New Dinamo – Versiunea 3.0. De ce este proiectul din Ștefan cel Mare sortit eșecului?

ionut-negoita-a-cerut-insolventa-lui-dinamo-121639-1

Abia de au trecut 10 etape din Liga 1 și deja se vorbește despre o criză la Dinamo. Echipa se află pe locul 5, la 7 puncte distanță de liderul Steaua. Mai mult, se vorbește deja despre eventuala demisie al lui Andone, iar suporterii dinamoviști îl acuză pe patronul Ionuț Negoiță de lipsa investițiilor la echipă și de faptul că nu este dispus să bage bani în conturile clubului. Suporterii văd cum rivalii (a se citi Steaua) fac transferuri de milioane de euro și culeg cam tot ce este de valoare în campionat, în timp ce clubul dinamovist se mulțumește să își construiască echipa cu jucători aduși liberi de contract. Mai mult, suporterii și „experții” consideră că cea mai mare greșeală făcută de conducerea dinamovistă în acest sezon a fost plecarea lui Rednic de pe banca tehnică. Din păcate, acești indivizi tind de multe ori să privească fotbalul într-un mod foarte simplist. Pentru ei, investițiile consistente echivalează cu performanță și trofee câștigate, dar mai ales, garantează prezența în cupele europene.

Dinamo nu se află în situația actuală din cauza investițiilor absente, ci din cauza unei gestionări foarte proaste a fondurilor deja existente. Este evident că există o stabilitate financiară la club și sunt de părere că echipa are un buget consistent pentru nivelul Ligii 1. Cu toate acestea, conducătorii dinamoviști, în frunte cu Ionuț Negoiță, au demonstrat mereu că au o abordare „de azi pe mâine” și că prioritează rezultatele imediate, nu viitorul. În ultimele sezoane, imediat cum echipa începea să aibă o pasă mai proastă, apăreau și vorbele de genul „unii jucători nu dau totul în teren”, „arbitrii sunt de vină” cât și celebrul clișeu „este nevoie de un șoc la echipă”. Acest gen de abordare a avut urmări la nivelul lotului de jucători, în politica de transferuri și în tiparul antrenorilor care au fost aduși pe banca tehnică. Să le analizăm pe rând.

1. Lotul de jucători

Ionuț Negoiță a devenit acționar majoritar la Dinamo în timpul sezonului 2012/2013 (martie 2013 pentru a fi mai exact). Din lotul folosit în sezonul respectiv, doar doi jucători se mai regăsesc și azi în echipă: Steliano Filip și Dorin Rotariu. Din lotul sezonului 2013/2014 mai regăsim încă trei jucători care fac și azi parte din lotul dinamovist: Ionuț Nedelcearu, Vali Lazăr și Ionuț Șerban. Din lotul sezonului 2014/2015* îl mai regăsim pe Patrick Petre, iar din lotul sezonului trecut au mai rămas Vlad Olteanu, Antun Palic, Sergiu Hanca și Harlem Gnohere. De fapt, cu fiecare sezon nou, Dinamo și-a modificat extrem de mult lotul de jucători. O duzină de jucători vechi au fost lăsați să plece și cel puțin la fel de mulți  jucători noi au fost transferați la echipă. Avem exemplul sezonului actual: 11 jucători au plecat și 12 au fost aduși. Mai extrem a fost sezonul trecut: conform Transfermarkt, nu mai puțin de 24 de jucători au fost transferați, iar 31 de jucători au părăsit echipa în timpul sezonului! Dificultățile cu care se confruntă echipa nu sunt surprinzătoare. Lipsa de omogenitate își spune cuvântul, iar automatismele de joc mai durează până se dezvolte la nivelul dorit; mai mult, momentul în care loturile obțin o anumită omogenitate coincide de ce le mai multe ori cu sfârșitul de sezon și cu repornirea „malaxorului de jucători”, un lucru care ne aduce la următorul punct din listă.

2. Politica de transferuri

Sau mai degrabă lipsa unei politici de transferuri. Ideea de bază a dinamoviștilor este aceea de a transfera jucători liberi de contract, ceea ce nu ar trebui criticat, având în vedere că majoritatea echipelor din Liga 1 folosesc această practică. Problema este calitatea îndoielnică a jucătorilor transferați, cât și impresia că jucătorii par să fie aduși în grabă, pentru a completa cât mai repede lotul. Mai mult, am impresia că există cel puțin trei fracțiuni care trag în direcții diferite referitor la transferuri: cea care își dorește să transfere și să promoveze tineri români de perspectivă, cea care insistă pentru străini care se află la maturitate fotbalistică (și au cel puțin 26-27 de ani) și cea care insistă să se transfere jucători de valoare, indiferent că este vorba de străini sau români. În cel mai bun caz, aceste fracțiuni vor reuși transferuri precum cele ale lui Gnohere, Mevlja, Palic și Anton, iar în cel mai rău caz se ajunge la exemplul Bartalsstovu. În ultimul rând, fiecare transfer realizat, chiar și cu jucători liberi de contract, înseamnă un cost pentru club: bani care se duc pe prime de instalare, comisioane pentru intermediari și salariile lunare. Un transfer ratat poate fi considerat și o pierdere financiară făcută de club, de aceea ar fi în interesul conducerii dinamoviste să fie cât mai eficientă pe piața transferurilor, mai ales ținând cont de istoria recentă, insolvența clubului fiind rezultatul deciziilor păguboase.

3. Antrenorii dinamoviști

Atunci când Ionuț Negoiță și-a anunțat proiectul „New Dinamo”, a ales cea mai proastă variantă de antrenor pentru a reconstrui echipa: Gigi Mulțescu. Nu întâmplător, Mulțescu are porecla de „SMURD” tocmai fiindcă lucrează precum serviciile de urgență: pe termen scurt și extrem de scurt. Negoiță s-a prins de greșeală, iar după 8 etape jucate în sezonul 2013/2014, Mulțescu a fost demis, iar Flavius Stoican instalat ca noul antrenor pentru „New Dinamo”. O mișcare inspirată, echipa termina campionatul pe locul 4, iar viitorul părea promițător. Cu toate acestea, a fost de ajuns să aibă o pasă proastă sezonul ce a urmat pentru ca Stoican să fie demis. Fidel strategiei „de azi pe mâine”, Negoiță a tot continuat să schimbe antrenorii odată ce echipa avea o formă mai proastă, iar în loc să progreseze, echipa a continuat să bată pasul pe loc.Cu toate acestea, cea mai mare greșeală a fost comisă sezonul trecut, prin numirea lui Mircea Rednic pe banca tehnică. În loc să folosească sezonul pentru a forma un nucleu de jucători valoroși cu care să se lupte pentru campionat în acest sezon, a preferat să aducă un antrenor care obține rezultate imediate prin sabotarea propriei echipe. Rezultatele s-au văzut de la sine: Dinamo a început bine sezonul trecut, dar treptat au apărut conflictele în jurul lui Rednic, iar echipa s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de obiectivul propus, terminând campionatul pe locul 4, la 12 puncte distanță de campioana Astra. Criticile aduse lui Negoiță din cauza că nu a prelungit angajamentul lui Rednic sunt fără rost, pentru că Rednic are două trăsături evidente: 1.) Nu a stat mai mult de un sezon la fiecare echipă pe care a antrenat-o. 2.) A plecat cu scandal de la echipele pe care le-a antrenat. Pentru a fi cinic, aș putea spune că Rednic a câștigat majoritatea trofeelor la începutul carierei sale de antrenor tocmai fiindcă nu apucase să-și perfecționeze metodele de a-și sabota propria echipă.

Concluzie

Deși era anunțat ca un proiect de viitor, devine din ce în ce mai evident că „New Dinamo” se alătură zecilor de „proiecte” în fotbalul românesc făcute pentru a avea rezultate imediate. Nu există nicio diferență între Ionuț Negoiță și restul patronilor care sunt și au fost în Liga 1: răbdare inexistentă, jucători făcuți praf după un meci slab și antrenori schimbați după o serie de meciuri mai proaste. Faptul că se vorbește despre demiterea lui Andone după doar 10 etape jucate în campionat întărește afirmația făcută anterior. De aceea, mă îndoiesc că echipa va ajunge să termine pe un loc mai bun față de sezoanele trecute. De asemenea, notez că toate echipele aflate pe locurile superioare lui Dinamo în clasament au o strategie bine definită în acest sezon: Becali cumpără pentru Steaua mai tot ce este de valoare în Liga 1, Viitorul promovează tinerii de la Academia Hagi, iar Craiova și Botoșani se folosesc de forța unui nucleu de jucători valoroși pe care l-au format în ultimii 2-3 ani. Cu Pandurii la un punct distanță și CFR Cluj venind tare de pe locurile inferioare, dinamoviștii riscă în momentul de față nu doar pierderea campionatului, ci și terminarea pe un loc care nu îi califică în preliminariile cupelor europene.

Daca apreciezi articolul urmareste si distribuie blogul CATENACCIO.RO pe facebook.

Be the first to comment on "New Dinamo – Versiunea 3.0. De ce este proiectul din Ștefan cel Mare sortit eșecului?"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: