Kerber – Cibulkova. Finala Turneului Campioanelor, ediţia 2016

După faza grupelor, unde am avut oportunitatea să vedem meciuri succesive  între cele mai bune 8 jucătoare ale momentului, sita valorică de la Singapore a ales semifinalistele ediției 2016: Svetlana Kuznetsova, Dominika Cibulkova, Angelique Kerber și  Agnieszka Radwanska, campioana en-titre.

Prima semifinală a fost cea dintre Kuznetsova și Cibulkova.

14731312_10155312277326102_2497335539295903652_n

Calificată în ciuda primelor două meciuri pe care le-a pierdut, Dominika se prezenta cu un bagaj voluminos de încredere și cu determinarea-i bine cunoscută.

De cealaltă parte, Kuznetsova venea după 3 meciuri la rând de 3 seturi, sleită de puteri, încercând să compenseze prin forța spiritului.

Acest lucru părea să funcționeze de minune după un start ca din pușcă al rusoaicei: nicio șansă de break pentru slovacă într-un prim set fără istoric, în care presiunea unei potențiale finale a copleșit-o.

Din setul 2 lucrurile s-au schimbat însă.  Afectată de efortul inuman depus în ultima săptămână și jumătate, Sveta și-a pierdut din forța și acurateţea primului serviciu, permițându-i Dominikăi să realizeze 3 break-uri. De fiecare dată Kuznetsova a fost în postura de urmăritoare.

Deși mult mai prezentă în meci și cu lovituri mai aspre, ce au obligat-o pe Svetlana să greșească mai mult, Ciblukova nu a reușit să concretizeze niciun break, pierzându-și imediat la rândul ei serviciul. Deznodământul avea să vină în urma unui tie-break, trăit la intensitate maximă de Domi, care s-a decis că momentul ei e acum ori niciodată.

Decisă să ia frâiele calificării în micuțele, dar abilele ei mâini, Dominika a apăsat la maximum pe loviturile ei, lăsându-i doar opțiunea defensivei rusoaicei.

S-a dovedit tactica câștigătoare, închizând tie-break-ul la 2. Un nou meci de 3 seturi pentru atât de încercată Sveta.

În decisiv, Domi a început mai sigur, realizând rapid un break și distanţându-se la 2-0. Această desfășurare părea că portretizează cântecul de lebădă al Svetei, capabilă în acele momente doar de o moarte demnă.

Și totuși… Atât de aproape de o victorie istorică, ce avea să o propulseze într-o finală nesperată, loviturile slovacăi s-au înmuiat, pierzând controlul partidei.

Mirosul vulnerabilității a revigorat-o pe Svetlana, care a găsit resursele necesare pentru a reuși 4 game-uri la rând, întorcând scorul la 4-2.

Aici s-a jucat soarta partidei. Servind la 4-3 pentru 5-3, Sveta și-a pierdut din nou ritmul la serviciu și precizia loviturilor. Reintrată în meci, Domi nu a mai irosit oportunitățile oferite de oponentă și a închis partida după o nouă serie de 4 game-uri.

Senzația este una de deja-vu. În ediția precedentă, Radwanska a reușit să câștige doar un meci în faza grupelor, dar a câștigat turneul. Dominika a respectat cu fidelitate traseul, până acum, și se anunță o adversară dificilă în ultimul act.

Adversara ei avea să fie ori Kerber, ori, așa cum am menționat, campioana de anul trecut, Radwanska.

14563459_10155312394226102_8237564840817909584_n

Deși Agnieszka  a câștigat ultimele confruntări cu Angelique, ambele cu 2-0, meciul de astăzi a evidențiat de minune transa în care se află nemțoaica.

Un prim set încheiat cu scorul de 6-2 pentru Kerber a fost o imagine poate puțin cam dură. Deși a câștigat doar o dată pe serviciul adversarei, Radwanska a avut cifre asemănătoare, diferența făcându-se, evident, în punctele importante, interpretate atât de bine de cerebrala Kerber.

Nici setul al 2-lea nu a fost diferit de primul. Cu o poloneză incapabilă să găsească antidotul pentru jocul nemțoaicei , partida a curs în aceeași direcție, scorul fiind și mai drastic de această dată: 6-1.

În acest meci s-au întâlnit două jucătoare cu stil de joc asemănător, ambele bazându-se pe inteligență, încercând să neutralizeze armele adversarului și să-și maximizeze punctele forte.

Poate că Aga a greșit abordarea tactică sau poate că, pur și simplu, planetele s-au aliniat în favoarea lui Kerber. Cert este că noul număr unu mondial performează la nivelul poziției din clasament și își creează o nouă șansă pentru a înlătură orice dubiu cu privire la legitimitatea noii regine a tenisului.

14680761_10155314855921102_5394186551627712658_n

Finala de mâine este o reeditare a primului meci din grupe, câștigat cu multă trudă de Angelique cu scorul de 2-1. De atunci însă s-au schimbat câteva aspecte.

Kerber nu a mai pierdut set și a câștigat mult la capitolul încredere. Cibulkova nu doar că a mai pierdut un meci, dar s-a calificat și datorită victoriei cu 2-0 a nemțoaicei în fața americancei Keys.

În ciuda meciului echilibrat între cele două, Angelique pleacă mare favorită mâine, având un avantaj și la capitolul mental și oferind un tenis mult mai variat, capabil să contracareze orice stil de joc.

 

Be the first to comment on "Kerber – Cibulkova. Finala Turneului Campioanelor, ediţia 2016"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: