Naționala lui Daum – Episodul I

christoph-daum-2-frf
După ce în primele săptămâni ale mandatului său, Christoph Daum a făcut cunoștință cu „rigorile” fotbalui românesc și presa pe care îl înconjoară, iată că a venit și timpul pentru selecționerul german să se apuce concret de treabă. În cursul zilei de ieri, el a convocat lotul lărgit pentru meciul cu Muntenegru, primul meci din calificările pentru Cupa Mondială 2018. La prima vedere, Daum a convocat o mare parte din lotul care a fost la EURO 2016, așa cum a și zis că o va face. Totuși, am avut parte și de selecții surprinzătoare sub forma lui Achim, Benzar, Marin și Bicfalvi. În mare parte, toți jucătorii convocați la echipa națională merită să se afle în lot. Probabil doar dacă te cheamă Andrei Ivan sau Florin Tănase te vei plânge că nu înțelegi criteriile după care se fac selecțiile la națională.

Lotul României

Portari: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra)
Nu prea există motive de comentat. Eventual poate fi adusă în discuție neconvocarea lui Niță de la Steaua, dar ținând cont că vorbim despre rezerva a treia de portar, o astfel de discuție devine destul de inutilă. Singura problemă care se pune în momentul de față este cine va începe ca titular meciul împotriva Muntenegrului.

Fundași: Cristian Săpunaru (Astra), Valerică Găman (Karabükspor), Vlad Chiricheş (Napoli), Cosmin Moţi (Ludogorets), Dragoş Grigore (Al Sailiya), Alin Toşca (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Steliano Filip (Dinamo), Gabriel Enache (FC Steaua Bucureşti).

Au fost convocați toți fundașii din lotul de la EURO 2016, cu excepția lui Răzvan Raț. Noutățile sunt Alin Toșca și oarecum surprinzător, Gabriel Enache. Rămâne de văzut dacă Daum va prefera să folosească cuplul de fundași centrali Chiricheș-Grigore, sau dacă va alege să facă o schimbare. Convocarea lui Toșca este binevenită, având în vedere că jucătorul a avut un nivel de performanță foarte ridicat sezonul trecut și ar putea, consider eu, oferi o siguranță mult mai mare în linia de fund față de Chiricheș sau Grigore. Singurul punct slab este flancul stâng, acoperit de Steliano Filip (și Toșca la nevoie). Îl consider pe Filip un jucător lipsit de inteligență în teren, bun pentru Liga 1, dar slab pentru nivelul internațional și care a beneficiat din plin de promovarea sa în presă. O soluție mult mai bună pentru acest post ar fi fost Laszlo Șepsi, integralist la Nurnberg în primele două meciuri din 2.Bundesliga acest sezon, și sper să fie convocat la națională în viitor. De asemenea, ar fi bine ca Daum să facă tot posibilul pentru a-l convinge pe Ștefan Radu să revină la națională, el fiind unul dintre puținii jucători români care este titular meci de meci întru-un campionat puternic din Europa.

Mijlocași: Vlad Achim (FC Steaua Bucureşti), Eric Bicfalvi (Tom Tomsk), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Răzvan Marin (FC Viitorul), Nicolae Stanciu (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Gabriel Torje (Terek Grozny), Romario Benzar (FC Viitorul), Adrian Popa (FC Steaua Bucureşti)

Surprizele lui Daum au venit la nivelul mijlocașilor. Achim, Bicfalvi, Marin și Benzar, plus revenirea lui Maxim, sunt noutățile pe care ni le oferă selecționerul german. Primul aspect de remarcat este profilul acestor jucători. Un singur mijlocaș defensiv a fost convocat (Hoban), în timp ce restul mijlocașilor centrali sunt de tipul box-to-box, care pot sprijini atât faza defensivă, cât și cea ofensivă. Al doilea aspect de remarcat este cel al vârstei; Daum a preferat jucătorii sub 30 de ani, singura excepție fiind Ovidiu Hoban. Să sperăm că forma fizică a echipei va fi mai bună odată cu întinerirea ei și nu vom mai suferi căderi cum am văzut în ultimele două meciuri de la EURO. Un semn pozitiv este și faptul că Daum a preferat jucători care aduc un plus mare în ofensivă, ceea ce indică o schimbare de filosofie la echipă față de celebra tactică defensivă a lui Iordănescu, cât și o deviere de la clișeul „important este să nu luăm gol”.

Atacanți: Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Deportivo La Coruña), Claudiu Keşeru (Ludogorets), Dorin Rotariu (Dinamo)

Dorin Rotariu este singurul nume nou în lot, comparat cu cel de la EURO. În condițiile în care Denis Alibec încă nu este refăcut după accidentarea suferită la turneul respectiv, consider că au fost selectați cei mai buni atacanți pe care îi avem în momentul de față. Se poate discuta pe tema convocării lui Rotariu, dacă a fost meritată sau nu; totuși, cred că șansele lui să înceapă ca titular meciul cu Muntenegru sunt foarte mici și tind să cred că a fost selectat mai mult pentru viitor și pentru a se integra în circuitul echipei de seniori.

Concluzii

Este greu să vorbim despre o revoluție la echipa națională, ci mai degrabă o intenție de a evolua și de a schimba lucruri pe termen mediu și lung. Primele semne sunt pozitive, Daum încearcă să aducă în circuitul naționalei jucători mai tineri și se pare că nu va aborda toate meciurile dintr-o postură defensivă. Cel mai remarcabil lucru este că aproape toți jucătorii selectați au abilități tehnice bune și pot ține de minge, o schimbare mare față de anii anteriori, când la națională erau convocați jucători muncitori și „disciplinați tactic”. Avem jucători creativi în lot și cred că Daum va prefera un joc combinativ, care va profita de calitățile tehnice ale lui Stanciu sau Bicfalvi, cât și de viteza pe care o aduce un Chipciu sau Andone. Rămâne de văzut cât de mult va reuși să-și implementeze din filosofia sa de joc în zilele de pregătire pentru meciului cu Muntenegru și cât de receptivi vor fi jucătorii la ideile sale. Cu toate acestea, rămân ușor optimist pentru partida din septembrie și am încrederea că vom putea câștiga cele 3 puncte puse în joc.

Be the first to comment on "Naționala lui Daum – Episodul I"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: