Dezamăgirea numită Dinamo Zagreb

Am apreciat dintotdeauna combativitatea, talentul nativ și gena de luptători cu care sunt înzestrați jucătorii croați. Din punct de vedere fotbalistic Croația este probabil cea mai bună națiune din zona central-est europeană. Discutăm despre țara care a dat fotbalului niște jucători uriași precum Zvonimir Boban și Davor Suker în anii ’90 sau Luka Modric dacă ne referim la prezent.

croatia_fans-1Recunoscuți pentru excelentele academii și pentru condițiile oferite juniorilor croații propun și vând aproape în fiecare an jucători care confirmă și se afirmă încă de la vârste fragede. Marile cluburi europene scot anual din vistierii milioane de euro care iau calea Croației. Cele mai recente exemple sunt Alen Halilovic (care a fost cumpărat la doar 16 ani de FC Barcelona), Mario Pasalic (achiziționat de Chelsea), Marko Pjaca (vândut la Juventus Torino pentru aproximativ 25 de milioane de euro), Marko Rog (noua feblețe a patronului lui Napoli, Aurelio de Laurentis) sau Ante Coric (Dinamo Kiev).

În schimb rezultatele la nivel european ale echipelor de club croate lipsesc cu desăvârșire. Din păcate Croația plătește tributul unui campionat slab în care Hajduk Split și Dinamo Zagreb își dispută supremația an de an. Astfel că performanțele croaților în competițiile europene sunt inexistente.

Dinamo Zagreb, campioana Croației în ultimii 11 ani de zile, a părăsit UEFA Champions League încă din faza grupelor înregistrând cel mai rușinos parcurs din istoria competiției: 6 meciuri, 6 înfrângeri, 15 goluri primite și nici unul (zero!) goluri marcate! Grupa din care a făcut parte oferea la început toate premizele necesare pentru încercarea unei calificări în Europa League, dar croații au fost „sparring-partener-ul” (termen folosit pentru un boxer care este partenerul de antrenament al altuia) celorlalte trei combatante.

1199Având în vedere combativitatea nativă a croaților mă așteptam la o replică mai aprigă cel puțin în meciurile de acasă. E drept, fără nume mari în componență și fără unul dintre cei mai buni jucători, Marko Pjaca, vândut în vară la Juventus, lotul lui Dinamo Zagreb nu spune mare lucru. Dar chiar și așa nu reușesc să înțeleg cum campioana Croației se prezintă în cea mai puternică competiție intercluburi din Europa fără să înscrie vreun gol.

Concluzionând au fost câteva luni de fotbal bun în Europa, iar din februarie se ascut săbiile. Să vedem ce ne rezervă tragerea la sorți!

Be the first to comment on "Dezamăgirea numită Dinamo Zagreb"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: