Lipsa de strategie la Steaua

FlorinTănaseȘtirea ultimelor zile din Liga 1 este probabil transferul lui Florin Tănase, cumpărat pentru o sumă cum rar mai vezi în fotbalul autohton. 1.5 milioane de euro este suma de transfer vehiculată în presă, la care se adaugă și un salariu de 10.000 euro/lună. Mai mult, conform ultimelor zvonuri, la Steaua ar mai urma să ajungă William de Amorim, cât și Fernando Boldrin de la Astra. Pe hârtie, aparent min, toate sunt transferuri „bune” care vor aduce un plus în ofensiva stelistă. Practic, niciunul din ele nu rezolvă problemele reale care există la nivelul lotului. Mai degrabă aș spune că sunt făcute pentru a acoperi două plecări iminente: cea a lui Stanciu și a lui Hamroun.

Dezechilibrul defensiv

Cele mai serioase probleme există în compartimentul defensiv. În vara aceasta, plecările lui Varela, Carp și Papp i-au lăsat pe steliști cu doar 2 fundași centrali de meserie. Pe ultima sută de metri a fost împrumutat Mitrea de la Ascoli. De asemenea, după ce Cornel Râpă a rămas liber de contract, în lot nu mai există un fundaș dreapta. Gabriel Enache nu este potrivit pentru acest post, ci maxim o soluție de avarie, el având carențe în abilitățile defensive și fiind mult prea ofensiv chiar și atunci când nu ar fi recomandat. Există multe semne de întrebare în privința defensivei steliste. Ce se va întâmpla dacă unul dintre fundașii centrali se va accidenta? Sau dacă unul este accidentat, iar unul suspendat? Deși echipa a câștigat dubla manșă împotriva Spartei Praga, este bine de reamintit că în multe momente, defensiva stelistă a fost depășită complet de atacurile cehilor și doar intervențiile lui Niță i-a ținut în joc. Mai mult, o mare parte din situațiile periculoase pe poarta Stelei au venit de pe flancul unde acționează Enache, un lucru care ar trebui să îi dea de gândit lui Reghecampf pentru viitoarele meciuri atât în campionat, cât și în cupele europene.

Aglomerare la mijloc, slăbiciuni în atac

Un alt exemplu de structurare proastă a lotului se regăsește la numărul mijlocașilor centrali. Deși Reghecampf obișnuiește să joace cu doi oameni la centrul terenului, în echipă există 7 jucători care pot acționa în zona respectivă. Dacă la nivelul fundașilor, conducerea nu a avut probleme să se despartă de trei jucători și să rămână descoperită pe acele poziții, pentru cele de la mijlocul terenului a ținut să îi aducă pe Achim și Popescu, asta deși era acoperită în teorie. Remarcabil este că nici nu s-au făcut eforturi după aceste transferuri de a mai scăpa din mijlocașii care nu mai fac parte din planurile lui Reghecampf, un lucru care ar mai fi adus și o oarecare ușurare pentru bugetul salarial al echipei.

În schimb, postul de vârf împins reprezintă în continuare o problemă care nu a fost remediată. Aducerea lui Bojan Golubovic nu este nici măcar o soluție pe termen scurt, bosniacul fiind unul dintre cei mai ineficienți atacanți din sezonul trecut: a jucat 3941 de minute, timp în care a reușit să marcheze 10 goluri (+1 din penalti) și să ofere 5 asisturi. Contribuția sa la golurile echipei a fost de 0.34/90 minute jucate; comparat cu cele mai bune vârfuri din Liga 1 sezonul trecut, ineficiența lui Golubovic este evidentă: Denis Alibec a jucat 2557 de minute și a reușit 16 goluri, plus 14 asisturi, în timp ce Ioan Hora a jucat 2992 de minute și a reușit să marcheze de 17 ori și să ofere 4 asisturi. Până și Andrei Cristea, colegul lui Golubovic la Iași, ar fi fost un transfer mai bun, el jucând 1368 de minute și reușind 6 goluri plus 3 pase de gol. Cum nici vârsta nu îl ajută pe bosniac, el rămâne mai degrabă un jucător care ar putea fi util ca rezervă, dar în niciun caz atacantul de care are nevoie Steaua.

Speranța în atac rămâne Alexandru Tudorie. Tânărul stelist a avut cifre mai bune decât Golubovic sezonul trecut, comparat la numărul de minute jucate și ar putea reprezenta o soluție pentru viitor. Reghecampf ar face bine să înceapă mai multe cu el titular pe postul de vârf împins și să îi ofere șansa de a căpăta experiență, mai ales că se poate observa o oarecare evoluție a jucătorului de când a debutat în Liga 1 pentru Oțelul Galați. Atacanți_Steaua

Recomandări

Structura șubredă a lotului ar putea s-o coste pe Steaua puncte importante cu cât avansează sezonul actual. Cea mai urgentă problemă de rezolvat ar fi defensiva, unde este nevoie neapărat de un fundaș dreapta, cât și un fundaș central. A doua problemă este atacul, unde Bojan Golubovic nu reprezintă o soluție și poate deveni noul caz Tade. Deși a avut timpul necesar la dispoziție pentru a remedia problema, conducerea clubului a preferat să transfere jucători pe poziții unde erau deja acoperiți, iar acum pare mai degrabă să transfere pentru a completa locurile care vor fi lăsate vacante după eventualele plecări ale lui Stanciu și Hamroun. Desigur, pentru unii, toate aceste probleme deja nu mai sunt importante deodată ce echipa și-a îndeplinit cel mai important obiectiv din acest sezon: asigurarea fondurilor mult râvnite din participarea în cupele europene.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: