Guadalajara

Dupa cele trei participari consecutive la Campionatul Mondial din perioada interbelica, fotbalul romanesc nu s-a mai impacat atat de bine cu turneele finale si dupa razboi. Pentru 1950 nu ne-am inscris, pentru 1954 ne-a eliminat Cehoslovacia, iar pentru 1958, Iugoslavia. In preliminarii pentru 1962 nu ne-am inscris din motive cel putin curioase. In primavara lui 1960 a trebuit sa sustinem o dubla mansa eliminatorie impotriva Cehoslovaciei, pentru calificarea la prima editie a Campionatului European. Am pierdut cu 2-0 la Bucuresti si cu 3-0 la Bratislava, iar activistii de partid aflati atunci in fruntea federatiei au ajuns la concluzia ca echipa nationala trebuie sa stea o vreme acasa, pentru a nu se mai face de ras.

LUCESCUEmbargoul a durat o singura editie, dupa care ne-am inscris din nou, continuand sa ratam calificari in serie. Ne-au barat pe rand drumul la diverse editii ale Europenelor si Mondialelor, Italia si Portugalia, insa n-am pierdut calificarile neaparat fiindca am obtinut rezultate slabe in fata acestor echipe puternice. In 1967 de pilda, am fost invinsi cu 7-1 de Elvetia la capatul unui meci pe marginea caruia s-au insailat varii ipoteze, inclusiv aceea ca jucatorii nostri au fost dopati fara stirea lor.

Echipa s-a nascut pe Wembley

Pentru Mexic 1970, am nimerit in grupa alaturi de Portugalia (echipa lui Eusebio, medaliata cu bronz la precedentul mondial, cel din Anglia) Elvetia si Grecia. Am inceput stangaci cu 0-3 la Lisabona, si probabil ca selectionerul Angelo Niculescu ar fi fost inlaturat daca peste cateva zile nu trebuia sa vina la Bucuresti pentru un meci amical insasi Anglia, campioana mondiala. Am reusit un scor alb de palmares, Angelo Niculescu a ramas si peste numai doua saptamani a realizat o victorie importanta 2-0 cu Elvetia pe stadionul 23 August. Dar practic, garnitura romana care avea sa se califice la campionatul mondial s-a nascut la Londra, pe Wembley, la 15 ianurie in 1969, in revansa amicalului disputat cu cateva luni in urma la Bucuresti. Tricolorii au obtinut atunci un pretios 1-1, golul fiind marcat de Dumitrache din penalty, si au evoluat in formula : Gornea – Satmareanu, Boc, Dinu, Deleanu – Anca, R.Nunweiller – Dembrovschi, Domide, Dumitrache, Lucescu. A fost in linii mari formatia care avea sa joace la Guadalajara.

Fortificati in ”Templu Fotbalului” tricolorii au mers snur in grupa : 2-2 la Atena, 1-0 cu Elvetia la Lausanne, printr-un autogol al fundasului advers Michaud, 1-0 cu Portugalia la Bucuresti, in fata a 100.000 de spectatori, intr-un moment in care lusitanii, in mare voga la acea vreme, isi jucau ultima sansa la calificare. In fine, 1-1 cu Grecia pe 23 August, intr-o partida in care Romania avea nevoie de o remiza si a obtinut-o. Ai nostri au totalizat 8 puncte si au castigat grupa, fiind urmati de Grecia cu 6, Elvetia cu 5, si marea Portugalie cu 4 puncte.Cum nu mai fusesem la un turneu final de 32 de ani, pentru tragerea la sorti am fost plasati in ultima urna valorica, alaturi de echipe exotice precum Israel, Salvador si Maroc. Din aceasta postura, am nimerit intr-o grupa extrem de grea, alaturi de Anglia, Brazilia, cu doua titluri supreme cucerite in ultimele 3 editii si Cehoslovacia, finalista cu 8 ani mai devreme in 1962.

Unde sunt Raducanu, Dan Coe si Dobrin?

Inainte de campionatul mondial, echipa Romaniei paruse ca si-a defenitivat atat de bine formula, incat si copii de gradinita o puteau recita pe dinafara. Aceasta era Raducanu – Satmareanu I, Halmageanu, Dan Coe, Deleanu – Dinu, Radu Nunweiller – Dembrovschi, Dobrin, Dumitrache, Lucescu. In primavara lui 1970 Bujor Halmageanu s-a accidentat grav, locul sau fiind luat de Nicolae Lupescu. De asemenea Mihai Mocanu paruse sa castige lupta pentru titularizare in fata lui Augustin Deleanu. Dar, la debutul in marea competitie, echipa nationala avea sa se prezinte fara alte trei piese de baza, portarul Raducanu, capitanul Dan Coe, si magicianul Nicolae Dobrin. Ce se intamplase?

Cu o luna si ceva inaintea turneului final, o echipa secunda a Romaniei, cu multi tineri in formatie, a facut un turneu in Mexic. Mijlocasul Lita Dumitru si atacantii Gigi Tataru si Sandu Neagu au jucat foarte bine, dar pana la a-i scoate din formatie pe titularii de drept mai era cale lunga. Cu toate acestea Raducanu a jucat doar 62 de minunte la campionatul mondial iar Dan Coe si Dobrin deloc. Se pare ca acestia nu numai ca nu s-au adaptat la conditiile de altitudine si de clima extrem de calda in Mexic, dar nici n-au dus viata cea mai sportiva cu putinta. Iar Angelo Niculescu i-a lasat pe dinafara.

Victimele temporizarii

La 2 iunie 1970 am intalnit Anglia, campioana mondiala, pe Jalisco Monumental din Guadalajara. Publicul mexican era de partea noastra pentru simplul motiv ca nu-i putea suferi pe englezi. Sobri britanicii erau departe de spiritul latin fierbinte al localnicilor. Tricolorii speriati de faima adversarilor au facut un joc de asteptare. Si au asteptat mai bine de o ora, timp in care nu s-a intamplat mai nimic, cu exceptia uni dribling de senzatie a lui Dumitrache printre Bobby Moore si Cooper. In minuntul 64, Geoff Hurst, atacantul central al englezilor, a strecurat mingea dintr-un unghi inchis, pe langa portarul nostru Adamache, marcand unicul gol al meciului. Desi condusi, romanii nu au iesit la joc, ci au preferat sa plimbe mingea la nesfarsit, temandu-se, probabil de primirea altor goluri din partea puternicului adversar. Celebra ”temporizare” impusa de Angelo Niculescu isi traia perioada de glorie. Tricolorii au evoluat in formula : Adamache – Satmareanu I, Lupescu, Dinu, Mocanu – Dumitru, R. Nunweiller – Dembrovschi, Tataru (Neagu), Dumitrache, Lucescu.

Prima victorie dupa 40 de ani

Desi Romania pierdut primul meci, Angelo Niculescu n-a facut modificari esentiale in formatie pentru a doua partida, contra Cehoslovaciei programata pe 6 iunie. Neagu a fost preferat in locul lui Tataru. In rest aceiasi garnitura. Cehii ne-au marcat in minuntul 3, prin extrema stanga Petras, iar acest lucru ne-a impins in atac. Ofensiva nu a incetat dupa egalare, iar in minuntul 78 am marcat din nou prin Dumitrache, din penalty, dupa ce Neagu fusese cosit in careu de fundasul Zlocha. Am castigat cu 2-1, a doua victorie romaneasca din intreaga istorie si prima dupa 40 de ani la un campionat mondial. Romania a aliniat garnitura : Adamache – Satmareanu I, Lupescu, Dinu, Mocanu – Dumitru (Gergely) R.Nunweiller – Dembrovschi, Neagu, Dumitrache, Lucescu (Tataru).Cu doua puncte din doua partide, tricolorilor nu le ramanea decat iluzia ca englezii vor pierde in fata cehoslovacilor, iar ei vor izbuti macar o remiza cu Brazilia. Deziderat neinplinit, findca Anglia a invins Cehoslovacia, iar noi nu am reusit mai mult decat o infrangere la limita in fata lui Pele. Partida din 10 iunie de pe Jalisco Monumental a inceput sub auspicii proate pentru ai nostri, in minuntul 21 sud-americanii conducand deja cu 2-0 prin golurile lui Pele si Jairzinho. Angelo Niculescu a reactionat schimband portarul: Raducanu in locul lui Adamache. Insa, desi sansele noastre de calficare erau compromise, nici Dobrin si nici Dan Coe nu au fot introdusi pe teren. In cele din urma am pierdut cu 3-2, dupa ce Rica a primit un gol de la Pele, iar pentru noi au marcat Dumitrache si Dembrovschi, ultimul fiind considerat de jurnalistii acreditati la aceasta competie cel mai bun fotbalist roman de la turneul final. In tara acest loc 3, cu doua puncte, a fost primit cu destule rezerve. Am fi putut mai mult? Eventual, daca nu eram prudenti cu Anglia.

sursa LAROUSSE ENCICLOPEDIA FOTBALULUI

Be the first to comment on "Guadalajara"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: