Dilemă juridică: Steaua sau Viitorul?

În România se pare că orele târzii sunt propice experimentelor juridice. După deja extrem de celebra OUG 13, mediul virtual freamătă acum pe baza unor descoperiri de ultim moment din Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice.

Articolul 27, alin. 1 din ROAF, spune așa: „Dacă două sau mai multe echipe acumulează același număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

a) numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;

b) golaverajul mai bun în jocurile directe;

c) numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;

d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;

e) golaverajul general mai bun (diferența între golurile marcate şi primite în toate jocurile

din campionat);

f) numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat;

Prin urmare, și fără cunoștințe juridice, gândul inițial este că dacă Steaua bate mâine, este campioană, deoarece articolul citat mai sus stipulează că în caz de egalitate principalul criteriu de departajare este „numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte”. Exprimarea este realizată fără mențiuni, prin urmare, logica ne spune că se iau în calcul TOATE meciurile disputate de cele două echipe în cauză, inclusiv cele disputate înainte de play off. Aceeași abordare a fost preluată și de contul oficial de Facebook al echipei bucureștene, care anunță că o victorie în următorul meci este egal cu titlul 27.

Într-adevăr, ROAF-ul este aparent vag, interpretabil. Dacă situația ar sta așa, Comisia Juridica din cadrul FRF ar dovedi o incompetență suspectă, de domeniul irealului. Pare însă greu de crezut că nu s-a sesizat nimeni din Comisie, cel puțin pe ultima sută de metri și să nu fi dat măcar o erată.

Personal însă cred că situația este lămurită de varianta actualizată în 2016 a ROAF-ului, care aduce o completare articolului 27, care sună cam așa: „La competițiile organizate în sistem play off / play out, calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular. La terminarea fazelor play off / play out ierarhia valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat.

Nuanța pe care am sesizat-o și pe care probabil se bazează și informațiile din presă care atestau că Viitorul trebuie să facă egal, iar Steaua să bată pentru atât de mult așteptatul titlu 27. Este vorba de diferențierea „sezonului regular” și „fazele play off / play out”. Așa cum observăm, există o separație lingvistică:

1) „calificarea echipelor în fazele următoarele se stabilește prin cumularea punctelor obținute pe toată durata desfășurării sezonului regular”

2) „La terminarea FAZELOR PLAY OFF / PLAY OUT ierarhia

valorică a echipelor se stabilește în funcție de locul ocupat de fiecare în faza în care a participat.”

Nu se specifică cu subiect și predicat în alin. 3 că jocurile disputate între echipele la egalitate sunt doar din play off / play out, dar la alin. 1 se face o delimitare clară între „SEZONUL REGULAR” și „FAZELE PLAY OFF / PLAY OUT„.

Așadar, aparenta inexactitate a alin. 3 din articolul 27 este lămurită de completarea alin. 1 din versiunea actualizată. Există o diferențiere clară în regim juridic a „sezonului regular” și „fazele” următoare, în sensul că după „sezonului regular”, ierarhia s stabilește „în funcție de locul ocupat de fiecare în FAZA în care a participat.” Practic este vorba de o altă etapă, în care cel mai probabil rezultatele din sezonul (nu campionat, atenție!) regular nu mai contează în acest sistem. Un alt argument în favoarea acestei interpretări este că după sezonul regular, punctele echipelor s-au înjumătățit, anulându-se practic unele rezultate înregistrate. Dată fiind situația, nu s-ar putea preciza care rezultate au fost anulate și care nu.

Concluzia mea este că FRF-ul prin ROAF tratează independent cele două etape ale campionatului intern. După terminarea primei etape, mai contează doar a doua. Prin urmare Steaua are o înfrângere și o remiză cu Viitorul. În cursul zilei de astăzi probabil o să aflăm și varianta oficială din partea FRF, însă senzația este că Steaua nu depinde doar de ea pentru titlul 27.

 

2 Comments on "Dilemă juridică: Steaua sau Viitorul?"

  1. Formularea nu este deloc clara si nu e deloc in sensul spus de tine! Chiar daca sunt faze diferite, vorbim despre acelasi campionat iar formularea da dreptate mai degraba ciobanului :)!

    • Vorbim de acelasi campionat, insa impartit in doua faze: 1) sezonul regular; 2) play off / play out. Prima faza conteaza doar pentru accederea in a doua faza. Daca punctele Viitorului au fost injumatatite, inseamna ca unele meciuri au fost anulate. Care sunt alea? Cu Steaua, cu Dinamo? N-ai cum sa precizezi. La fel cum intr-un sistem cu grupe, ele sunt necesare pentru fazele superioare, dar dupa terminarea lor ele nu mai conteaza, asa este si cu sezonul regular, dupa el urmand play off-ul (faza urmatoare) ca o etapa indepedenta, de sine statatoare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: