Misterul Zika. Devoalat

fiibuna

Tomas Berdych, Milos Raonic, Simona Halep, Karolina Pliskova. O înșiruire aleatorie de nume ale  unor jucători, respectiv jucătoare, de top din tenisul mondial actual sau o listă cu o parte din sportivii și sportivele ce au ales să nu-și reprezinte țările la Olimpiadă, considerând virusul Zika mult prea periculos. Depinde de interpretare.

Alăturând și alte nume din clasamentele ATP și WTA, lista ar putea să fie ceva mai lungă. Prefer însă să fac o diferențiere, deoarece jucători  precum Dominic Thiem, John Isner sau Feliciano Lopez, deși nu participă la Olimpiadă, au preferat să-și deghizeze refuzul într-o participare la arhicunoscutul turneu de la Los Cabos.

De cele mai multe ori e mai comod să iei ca pe un soi de adevăr intangibil ceea ce spun alții, decât să-ți pui câteva intrebări și să cauți, conștiincios, să răspunzi la cât mai multe dintre ele.

Zika, terifiantul și îngrozitorul virus, a fost descoperit încă din 1947. Este transmis de un anumit tip de țânțar, iar adulților le poate provoca o usoară febră sau o minoră durere de cap. De fapt, aceste simptome sunt atât de devastatoare încât 4 din 5 adulți nici nu constientizează că au fost infectați. Într-adevăr, acest virus este periculos pentru femeile insărcinate, deoarece ele transmit virusul fetusului care, la naștere, poate să sufere de microcefalie.

Așadar, dacă acest virus a fost descoperit acum 69 de ani, de ce în ultimele luni fenomenul a luat proporții nemeritat de mari? Răspunsul este apriat dacă observăm că între 2010 și 2014, în Brazilia s-au înregistrat 156 de cazuri de microcefalie pe an, iar din Octombrie 2015 până în Ianuarie 2016 s-au înregistrat peste 4000 de cazuri, nu pentru că au murit oameni pe capete. Acum, că am lămurit și situația generală a acestui virus, să vedem cam la ce pericole se expun sportivii și cei care se hotărăsc să facă deplasarea pentru Olimpiadă.În primul rând, August nu este o lună favorabilă țânțarilor. Cel mai frecvent mod de transmitere al acestui virus este prin intermediul țânțarilor. Luna August este o lună foarte rece și secetoasa, iar acești țânțari au nevoie de căldură și umezeală.

În al doilea rând, Rio este foarte departe de zona cu probleme de acest gen. Mai mult decât atât, ECDC(European Centre for Disease Prevention and Control), a catalogat acest virus ca fiind de risc minim, riscul de a face o insigestie fiind mai mare.

Prin urmare, fiecare sportiv este liber să facă ce dorește cu viața și cariera lui, fără să fie nevoie de o explicație. Drumul de aici și până a invoca o teamă nefondată pentru sănătatea lor, e presărat cu puțină ipocrizie.

Până una-alta, să nu ne lăsam aburiți de suflarea majoritătii.

Be the first to comment on "Misterul Zika. Devoalat"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: