De vorbă cu Dănuț Lungu

1437524_o

La începutul verii am vorbit cu Dănuț Lungu, unul din cei mai apreciați și longevivi jurnaliști ai Galațiului dar și parte implicată în campania de cucerire a titlului de campioană de către Oțelul Galați, în 2011. Ofițer de presă al clubului care a evoluat în sezonul 2011-2012 în UEFA Champions League, acesta este protagonistul episodului cu numărul 4 al secțiunii „De vorbă cu Andrei”.

1. Dacă ai avea ocazia să îi adresezi idolului tău din fotbal o singură întrebare, care ar fi aceea?
D.L.: În primul rând aș avea o problemă să-mi aleg idolul din fotbal pentru că îmi plac foarte mulți jucători. Cred că din campionatele puternice, cele occidentale nu pot spune că îmi place un singur fotbalist. Nu am făcut fotbal de performanță, am fost doar jurnalist și nu mi-am creionat un prototip anume. Pot vorbi despre borne în fotbal. Pot spune despre Ronaldinho la care mă uit și acum pe Youtube. Când vorbești despre plăcerea de a atinge mingea, vorbești în primul rând despre Ronaldinho. A făcut lucruri fenomenale pe care parcă nici Maradona nu le făcea dar totuși, zeii rămân pe pozițiile lor. Probabil, Ronaldinho și l-aș întreba dacă mi-a citit un articol SF, tip Times New Roman, scris cred că prin 2004, când se vorbea că Arcelor Mittal urma să investească sume colosale la Oțelul. Se vorbea chiar de 50 de milioane de euro, sumă avansată de Nicu Boghici, care urma să plece de la club și atunci ne-a lansat fumigena asta. Am creat o pagină, m-am jucat și în photoshop și mi-am făcut și o poză cu Ronaldinho luată de pe Google cînd era într-un bar de gât cu un suporter și am scris că va veni la Galați pe final de carieră și asta l-aș întreba: ai văzut articolul acela în care te vedeam la Oțelul Galați?! Ce întrebare să-i mai pui lui Ronaldinho, iscodit, chestionat de mii de ziariști?!
2. Dacă ai putea să fii pentru o zi în pielea unui personaj din fotbal, pe cine ai alege?
D.L. : Îmi place foarte mult Jurgen Klopp dar aș face o modificare: m-aș îmbrăca la costum. La meciul cu Borussia Dortmund de pe Anfield, trebuia să fie în costum oricât de puțin îi place ținuta asta.
3. Să zicem că poți schimba o regulă din fotbal. Ce ai modifica?
D.L.: Ar fi multe reguli pe care le-aș schimba. Aș umbla la offside. Aș activa această regulă doar în interiorul careului. Pentru că aflat cu mingea la picior la 25 de metri de poartă să-i dăm ocazia atacantului să arate că e fotbalist, 1 la 1 cu portarul advers.
4. Care sunt cei mai buni 3 fotbaliști pe care i-ai văzut jucând?
D.L.: Ronaldinho, Messi și Ibrahimovic. Ordinea este aleatorie.
5. Ai o altă echipă națională pentru care să ai o afinitate aparte, excluzând desigur România.
D.L.: Da, Spania. Și pe un loc 2 să zic, Germania.
6. Bilbao-Sociedad, Hamburg – Werder sau Newcastle – Sunderland? Ce ai alege? De ce?
D.L. : Cred că duelul din Țara Bascilor. Vorbim de o pasiune dusă la extrem, aspect validat și pentru celalalte două derby-uri dar având o afinitate pentru fotbalul spaniol, aleg prima variantă cu inima deschisă.
7. Dacă ar fi să alegi un singur meci pe care să îl vezi live pe stadion din sezonul viitor, care ar fi alesul?
D.L.: Cred că mi-aș dori Real-Barcelona. Chiar dacă asta spune toată lumea, lasă-mă să calc și eu în clișeul ăsta. N-aș arunca biletele la coș însă nici la un Dortmund- Bayern.
8. Messi sau Ronaldo Nazario de Lima?
D.L.: A doua varianta. Driblingurile „Dințosului” parcă nu le-am mai văzut.
9. Ce echipă de club crezi că are acel „something special”?
D.L.: Îmi place Dortmund. Acea peluză îmi place. M-ar durea genunchii 3 săptămâni după un meci de-al lor la fața locului dar nu mi-ar părea rău. Cred că Borussia Dortmund are ceva special.
10. Ca fotbalist, ce trofeu ți-ai dori mai tare sau mai bine zis, care ți s-ar părea mai important, Uefa Champions League sau Cupa Mondială?
D.L.: Spuma, crema tot în Liga Campionilor este. Mai greu este de câștigat un European decât o Cupă Mondială unde ai prins Zair și Australia și deja ești în optimi.

11. Care este echipa ta preferată?
D.L.: Oțelul Galați.
144241820201_o
12. Sunt fotbaliști care au evoluat toată cariera la același club. Totti, Iniesta, Maldini, Messi, Giggs. Crezi că e mai important să fii idol la un singur club sau să experimentezi și alte culturi, țări, campionate într-o carieră?
D.L.: Nu-i puțin lucru să fii un Totti, nu-l poate experimenta oricine. Vorbim de cluburi mari, cele mai mari. Avem și noi exemple locale: Tofan care a jucat pentru Oțelul de la juniori până la retragere, chiar dacă nu a fost cea mai fericită ieșire din scenă. Discuția se poate lungi și poate fi dusă pe mai multe planuri.
13. Cât de mare crezi că a fost Alex Ferguson? Un idol în Manchester pentru trofeele interne dar cu un istoric oarecum obscur în competițiile continentale. Merită un loc în top 3 antrenori din toate timpurile?
D.L. : Așa e, dar totuși dacă privim altfel lucrurile, Ibrahimovic, care a jucat numai la formații de top nu a reușit să bifeze acest trofeu. E onorabil să ai două Ligi ale Campionilor cu Manchester United.
14. Deși fiecare sistem are particularitățile sale, tu ce ai vrea, ca privitor? 4-4-2, 4-2-3-1, 4-3-3 sau 4-1-3-2 ?!
D.L.: Cred că 4-3-3 dar dacă aș fi antrenor principal, ți-aș zice 4-2-3-1. Aș alege să am un ax central puternic și extreme pe care să nu le incomodeze mingea. Ca privitor însă, 4-3-3.
15. Ce calitate e primordială la un fotbalist pentru tine? Cea tehnică sau volumul de efort și muncă pe care îl poate îndeplini?
D.L..: M-am săturat de muncitori. Prea mulți care pianul și prea mult se cântă cu mănușile de box la pian. Trebuie să fie și acel fotbalist special.
16. Care este cea mai neașteptată surpriză din fotbal din câte ai văzut?
D.L. : Încă nu-mi explic finala din 1998, Franța-Brazilia. Ceva a fost dubios acolo. M-a șocat așa cum a făcut-o și acel 7-1 al Germaniei cu Brazilia.
17. Dacă ar fi să alegi 2 echipe din orice epocă să dispute un meci, ce ar ieși?
D.L.. : Aleg Brazilia 94 a lui Romario contra Barcelonei lui Ronaldinho.
18. Care este echipa din România pe care o simpatizezi?
D.L.: Din păcate sunt nevoit să simpatizez un decedat, Oțelul.
19. Luând în considerare un singur post pe teren, care consideri că este cel mai important într-un meci?
D.L.: Mijlocașul central pentru că toate mingile trec pe la el, participă și la fazele fixe, la faza de apărare, la cea de construcție.
20. Brazilia sau Argentina?
D.L.: Brazilia.
21. Care este antrenorul tău preferat? Dar în viziunea ta, care este cel mai bun?
D.L.: Klopp. Cel mai bun..e relativ. Să mă adaptez anului 2016, acel domn dat afară de greci, Ranieri.
22. Am vorbit de 3 derby-uri care nu țin prim-planul țărilor de unde provin. Acum te întreb ce alegi între Man Utd – Liverpool, Inter – AC Milan, Barcelona – Real Madrid și Bayern – Borussia Dortmund?
D.L.: Barcelona – Real Madrid, dar parcă nu mai e acel duel pe care îl așteptai tot anul.
715_o
23. Ți se pare mai frumos, mai captivant sau eu știu, ideal să cucerești un trofeu cu o echipă mică sau 10 cu un gigant? Spre exemplu, 1 titlu de campioană cu Deportivo la Coruna crezi că poate rivaliza ca emoție cu 10 trofee în tricoul Barcelonei sau al Realului?
 D.L.: Fără discuție. Dacă tot ai adus vorba, îmi aduc aminte de epoca lui SuperDepor. O echipă incredibilă: Valeron, Tristan..
24. Fiecare din noi are o echipă sau un jucător pe care nu îi poate suporta dintr-un motiv sau altul. Care ar fi exemplele tale?
D.L.: O echipă..niciodată nu mi-a plăcut Chelsea Londra. Abramovich e dubios, Mourinho nu îmi place, nici de acel Diego Costa deși e un atacant excelent. Deși nu aș fi vrut să aduc discuția în fotbalul intern, aș vorbi despre acei fotbaliști plătiți exagerat dar care nu distribuie în aceeași măsură. Mă gândesc la portarul venit la Viitorul în iarna trecută pe un salariu indecent, Pecanha și care le-a stricat planurile. Prefer la întrebarea asta să lăsăm deschisă discuția.
25. Se vorbește foarte mult despre trădări în fotbal. Cum vezi acest subiect? Se poate vorbi despre așa ceva în fotbal sau jucătorii sunt și ei doar niște angajați care vor căuta mereu să avanseze în toate aspectele?
D.L.: O prostie asta cu trădările. N-ai verighetă de la clubul care te-a angajat. Dacă astăzi ești la Oțelul, cunoscându-se rivalitatea cu echipele din București, trebuie să fii „copac” să refuzi Steaua sau Dinamo, unde te duci, clar la mai bine.
26. Fotbalul cuprinde toate trăirile posibile printre care și amuzament. Din plin chiar. Aș vrea să îmi povestești ceva hilar din fotbal, o declarație, o istorisire care îți vine în cap.
D.L. : Ți-aș povesti un episod despre care presa centrală a vorbit dar doar în treacăt în 2011. Eram înainte de Oțelul – Manchester United, era conferința de presă a lui Sir Alex Ferguson, noi aveam translatorul nostru care trebuia să asigure și traducerea din engleză în română și viceversa. La acea conferință de presă de la Arena Națională, erau prezenți foarte mulți jurnaliști britanici, iar Sir Alex are un accent vădit scoțian, iar o parte din vină mi-o asum și eu că nu eram pregătiți pentru ce a urmat. Momentul în care a început să vorbească l-a derutat pe colegul meu. Nu se mai oprea, iar translatorul îl implora practic din priviri să se oprească. A vorbit cam un minut și jumătate antrenorul lui Manchester United, iar când i-a venit rândul colegului meu, acesta a tras aer în piept, s-a pregătit să-și înceapă traducerea, moment în care s-a întors către Sir Alex și i-a replicat: „Can you repeat, please?”. Toată sala a izbucnit în râs, Ferguson inclusiv, care până la final a vorbit sacadat, asigurându-se că acesta înțelege tot.
27. Cel mai frumos meci văzut până în prezent?
D.L.: Sunt multe meciuri grozave pe care le-am văzut. Aș găsi un exemplu mai puțin mainstream. Mi-a plăcut foarte mult, ca atitudine, în ciuda condițiilor și a unui teren de județ, ca presiune, echipa trebuia să câștige meci de meci pentru a se salva, acel meci făcut de Oțelul la Bacău în 2006, 4-0. Am fost pe stadion, nu mai țin minte clasamentul dinainte de meci dar cred că aveau un punct în fața noastră, așadar eram în bătălie cu ei. Echipa venea după un 0-0 dezamăgitor acasă cu Iași și vine deplasarea aceasta unde joci încântător, cu Tănase capitan de echipă, Bălțoi, Paraschiv, Brujan, o echipă care a pus mingea jos pe mocirlă și s-a impus cu 4-0.
28. Dacă ai putea să alegi să trăiești de pe stadion orice meci din trecut, care ar fi alegerea ta?
D.L.: Aș vrea să văd de pe stadion România – Argentina din 1994.
29. Care este cel mai frumos moment pe care l-ai trăit în fotbal? Cea mai reprezentativă amintire?
D.L.: Câștigarea campionatului cu Oțelul, mai ales că eram și implicat pe statul de plată dar neavând niciun beneficiu special. A fost o dată în viață și parcă n-am știut să mă bucur cum ar fi trebuit.
30. Hai să încercăm să creionăm un prim 11 al tău din ce ai văzut în fotbal până în prezent.
D.L. : Buffon – Cafu, Gică Popescu, Puyol, Roberto Carlos – Cristiano, Pirlo, Xavi, Ronaldinho- Romario, Messi.

Be the first to comment on "De vorbă cu Dănuț Lungu"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: