Infrangerea leului

Fotbalul englez seamana in 1953 cu o fortareata inexpugnabila, pe care inamicii incearca in zadar sa o cucereasca inca de cand jocul a luat nastere in Insulele Britanice, cu o suta de ani mai devreme. Jucatorii englezi, fie amatori, fie profesionisti (din 1972) au rezistat tuturor asalturilor, nepierzand nici un meci i fata propriului public. Invincibilitatea lor era intacta la ora cand stralucitorii fotbalisti maghiari, campioni olimpici in 1952, sosesc la Londra in noiembrie 1953.

englandvshungary53Echipa nationala maghiara dispune de un Wunderteam, care rezista tuturor atacurilor. Din 1951 pana in 1953, timp de trei ani si jumatate, de-a lungul celor 24 de meciuri disputate, ea a ramas imbatabila. Este deci in plina ofensiva cand calatoreste spre Londra pentru a-i infrunta pe ”profesorii” englezi.

Nasterea sistemului 4-2-4

Formatia din Europa Centrala isi trage valoarea exceptionala dintr-un cumul de talente individuale remarcabile. Dar mai ales din bogatia de calitati tehnice complementare : subtilitatea atingerii balonului, forta sutului, jocul de cap, capacitatea de a improviza, simtul golului si spiritul colectiv. Aceasta selectionata a Ungariei numara in randurile sale sase jucatori de la clubul numarul unu, Honved Budapesta, gruparea armatei.

Tactic, maghiarii au inovat. Conducatorul si selectionerul Gustav Sebes, un fost muncitor care a lucrat multa vreme in Franta la compania Renault din Billancourt, a imaginat un nou sistem de joc, in care numarul aparatorilor creste la patru, in fata extraordinarului portar Grosics. Se naste sistemul 4-2-4. Fundasii Buzanski, Lorant si Latos beneficiaza de sustinerea unui mijlocas cu sarcini mai mult defensive, Zakarias. Ei prefera in locului marcajului individual obisnuit un efort colectiv. Fiecare isi supravegheaza adversarul care se afla sau care se aventureaza in zona sa de actiune. Cat despre atac el corespunde simetric liniei defensive, ocupand la fel cu patru jucatori toata latimea terenului. Doua aripi (Budai pe dreapta si Csibor pe stanga), doua varfuri de atac iar la mijloc doi interi traditionali avansati (Kocsis la dreapta si Puskas la stanga).

Originalitatea vine din aceasta inlocuire a varfului initial Hidegkuti de catre doi interi. Acestia se instaleaza la baza atacului, in timp ce Hidegkuti se descotoroseste in viteza de catre fundasul central adverssi organizeaza jocul incercandu-si mereu percutantele suturi de la distanta. El este ajutat in sarcinele sale strategice la mijlocul terenului de Josef Boszik. O echipa esentialmente ofensiva, care surprinde prin cutezanta, printr-o abilitate incredibila si prin originalitate tactica. Englezii au organizat acest mecicu ocazia a celei de-a 90-a aniversari a Footbal Association. Pe 25 noiembrie 1953, 100.000 de oameni au venit pe stadionul Wembley.

anglia-ungariaWalter Winterbottom, managerul echipei engleze si selectionerii sai au remaniat formatia dupa un meci incheiat la egalitate contra unei reprezentative mondiale (4-4). Principalii pioni sunt mustaciosul portar Merrrick, Ramsey, Eckersley, Wright (capitanul), Dickinson, Mortensen si mai ales Stanley Matthews, batranul vrajitor din Blackpool in varsta de 38 de ani.

Cand jucatorii patrund pe teren, englezii au tricouri albe, maghiarii grena – mina relaxata, privirea surazatoarea a lui Billy Wright si a pretenilor lui contrasteaza cu imaginea ferma si concetrata a lui Puskas si a coechiperilor. La doua minunte dupa fluierul de start al arbitrului olandez Leo Horn, zambetele isi schimba adresa pe gazon. Boszik creierul formatiei maghiare, a sunat adunarea. Il lanseaza pe Kocsis, interul sau dreapta, care printr-o subtila deviere ii transmite balonul lui Hidegkuti. Ultimul mimeaza un dribling, ii trimite pe aparatorii englezi pe o pista falsa si suteaza violent, dar bine plasat in acelasi timp. Portarul Merrick e fara reactie.

Dureroasa surpriza

Jucatorii si suporterii englezi sunt putin uluiti, insa increderea lor ferma e rapid intarita de golul egalarii reusit de Sewell zece minunte mai tarziu. Ungurii nu se demoralizeaza pentru atata lucru. Ei decid sa riste si sa continue ofensiva. Englezii trebuie sa se replieze, incercand sa formeze un front in fata inamicilor. Dar valurile de asalt maghiare sunt din ce in ce mai numeroase. Pana cand edificiul advers se prabuseste. In opt minunte (21 si 28), ungurii marcheaza trei goluri, prin acelasi Hidegkuti, Puskas, cu un sut la firul ierbi si Boszik, dintr-o lovitura libera magistrala, deviata pe traseu de Puskas. Si chiar daca Mortensen are meritul de a reduce diferenta la 4-2 inainte de pauza, dezastrul se apropie vanzad cu ochii.Repriza secunda confirma trimful oaspetilor, in ciuda incantatoarelor executi si a driblingurilor veteranului Matthews, unicul capabil sa rivalizeze in virtuozitate cu adversarii sai. Echipa maghiara isi afirma suprematia tactica. Festivalul de pase al ungurilor, fentele lui Csibor, suturile lui Puskas, Hidegkuti si Boszik, jocul de cap al lui Kocsis lasa fara grai spectatorii si fotbalistii lor favoriti. Un nou gol al lui Hidegkuti si unul al lui Boszik dau o nota dura a scorului : 2-6. O umilinta pe care a treia reusita a britanicilor, Ramsey din penalty nu o mai poate atenua. Gabriel Hanot celebrul ziarist francez, scria in L’Equipe : ”Englezii se bateau cu furci si coase, ungurii aveau arme automate”. Un capitol de istorie a fotbalului se incheie si incepe un altul. Anglia este deja trecutul. Ungaria reprezinta prezentul si viitorul, un nou maestrul al fotbalului care va confirma, de altfel, acest succes exploziv un an mai tarziu la Budapesta, pe 23 mai 1954 in timpul meciului retur, pierdut de englezi chiar mai sever cu 7-1.

sursa : LAROUSSE ENCICLOPEDIA FOTBALULUI

Be the first to comment on "Infrangerea leului"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: