Derby de București – Meciul cifrelor

fotoflexer_photo_862x728_08519900

În această seară vom puteam asista iarăși la un meci clasic în România, cel dintre Steaua și Dinamo. Două echipe care au marcat istoria fotbalui din România și care se duelează acum pentru poziția de lider al clasamentului. Ambele au debutat excelent în Liga 1, Dinamo zdrobind actuala campionă Astra cu 4-1, în timp ce steliștii au obținut trei victorii la rând, plus o calificare în grupele Europa League. Se pare deci că vom avea o partidă echilibrată. Totuși, privind statistica putem observa cine începe cu prima șansă, analizând abilitățile ofensive și defensive al fiecărei echipe.

Defensivă

Portar %

Putem spune, fără îndoieli, că Steaua are unul dintre cei mai buni portari din țară. Intervențiile lui Niță au fost foarte apreciate în meciul cu cei de la Manchester City, iar în sezonul precedent, el a fost cel mai bun portar din Liga 1, alături de Silviu Lung Jr. Totuși, este important de menționat că în acest sezon de Liga 1, Niță a apărat doar într-un singur meci (cel cu Botoșani), fiind titular în partidele din preliminariile Champions League. Cu toate acestea, Steaua are cel mai bun procentaj de salvare în Liga 1 la portari, după 4 etape disputate. Dinamo este pe locul 2 în procentajul de salvare, preferând să înceapă fiecare meci cu tânărul Brănescu.

Shots Against

De asemenea, defensiva Stelei per total a funcționat mai bine decât cea dinamovistă. Pe lângă faptul că a primit doar un singur gol în trei meciuri, este și defensiva cu cele mai puține șuturi pe propria poartă (culoarea roșie în imaginea de sus). Mai mult, aș remarca cum echipele adverse trag la poarta Stelei, dar puține din aceste șuturi ajung pe spațiul porții (ca. 25%), în timp ce la Dinamo, ca. 43% din șuturile adverse ajung pe propria poartă. Această diferență poate depinde în primul rând de modul în care lucrează defensivele, cea stelistă fiind mai bună la închiderea adversarilor și forțarea lor să tragă din poziții mai proaste. Întradevăr, putem chiar să măsurăm acest lucru în figura de jos (%TSoTt este un acronim complicat care indică abilitatea unei echipe să tragă șuturi pe poarta adversă, în timp ce își forțează adversarii să tragă șuturi care nu merg pe spațiul propriei porți. Media unei echipe normale va fi în jur de 1.000, ceea ce înseamnă că reușeste să tragă șuturi pe poarta adversă în aceeași măsură cât reușesc adversarii să tragă pe propria poartă).

Tsott

Ofensivă

Dacă steliștii excelează în defensivă, putem spune că dinamoviștii au un avantaj atunci când vine vorba de atac. Dinamoviștii au 9 goluri înscrise în 4 meciuri și trag puțin mai mult la poartă și pe poartă decât adversarii steliști: 42 șuturi la poartă – 20 pe poartă, contra Stelei care are 38 șuturi la poarta – 19 pe poartă. De asemenea, dinamoviștii îi surclasează pe adversari atunci când vine vorba de conversia șuturilor în gol (cât la sută din totalul șuturilor pe poartă rezultă în gol). Dinamoviștii au excelat și sezonul trecut la acest capitol, el fiind unul dintre motivele pentru care echipa a reușit să aibă un parcurs atât de bun, deși în multe meciuri adversarii îi depășeau la șuturi pe poartă. În schimb, steliștii suferă la această statistică după 3 meciuri jucate, ei fiind depășiți de echipe precum Pandurii, Iași, Craiova sau…Voluntari! Nici nu i-a ajutat transferul lui Golubovic, unul dintre cei mai ineficienți atacanți din Liga 1. Absența lui în această seară ar putea reprezenta de fapt un avantaj pentru Steaua.

Conversion

Toate aceste variabile pot fi folosite pentru a calcula un rating general al echipelor care se întâlnesc în această seară, care corelează destul de bine cu numărul de puncte adunate în campionat. Ratingul oferă o imagine generală asupra puterii și valorii pe care o are echipa, ținând cont de datele concrete din meciurile deja jucate (șuturi pe poartă, goluri, șuturi primite pe propria poartă, etc). Steliștii au un rating clar superior dinamoviștilor și sunt, în momentul de față, cea mai bună echipă din Liga 1 dacă ținem cont de acest număr. O mare parte se datorează defensivei excelente pe care au avut-o steliștii în acest început de campionat, un lucru aproape paradoxal, având în vedere că: 1. Reghe a spus că nu vrea să-i învețe pe jucători să se apere. 2. Steaua a fost descoperită pe posturile de fundași central și dreapta.

Rating

Cuvânt final

Aceste statistici nu țin cont de starea actuală a lotului, absențe, așezare tactică în teren, motivația jucătorilor, precipiații, starea gazonului sau lucruri asemănătoare, ci reflectă performanțele avute în teren în meciurile precedente. Deși sunt despărțite de un singur punct în clasament, statisticile la momentul actual indică faptul că Steaua a jucat mai bine decât Dinamo. De asemenea, aș vrea să menționez că este dificil de cuantificat cât va fi afectată Steaua de absențele lui Pintilii, Toșca și Golubovic. În cazul ultimului numit, mă aventurez și prezic că absența lui nu va conta aproape deloc, având în vedere ineficiența sa (despre care am mai scris aici). Mai degrabă, sunt tentat să zic că Steaua va avea un atac mai dinamic și mai mobil, iar probabilitatea să înscrie va crește. Pe de altă parte, Dinamo are probabil cel mai în forma atacant din Liga 1, dar și pe Ioan Andone, un antrenor care i-a administrat Stelei una dintre cele mai usturătoare înfrângeri într-un derby local: celebra victorie de 5-1 în Giulești, când antrena Rapidul în 2010. Cu toate acestea, cele mai importante statistici o indică pe Steaua drept principala favorită în meciul de azi.

Be the first to comment on "Derby de București – Meciul cifrelor"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: