Floarea daneză reînfloreste pe pământ american

Greutățile din ultima perioadă care au gravitat în jurul danezei în vârstă de 26 de ani, filtrate prin perseverență, dragoste față de tenis și o etică impecabilă a muncii, s-au transformat în cel mai puternic combustibil, ce a propulsat-o deja până în top 40.

cartotrofeuDupă cum spunea Maurice Druon: „Caracteristic oamenilor puternici nu e să ignore ezitările și îndoielile care sunt coumune naturii umane, ci doar să le depășească mai repede.”

Un astfel de om este și Caroline Wozniacki.

Chinuită încă de anul trecut de accidentări în zona spatelui și gambelor, încă tânăra jucătoare de tenis a ratat în totalitate sezonul de zgură și a fost nevoită să joace având dureri în competițiile desfășurate pe iarbă.

Cu toate acestea, sfidând toanele sorții cu zâmbetul pe buze și căutând neobosită soarele, carismatica sportivă din Danemarca a găsit în pământul american terenul perfect, plin cu substanțele hrănitoare necesare pentru a reînflori și a arăta tuturor că ÎNCĂ se poate!

Deși învinsă în semifinale de noul număr 1 mondial, A. Kerber, Wozniacki are experiența și luciditatea pentru a înmagazina în firavul psihic uman, lucrurile pozitive din acest turneu: victorii în două seturi la numărul 10 WTA, S. Kuznetsova și numărul 9 WTA, M. Keys, dar și la surprinzătoarea Sevastova, care a eliminat-o pe G. Muguruza. Victorii care, puse cap la cap, alcătuiesc imaginea unei noi semifinale de Grand Slam, după o pauză de 2 ani. Perioadă dificilă, fără prea multe performanțe după standardele foarte înalte autoimpuse de Caro, dar care vor servi, sunt convins, drept o trambulină.

Datorită unei inițiative foarte interesante a celor de la ThePlayersTribune.com, putem afla, prin intermediul unei scrisori, pasaje importante din copilăria danezei, ce reprezintă temelia persoanei care este astăzi.

Ajunsă acum o sportivă extraordinară și admirată, ea a învățat, de la o vârstă fragedă, că înainte de a fi un mare campion, trebuie să fii un mare om. „El (tatăl ei, Piotr Wozniacki) și mama insistau mereu asupra importanței de a fi o persoană bună, de a trata oamenii într-un mod corect și de a fi mereu respectuoasă.”

Aceste valori, vitale în vederea dobândirii unui caracter sănătos, au fost adoptate de Caroline și în urma vieții pe care a trăit-o. Nu a provenit dintr-o familie foarte bogată, a fost tentată să urmeze alt drum, a întâmpinat greutăți și a fost nevoită să facă sacrificii constant. Toate aceste capitole din viața ei formează acum o poveste inspirațională.

Caroline, pot să fac orice îţi doreşti pentru a te ajuta să fii mai bună la tenis. Te voi duce oriunde ai nevoie şi mă voi asigura că vei avea posibilitatea sa excelezi. Dar vreau să ştiu, cu certitudine, că asta vrei să faci. Trebuie să fii sigură. În momentul în care te voi aduce la teren sau te voi cicăli să te trezeşti devreme pentru a merge la antrenament, totul se va schimba. Trebuie să înţelegi asta. Dar, dacă asta vrei, mă voi dedica în totalitate. Asta vrei? Iubeşti tenisul? Îl iubeşti cu adevărat?» Spune da şi el va da totul pentru a te ajuta să-ţi atingi obiectivele. Te va trezi devreme şi te va duce la club la ora 6 dimineaţa, ca să te poţi antrena înainte să înceapă meciurile. Apoi, la 11, seara, te va sui din nou în maşină şi te va duce din nou acolo, imediat după ce meciurile s-au terminat. Fă-ţi singură o favoare şi încearcă să beneficiezi cât mai mult din aceste drumuri cu maşina.

Apreciază toate lucrurile pe care le face familia ta pe parcursul copilăriei. Când vei începe să progresezi în tenis, se vor sacrifica foarte mult pentru tine. Dă-ţi seama de cât de scump este acest sport: călătoriile, timpul petrecut pe teren, antrenorii privaţi, toate astea costă bani.” (GSP.RO)

Dezvoltarea optimă de care are nevoie un junior este costisitoare și dacă nu provii dintr-o familie înstărită trebuie să fii dispus să renunți la anumite plăceri, să faci compromisuri, să înveți să te descurci cu ce ai și, la final să fii recunoscător celor care ți-au întins o mână de ajutor.

Nu sunt bani pentru juniori. Părinţii tăi te vor sprijini în orice mod posibil şi nu va trebui să te gândeşti niciodată la bani. Nu-i vei auzi niciodată spunând: «Ştii, asta e cam scumpă» sau «Poate ar trebui să trecem peste turneul asta ca să dăm banii pe altceva» Vor renunţa la multe lucruri pentru a se asigura că nu-ţi lipseşte nimic. Ăsta e un dar incredibil pe care ţi-l oferă părinţii. Fii recunoscătoare şi realizează că eşti iubită.

Familia vrea doar să fii fericită. Iar în acest caz, promite-mi un lucru: Bucură-te de cursă! De tot ceea ce înseamnă ea, de fiecare pas din călătoria pe care o vei avea. Savurează fiecare moment. Nu doar victoriile, dar şi fiecare experienţă, relaţiile, emoţiile. Iar când dai de greu, caută sprijin la familie. Vor fi mereu acolo pentru tine.”(GSP.RO)

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 20: Caroline Wozniacki of Denmark plays a forehand in her first round match against Taylor Townsend of the United States during day two of the 2015 Australian Open at Melbourne Park on January 20, 2015 in Melbourne, Australia. (Photo by Michael Dodge/Getty Images)

Chiar și fără obstacole materiale, succesul în viață este aproape imposibil fără susținerea și suportul celor dragi. Momentele de vulnerabilitate pe care le experimentam cu toții pot fi uneori fatale dacă nu avem o gură să ne șoptească o vorbă de încurajare,  un umăr pe care să plângem sau brațe unde să găsim refugiu.

„Adu-ţi aminte de momentul în care ai suferit acea înfrângere dureroasă şi erai în lacrimi. Tata a tras pe dreapta şi s-a dus să-ţi cumpere un ursuleţ de pluş: «Uite, ăsta e premiul pentru cea mai bună jucătoare! Asta înseamnă dragostea. Şi de asta aveai nevoie la acel moment. Păstrează acel ursuleţ, micuţă Caroline. Foloseşte-l ca un simbol al ajutorului primit atunci când vei deveni o jucătoare profesionistă şi vei avea una dintre cele mai bune reputaţii din circuit. Te va ajuta să ridici de la pământ când îţi va fi greu şi să-ţi aducă aminte de ce e cel mai important.” (GSP.RO)

Portrait of Caroline Wozniacki at Canoe Studios in NY,NY 08/24/2015 Credit: Walter Iooss Jr./The Players' Tribune

Dincolo de sfaturile tehnico-tactice primite de la tatăl ei, acesta i-a dezvăluit și colțurile mai puțin luminoase ale lumii, unde zac personajele antagonice gata să te tragă imediat în abisul uitării.

„Atunci când eşti în vârf, trebuie să ştii că vor exista persoane care vor vrea să te tragă înapoi. Nu toţi îţi vor binele.” (GSP.RO)

Ursulețul de care pomenea mai sus Caro este și astăzi un colac de salvare mental la care apelează ori de câte ori se simte amenințată de demonii proprii, demonstrând, dacă mai era nevoie, că gesturile mici, dar simbolice ale familiei, fac diferența.

Ah, Caroline, dacă vreodată ai nevoie de ceva care să-ţi amintească de toată dragostea primită, adu acel ursuleţ de pluş. Încă îl am şi va fi aici pentru tine mulţi ani de aici încolo. Îl iau peste tot cu mine, chiar şi acum. De fiecare dată când îmi fac bagajul şi pun ursuleţul în el, mă uit la el, mă opresc un moment şi mă gândesc la cât de norocoasă sunt de am primit atât de multă dragoste.” (GSP.RO)

Acum, odată cu încheierea aventurii de la US OPEN, sunt sigur că joviala daneză, cu victoriile importante în minte, cu ursulețul în suflet și dorința de revanșă în sânge, își pregătește pe un teren de tenis, cu sudoare și pasiune, marșul triumfal care să o ducă acolo unde aparține de drept: în fruntea ierarhiei mondiale!

BEIJING - OCTOBER 07: Caroline Wozniacki of Denmark poses for photographers after securing the world number 1 ranking on the WTA Tour after her win over Petra Kvitova the Czech Republic during day seven of the 2010 China Open at the National Tennis Center on October 7, 2010 in Beijing, China. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Daj spokój, Caro!

Pentru a citi integral scrisoarea, clic aici.

Be the first to comment on "Floarea daneză reînfloreste pe pământ american"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: