Manchester United in era Sir Alex Ferguson. Geneza

Manchester United sau Sir Alex, cam tot același lucru înseamnă. Într-o eră în care fotbalul englez a suferit schimbări radicale, majoritatea în bine, Sir Alex a reușit cu United să doboare record după record, să câștige trofeu după trofeu. Același Sir, care la primul meci ca manager la cârma diavolilor, pierdea cu 2-0 într-o deplasare la Oxford United, după un meci în care oaspeții au ratat ocazie după ocazie. Au terminat pe 11 atunci, după ce, la un moment dat, au avut serioase probleme cu evitarea retrogradării. A urmat un sezon 87-88 foarte bun pentru echipa de pe Old Trafford. Au terminat pe 2, în urma marii rivale, Liverpool. În spatele acestui sezon reușit a stat măiestria lui Sir Alex în a gestiona campania de transferuri și alte politici ale clubului: Steve Bruce, Viv Anderson, Brian McClair și Jim Leighton au fost cele 4 achiziții de marcă ale clubului. Începutul oscilant a continuat și în sezoanele următoare, Manchester terminând pe 11, 13 și 6, perioadă în care conducătorii au fost foarte aproape să încheie colaborarea cu Alex Ferguson.

alex fergusonSezonul 1991-1992, ultimul din era romantică a fotbalului englez, a 93-a și ultima ediție a „The Football League”. A fost cel mai bun sezon al lui Fergie până la acel moment. Echipa din Manchester termina pe locul 2, acumula 78 de puncte, cu 4 mai puține decât campioana de atunci, Leeds United. Diavolii aveau, totuși, să câștige două trofee la finele acelui sezon, Cupa Ligii & Supercupa. Și era doar începutul unei povești, la finalul căreia Man United avea să devină cea mai faimoasă formație din istoria Albionului.

După un început ezitant, așa cum ne obișnuise Manchester-ul ultimilor ani (erau pe 10 la începutul lui noiembrie), Sir a început vânătoarea de atacanți, după ce îi ratase pe Alan Shearer și David Hirst. Aici și-a demonstrat Alexander Ferguson flerul și inspirația de moment: l-a urmărit pe Eric Cantona la Leeds, în sezonul precedent, câștigat de echipa din Yorkshire. Acesta a apărut în 15 meciuri pentru Leeds, în care a înscris doar de trei ori, dar, cu toate acestea, a fost considerat instrumental în succesul echipei, datorită numeroaselor pase decisive livrate pentru golgheterul Lee Champman. Francezul s-a integrat perfect la noua formație, unde a format un duet puternic cu Mark Hughes, aceștia fiind principalii „responsaibili” de câștigarea atât de așteptatului trofeu, în dauna lui Aston Villa, care, pe 2 mai 1993, pierdea la Oldham și trimitea titlul pe Old Trafford. Ziua aceasta, 2 mai 1993, este, probabil, una din cele mai speciale din istoria clubului, dar și o zi istorică pentru întreg fotbalul englez. Manchester United devenea prima campioana a Premier League. Succesul i-a adus lui Sir Alex titlul de manager al anului in fotbalul englez, dar și o imagine extraordinară în întreaga Anglie.

Pare greu de crezut, dar următorul sezon a fost unul și mai glorios, poate și datorită lui Roy Keane, achiziția verii, transferat de la Nottingham Forest, considerat și devenit înlocuitorul ideal al lui Bryan Robson, la apus de carieră. Practic, Manchester United a condus sezonul de la început până la sfârșit. Eric Cantona a fost transformat într un marcator „top class” (a acumulat 25 de goluri în toate competițiile). United a ajuns și în finalele celor două cupe. Au pierdut Cupa Ligii, în fața lui Aston Villa, dar au defilat în finala FA Cup, învingând Chelsea, cu 4 la 0. Fergie reușea lucruri care păreau greu de atins și câștiga primul titlu de manager al lunii, în luna august a acelui sezon, regulă nouă și inspirată adoptată de șefii fotbalului din Albion.
Sezonul zbuciumat, 1994-1995

Un sezon zbuciumat făcea notă discordantă cu precedentele două, 1994-1995. Chiar campania de achiziții din vară, nereușită, prevestea zile negre în tabăra lui United. Diavolii reușeau să-l regimenteze pe David May, un jucător polivalent, adus de la Blackburn Rovers, dar îl ratau pe Chris Sutton, atacantul lui Norwich, care a preferat să meargă în Lancashire, la Blackburn.

cantona1996Eric Cantona un idol pe Old Trafford, un geniu pe teren, dar agresiv și irascibil în afara lui. E caracterizarea unui fotbalist, care, într-o partidă cu Crystal Palace și-a pierdut cumpătul și a agresat un suporter al celor de la Palace. După acest incident, presa engleză scria că Eric va părăsi campionatul și asta nu s-a întâmplat doar datorită celor 80,000 de fani de pe Old Trafford, care îl divinizau pe starul francez. O interdicție de 8 luni făcea ca Eric Cantona să rateze finalul de sezon, chiar când United avea mare nevoie de el. Mai mult, a primit și o pedeapsă de 14 zile de detenție, însă aceasta a fost înlocuită cu muncă în folosul comunității.„Zbuciumul diavolilor” continua cu ratarea titlului în ultima etapă a sezonului. United remiza la West ham, 1 1 și oferea cadou titlul celor de la Blackburn Rovers. Kenny Dalglish, antrenor atunci la Blackburn, reușea minunea câștigării titlului, în ciuda unei înfrângeri pe Anfield, locul în care Dalglish se simte cel mai bine. Dezastrul avea să fie complet odată cu înfrângerea de pe Wembley, cu Everton, în finala FA Cup.

Sezonul a avut și o parte bună pentru diavoli. United a reușit să-l cumpere pe Andy Cole de la Newcastle, iar Ferguson a promovat câțiva tineri talentați, cu care s-a construit o nouă generație de excepție: Gary Neville, Nicky Butt, Paul Scholes.

Va urma….

autor IOSUB NICU

1 Comment on "Manchester United in era Sir Alex Ferguson. Geneza"

  1. un antrenor care a realizat foarte multe lucruri la manchester united e adevarat ca manchester united a avut si perioade dificile dar a trecut peste pentru ca facea transferuri spectaculoase care ajutau echipa sa aiba un parcurs mult mai bun in campionat si longevitatea lui de antrenor acolo cred ca l-a ajutat enorm

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: