajați care vor căuta mereu să avanseze în toate aspectele?
C.P.: Nu e vorba doar de bani, mi se pare normal. Poate omul simte că a stagnat în mediul ăla , vrea să vadă cum e în altă parte. De ce să îi blochezi unui jucător șansa de a lua trofee cu o echipă mai bună? El se așează într-o situație cuncurențială, trebuie să se impună într-un nou colectiv, eu apreciez lucrurile astea, nu aș vorbi despre trădări în fotbal, e doar un joc la urma urmei.

26. Fotbalul cuprinde toate trăirile posibile printre care și amuzament. Din plin chiar. Aș vrea să îmi povestești ceva hilar din fotbal, o declarație, o istorisire care îți vine în cap. Eu nu pot să trec peste cea cu Balotelli și Mourinho, spre exemplu, când portughezul a folosit toată pauza meciului dintre Rubin și Inter pentru a-i spune italianului să nu ia al doilea galben că nu are atacant pe bancă pentru a-l schimba, iar în minutul 46, Balotelli primește al doilea galben și implicit pe cel roșu.
C.P. : Da, întradevăr, e amuzantă faza cu Balotelli și Mourinho dar nu îmi vine nimic acum în minte să îți mai dau un exemplu.

27. Cel mai frumos meci văzut până în prezent?
C.P.: Pui numai întrebări de baraj, de un milion de euro. Ar fi multe dar aș zice Liverpool – Milan, o nebunie. Liverpool era cu două clase sub Milan dar a revenit de la 0-3, senzațional meci. Am văzut de pe stadion Dortmund – Real Madrid 4-1, senzațional meci și foarte tare atmosferă.

28. Dacă ai putea să alegi să trăiești de pe stadion orice meci din trecut, care ar fi alegerea ta?
C.P.: Mă gândesc la finala de campionat mondial, Uruguay-Brazilia. Îți dai seama, 200 000 de oameni pe stadion, neverosimil. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo.

29. Care este cel mai frumos moment pe care l-ai trăit în fotbal? Cea mai reprezentativă amintire?
C.P.: Cred că revin la întrebarea cu cele mai spectaculoase meciuri din istorie. Liverpool cu Milan aș zice, e un moment deosebit și nu neapărat că am afinități pentru Liverpool, n-ai să mai vezi un meci în care o echipă are 3-0 și e mult superioară celorlalți și totuși pierde, n-ai cum să-ți explici.

30. Hai să încercăm să creionăm un prim 11 al tău din ce ai văzut în fotbal până în prezent.
C.P. : Înainte de toate, trebuie să spui că e spontan interviul, memoria cerne și n-am avut o zi la dispoziție să gândesc aceste răspunsuri. Să zicem că aș alege așa :
Portar : Buffon și apoi Neuer
Fundaș dreapta : Thuram sau Lahm
Fundași centrali: Nesta, Thiago Silva sau Ramos
Fundaș stânga : Maldini sau Roberto Carlos
Mijlocașii : Zidane mai retras, Ronaldinho în fața lui , Iniesta
Atacanți: Ronaldo 9, Messi , Cristiano Ronaldo/ Van Basten
Sau aș mai adăuga și varianta cu Hagi în linia de mijloc și aș juca 4-4-2 cu Ronaldo 9 și Messi în atac.

Be the first to comment on "De vorbă cu Cristi Petre"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: