Descătușarea Matadorului

Edinson Cavani este primul fotbalist din toate marile campionate ale Europei care a atins borna de 20 de goluri înscrise în acest sezon în competiția internă. De la începutul acestui sezon El Matador a fost principala gură de foc în atacul celor de la Paris Saint-Germain și a marcat 26 de goluri în cele 26 de partide disputate până în prezent. Este deja al patrulea sezon pe Parc des Princes pentru fostul jucător al lui Napoli. Să analizăm cifrele lui Cavani încă din primul sezon petrecut în tricoul parizienilor pentru a înțelege de ce performanța de acum reprezintă o adevărată descătușare a atacantului uruguayan. Ba chiar merită să ne uităm ceva mai în trecut, în anii când juca pentru Napoli pentru a vedea întregul proces de tranziție prin care acesta a trecut.

Echipa lui Napoli în sezonul 2010-2011

Echipa lui Napoli în sezonul 2010-2011

Atunci când evolua pentru napoletani poziția ocupată de Cavani în teren era cea a unui număr 9 autentic, vârf de gura porții. Acolo Cavani era susținut din benzi de Lavezzi și Hamsik și el se ocupa cu dominarea careului advers. În plus toată echipa construia acțiunile ofensive pentru ca el să poată finaliza. Acesta nu participa foarte des la faza defensivă tocmai pentru a face economie de efort, singura lui misiune în acest sens fiind pressingul pe care îl făcea în tandem cu cei doi jucători din benzi.

Mecanismul gândit de Walter Mazzari se baza pe o linie de mijloc formată din jucători cu forță și un vârf versatil, cu un joc de cap foarte bun care să poată răspunde centrărilor venite din benzi și care să nu aibă nevoie de multe atingeri pentru a finaliza, în persoana lui Cavani. Exceptând poziția de vârf de careu acesta interpreta și rolul de pivot în preajma liniei de 16 metri pentru eventuale șuturi de la distanță ale lui Hamsik sau Lavezzi. După ce Lavezzi a fost vândut sistemul tactic s-a schimbat la Napoli, iar Cavani avea un nou partener pe faza ofensivă în persoana lui Insigne, jucător mic de înălțime, dar cu o tehnică desăvârșită.

Echipa lui PSG in sezonul 2015-2016

Echipa lui PSG în sezonul 2015-2016

La PSG registrul tactic s-a schimbat pentru uruguayan. Zlatan Ibrahimovic era vârful de careu și totodată piesa intangibilă care nu putea fi mișcată. Astfel că Edinson Cavani s-a văzut în ipostaza de a juca cu totul altceva decât ceea ce era obișnuit și să fie el cel care susține atacantul. Deși pe foaie distribuția echipei îl arăta ca și al doilea vârf lângă Ibrahimovic acesta juca în bandă și urca în careu, rolul de piesă fixă în ultimii 16 metri revenindu-i suedezului. Cavani juca pe poziția lui Insigne din perioada de la Napoli.

Cifrele sale în tricoul lui PSG nu sunt deloc rele, în cel mai „prost” sezon acesta a înscris 25 de goluri în toate competițiile. De asemenea în cel mai bun sezon El Matador a înscris 31 de goluri, dar în 53 de partide disputate. Deși cifrele sale erau bune se vedea o mare diferență între randamentul său de la Napoli și cel de la PSG. Cavani nu mai era același atacant care provoca panică în defensivele adverse.

Prin noua distribuție din teren Cavani avea și sarcini pe faza de apărare. A fost un întreg proces de adaptare pentru acesta la noul rol și a fost unul dintre motivele pentru care eficiența lui în fața porții a scăzut dacă ne raportăm la sezoanele precedente.

Anul acesta ne aflăm în luna ianuarie și Cavani se află la doar 5 lungimi de a-și egala cea mai bună performanță de când se află la PSG. Cărui fapt se datorează această transformare?

Echipa lui PSG în sezonul 2016-2017

Plecarea lui Ibrahimovic din vară i-a dat ocazia lui Cavani să revină pe postul său preferat, cel de atacant de careu. În plus acesta are și suportul necesar din benzi. PSG dispune de doi jucători rapizi și tehnici în benzi, Di Maria și Lucas, care livrează assist-uri de calitate, dar apar deseori și la finalizare. În plus în această iarnă parizienii l-au adus și pe Draxler, jucător ce evoluează pe poziția  din spatele vârfului, deci Cavani are în spatele său o linie de mijloc cu adevărat puternică care îl susține.

Lipsa unui concurent real pe post este al doilea motiv care explică performanța lui Cavani din acest sezon. Singurele două variante viabile pentru atac pe care le mai are PSG sunt Jese Rodriguez și Hatem Ben Arfa, doi jucători care au dezamăgit atunci când s-a apelat la serviciile lor. Ambii au marcat câte 1 gol de la începutul sezonului, prea puțin având în vedere obiectivele parizienilor!

În ciuda lipsei de eficiență nu înțeleg decizia de a se renunța la Jese, mai ales că momentan nu s-a vorbit despre aducerea unui alt vârf. În cazul nefericit al unei accidentări a lui Cavani antrenorul parizienilor, Unai Emery chiar va avea o problemă serioasă.

În acest sezon Cavani parcă și-a recăpătat strălucirea. Probabil trecerea anilor și acumularea experienței încep să își spună cuvântul. Matadorul este în acest moment unul dintre cele mai în formă vârfuri din fotbalul mondial, dar nu știu dacă va fi suficient pentru a-și ajuta echipa să triumfe. În Liga Campionilor șansele nu sunt foarte mari, iar în Ligue 1 poate că parizienii au șansa lor, dar dacă vor reuși să câștige campionatul la finalul sezonului cu siguranță va fi titlul pentru care au muncit cel mai mult.

Concluzionând, o întrebare nu îmi dă pace: unde s-ar fi situat Paris Saint-Germain în acest sezon fără Cavani?!

Be the first to comment on "Descătușarea Matadorului"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: