Imensul Zidane

De nicăieri. Așa a apărut acest Zinedine Zidane care a transformat-o în scurt timp pe Real Madrid în cea mai bună echipă din întreaga lume, și spun asta fără nici cea mai mică reținere. A câștiga o finală de Champions League într-o asemenea manieră, 4-1, reprezinta confirmarea că cel care stă pe bancă este un geniu incomensurabil al fotbalului.

Totuși, analizând lucrurile, acel „de nicăieri” are și el conotațiile lui. Fără a mai vorbi despre cariera antologică de fotbalist a lui Zidane, am putea să facem o retrospectivă pentru a vedea cum și unde a început aventura lui Zizou ca antrenor, ceea ce ne-ar putea face să înțelegem mai bine succesul lui de astăzi. Ei bine, înainte de a deveni principal acum un an și jumătate, Zidane a învățat de la doi dintre cei mai buni antrenori ai ultimului deceniu. A fost acolo la succesul Realului din 2014, l-a ajutat pe Ancelotti în mandatul lui și invers, și a avut de învățat chiar și de la Rafa Benitez, care, în pofida lipsei de performanță pe banca Realului, rămâne un antrenor mare, cu experiență și cunoștințe fotbalistice avansate.

Aseară a fost despre Zidane, de aceea merită toate superlativele pe care i le-am adresat până acum. A fost în primul rând despre Zidane, apoi a fost despre jucători, între care există o legătură la care cu greu se poate ajunge în cadrul unei echipe. A fost despre Modrić, Kroos, Marcelo sau chiar Casemiro, cu toate că cel din urmă a intrat mai greu în meci. A fost despre toți aceștia și apoi a fost și despre Ronaldo, care cel mai probabil și-a adjudecat cel de-al cincilea Balon de Aur, dar în privința căruia am în continuare niște rezerve personale, mai ales când mă uit la golul doi al său sau la multe altele din sezonul acesta.

O să închei prin a spune câte ceva și despre Juventus și Allegri, care din 2015 se chinuie să pună mâna pe „Urecheat”. Juve a suferit mult, dar a pierdut finala pe mâna ei, pe greșeala de marcaj a lui Chiellini și lipsa de reacție a lui Khedira și Bonucci de la primul gol, care a cântărit cel mai mult în economia partidei, și spun asta convins fiind că dacă „Bătrâna Doamnă” ar fi deschis scorul, altfel ar fi decurs partida până la final. Chiar și așa, nu am mai avea ce să le reproșăm celor de la Juve în ceea ce privește primirea golurilor, cu excepția ultimei reușite, a lui Asensio, când defensiva „Bianconerilor” alături de Khedira a gafat din nou, însă acel ultimul gol venea într-un moment în care Juventus era deja căzută, după eliminarea lui Cuadrado. Și chiar pe partea lui a venit acțiunea năucitoare a lui Marcelo de la golul 4, a cărui forță l-a făcut oricum de neoprit în fața lui Bonucci, la fel cum șutul lui Casemiro sau sprintul lui Modrić au fost de neoprit la precedentele două goluri.Personal, am un resentiment față de Buffon, și nu văd cine nu ar avea, fiindcă Gigi tocmai a ajuns la 3 finale de Champions League pierdute și niciuna câștigată, lucru care pare dramatic pentru un asemena jucător, poate cel mai mare din istoria Italiei, așa cum îl numesc mulți. Buffon are însă și el partea lui de vină la unele goluri încasate aseară, asta legat și de ideea din paragraful anterior. Cred totodată că asta a fost și ultima lui șansă să mai cucerească trofeul, fiindcă nu cred ca sezonul viitor va mai fi vreo echipă capabilă să îi sufle trofeul Realului, atâta timp cât Zidane va rămâne ca antrenor, și cu atât mai puțin Juventus cu Buffon în poartă, un Buffon asupra căruia vârsta și-a pus decisiv amprenta.

„The time is now” era mesajul din coregrafia fanilor lui Juventus la finala de aseară, sintagmă tradusă prin „Acum e momentul”. Nu s-au așteptat însă fanii „Zebrelor” ca momentul să nu fie al lui Juve, ci a celor de la Real, mai exact, a fost momentul ca blestemul competiției să fie rupt și ca o echipă să își păstreze în sfârșit trofeul. Și cine alta putea să fie acea echipă decât imensa Real Madrid?

articol redactat de CRISTI COZMACIUC

1 Comment on "Imensul Zidane"

  1. Eu cred ca Real va fii favorita in urmatorii ani , atat timp cat Modric si Kroos vor mai ramane la o forma optima .Mi se pare ca singura inlocuire necesara , ar fii Casemiro , care in unele meciuri si’a aratat limitele si parca sunt optiuni mai bune pe postul ala , desi greu de adus ( Nainngolan , kante )

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: