Omul care a luat Mondialul cu el

1Pe data de 30 august 2010, la varsta de 100 de ani, 6 luni si 25 de zile a incetat din viata Francisco Antonio „Pancho” Varallo, ultimul supravietuitor al primului Campionat Mondial de fotbal din istorie, din Uruguay, 1930.

Vazuse lumina zilei in suburbia Los Hornos din La Plata pe 5 februarie 1910. La 18 ani, participa la un trial jucand pentru Estudiantes. Inscrie 11 goluri in 3 meciuri si este luat de Gimnasia La Plata. Joaca doua sezoane dupa care este imprumutat un an la Velez Sarsfield.

In 1931, Boca il ia de la Gimnasia la Plata pe 8000$. Joaca nu mai putin de 10 ani pentru albastri si baga mingea in ate de 180 de ori in 210 de partide. A fost golgheterul all-time al gruparii din capitala Argentinei pana pe 1 martie 2009, cand Martin Palermo il depaseste dupa golul inscris contra celor de la Huracan. Dupa meci, s-a imbracat si a venit sa il vada pe maestru. Ulterior, don Francisco declara in unul dintre ultimele sale interviuri:

Nu imi pare rau ca Martin m-a depasit in clasamentul golgheterilor. Baiatul asta chiar simte ceva pentru Boca.

La Mondialul din ’30, inscrisese in grupe contra Mexicului si a jucat toate cele trei meciuri, dar a stat pe banca in semifinala contra Statelor Unite din cauza unei accidentari. A spus-o tot timpul ca finala pierduta in fata celestilor este cel mai mare regret din cariera. Aveau 2-1 la pauza, insa la final tabela a aratat 4-2 pentru Uruguay. Cu toate acestea, recunostea fair-play ca uruguay-enii fusesera peste ei.Pentru nationala, bifase 16 partide in 7 ani si inscrisese 7 goluri. S-a retras in ’40, la doar 30 de primaveri. Chiar el o spunea:

Ehe…pe atunci nu era ca acum, cu cartilaje artificiale. Daca pocnea ceva, te suiau in tribuna si stateai acolo pana disparea umflatura.

A decedat la varsta de 100 de ani in orasul unde se nascuse, La Plata. Atat cei de la Boca, cat si de la Gimnasia au proclamat ziua de 5 februarie ca zi de doliu in memoria ultimului supravietuitor al Mondialului din 1930.

Be the first to comment on "Omul care a luat Mondialul cu el"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: