„Iarta-ne, Bela!”

Bela Guttman reprezinta unul dintre cele mai importante personaje din istoria Benficai Lisabona. Nascut la Budapesta in anul 1899 cocheteaza intai cu dansul pana sa isi descopere marea pasiune, fotbalul. Este selectionat in lotul tarii natale pentru Olimpiada din 1924, dar protesteaza fata de conditiile puse la dispozitie de catre delegatia maghiara motiv pentru care cariera sa la echipa nationala avea sa se incheie prematur.

Supravietuieste vremurilor negre ale Primului Razboi Mondial, dar decide sa nu vorbeasca despre acest lucru cu nimeni tot restul vietii. Dupa o lunga perioada petrecuta in Statele Unite in 1958 decide sa se intoarca in Europa si este numit antrenorul lui FC Porto, echipa ce se afla la 5 puncte in spatele liderului Benfica Lisabona. Cu toate acestea echipa lui Guttman reuseste sa castige titlul de campioana.

In vara lui ’59 are loc una dintre cele mai mari tradari din istoria fotbalului portughez: Bela Guttman o paraseste pe Porto si o preia pe marea rivala Benfica! Cunoscut pentru filozofia aparte, neinteleasa de catre multi, ia o prima masura care socheaza: da afara 20 de jucatori de la prima echipa si in locul lor aduce juniori. Chiar si asa reuseste sa castige inca o data titlul de campion al Portugaliei.

Primul sezon la carma vulturilor il confirma ca un antrenor cu „ochi” pentru jucatori. Asa ajunge sa il descopere pe marele Eusebio! Dupa ce confirmase in Portugalia era timpul ca echipa lui Guttman sa se afirme si in Europa. Benfica avea sa fie echipa ce incheia hegemonia europeana a lui Real Madrid, echipa ce castigase primele 5 editii ale Cupei Campionilor Europeni! Portughezii aveau sa castige trofeul de doua ori consecutiv, in sezoanele 1960-1961 si 1961-1962, marcand astfel cea mai buna epoca din istoria „vulturilor”!

Maghiarul era unul dintre cei mai buni antrenori din lume si crease o echipa solida care se batea cu fortele Europei la acel moment, Real Madrid si Barcelona. Asa ca in 1962 decide sa aiba o discutie cu presedintele clubului pentru a solicita o marire de salariu, dar se loveste de un refuz inexplicabil:

„In contractul tau nu este specificat nicaieri ca vei fi platit mai bine daca vei avea succes!”

La auzul acestei replici Guttman se ridica nervos de pe scaun si striga:

„Nici intr-o suta de ani Benfica nu va mai castiga un trofeu european!” 

Astfel a luat nastere „blestemul lui Guttman”, care a parasit clubul, dar nu a mai castigat nici un titlu cu echipele pe care le-a antrenat dupa despartirea de portughezi. Un an mai tarziu Benfica avea sa piarda prima finala europeana in fata lui AC Milan in ultimul act al Cupei Campionilor Europeni.

In 1990 Benfica juca o noua finala a Cupei Campionilor unde urma sa intalneasca din nou AC Milan dupa ce intre timp pierduse alte 4 finale europene! Inaintea disputarii acestei partide o delegatie a Benficai in frunte cu Eusebio s-a dus la mormantul lui Guttman din Viena pentru a depune coroane si flori. Eusebio a ingenunchiat in fata mormantului antrenorului care l-a descoperit si a strigat:

„Iarta-ne, Bela! Te rugam sa ridici blestemul!

Rugamintile portughezilor au fost in zadar, Benfica pierzand inca o data in fata milanezilor. De la plecarea lui Guttman si pana in prezent au pierdut toate cele 8 finale europene pe care le-a disputat!

Lista finalelor pierdute de Benfica dupa „blestemul lui Guttman”

1963: AC Milan (Cupa Campionilor)
1965: Inter Milano (Cupa Campionilor)
1968: Man. United (Cupa Campionilor)
1983: Anderlecht (Cupa UEFA)
1988: PSV Eindhoven (Cupa Campionilor)
1990: AC Milan (Cupa Campionilor)
2013: Chelsea (Europa League)
2014: Sevilla (Europa League)

Be the first to comment on "„Iarta-ne, Bela!”"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: