Paris Saint-Germain și rostogolirea bulgărelui de zăpadă

Transferul lui Neymar de la Barcelona la Paris Saint-Germain a ocupat săptămâna tuturor marilor publicații din lume. Starul brazilian a ales ca viitoare destinație echipa din Orașul iubirii, iar cifrele acestei tranzacții sunt de-a dreptul monstruoase. Asistăm practic la un moment istoric nu doar în ceea ce privește piața transferurilor, ci și fotbalul în sine ca industrie. După ce la începutul anilor 2000 președintele lui Real Madrid, Florentino Perez, declanșa o adevărată nebunie pe piața transferurilor și crea celebra „Galaxie”, acum Nasser Al-Khelaifi a ridicat standardul și a dus lucrurile la nivelul următor. În cele ce urmează nu aș vrea să discutăm detaliile acestei tranzacții, ci despre implicațiile pe care le va avea transferul lui Neymar la PSG atât pe plan fotbalistic, cât și economic.

1. Perspectiva clubului

Au trecut 6 ani de când Qatar Sports Investments a preluat clubul din capitala Hexagonului, iar obiectivul anunțat inițial de conducere a fost câștigarea Ligii Campionilor, însă până în prezent Paris Saint-Germain nu a putut să depășească faza sferturilor de finală a competiției. An după an fiecare încercare a parizienilor a fost sortită eșecului în pofida faptului că investițiile făcute au fost impresionante. Cauzele acestei nereușite sunt numeroase și reprezintă un subiect care merită abordat mai pe larg, dar vom încerca să enumerăm câteva.

Până anul trecut PSG a resimțit lipsa unui oponent de calibru în campionat cu care să își măsoare forțele. Lipsa continuității la nivelul băncii tehnice (Kombouare, Ancelotti, Blanc, Emery) a condus la imposibilitatea omogenizării unei echipe întrucât fiecare antrenor a adus cu sine o nouă abordare, un nou sistem de joc și o nouă listă de jucători doriți. Indiferent de numele care s-a aflat pe banca echipei sau de jucătorii aduși Paris Saint-Germain a arătat în mult prea puține momente că își poate depăși limitele.

La nivel de imagine cota parizienilor a crescut uriaș în ultima săptămână. Prin transferul lui Neymar conducătorii lui PSG au făcut o adevărată declarație de forță și au transmis un mesaj contracandidatelor de pe continent:

„Da, suntem aici! Deși nu am avut rezultate notabile până acum nu ne subestimați și nu ne ignorați! Ne vom întoarce mai puternici ca niciodată!” Până în prezent realitatea este că petrodolarii nu aduc fericirea și nu reprezintă cheia succesului, dar rămâne de văzut dacă Neymar reprezintă cartea câștigatoare. Conducătorii parizienilor speră că aceasta să fie mutarea care să conducă echipa pe drumul succesului și al gloriei continentale atât de mult dorită.

De partea cealaltă tranferul lui Neymar la PSG a reaprins discuțiile în ceea ce privește un eventual blat în celebrul 6-1 de pe Camp Nou, rezultat ce a permis Barcelonei să meargă mai departe deși parizienii câștigaseră în tur cu 4-0. O tranzacție de asemenea magnitudine între cele două cluburi la doar câteva luni scurse de la acel rezultat reprezintă un nou prilej pentru a redeschide subiectul unui posibil aranjament al acelei partide.

2. Perspectiva jucătorului

Această schimbare vine ca o conștientizare a maturizării lui Neymar. Sud americanul a venit la Barcelona la vârsta de doar 21 de ani și a avut șansa de a împărți vestiarul cu jucători precum Puyol, Messi, Suarez sau Iniesta. În cei 4 ani petrecuți în tricoul blaugrana s-a observat indiscutabil o creștere în jocul său de la un an la altul, dar acum a venit momentul în care Neymar a decis să ia lucrurile pe cont propriu. A realizat că Messi este numărul 1 la Barcelona și că lucrurile vor rămâne la fel până în momentul retragerii acestuia și nu a dorit să își petreacă anii de aur ai carierei în umbra argentinianului. 

Paris Saint-Germain are mare nevoie de Neymar, dar brazilianul are și mai mare nevoie de Paris Saint-Germain. În ciuda faptului că are în lot o mulțime de jucători de clasă mondială, echipa din capitala Franței simte nevoia unui lider, a unui jucător care în momentele dificile să poată lua partidele pe cont propriu și să le decidă de unul singur. Iar această postură îi convine de minune lui Neymar. Acesta reprezintă principalul motiv pentru care brazilianul a decis să o părăsească pe Barcelona. Messi și-a creat o moștenire și Neymar își dorește la rândul său acest lucru, dar la Barcelona era imposibil.

Deși Gary Lineker susține că acesta a făcut o alegere neinspirată întrucât de la Barcelona nu te poți duce în altă parte decât în jos personal aștept cu mare interes evoluțiile brazilianului. Prin această alegere făcută cariera lui Neymar a ajuns la o răscruce. Există însă un mare semn de întrebare: poate fi Neymar acest lider pe care PSG-ul îl caută după plecarea lui Ibrahimovic sau cele 222 de milioane plătite pentru el vor atârna greu? Rămâne ca timpul să ne răspundă.

3. Perspectiva economică

Suma plătită pentru Neymar este una care depășește sfera absurdului și sfidează orice principiu economic. Să luăm în calcul pe lângă cele 222 de milioane de euro plătite pentru clauza de reziliere și comisioanele agentului/tatălui lui Neymar, prima de instalare, taxele aferente sumei de transfer care vor trebui achitate statului și salariul brazilianului care se va ridica la aproximativ 30 de milioane de euro. La o simplă adunare observăm că valoarea întregii tranzacții se apropie vertiginos de o jumătate de miliard de euro!

Sumă plătită pentru atacantul Barcelonei nu este cel mai rău aspect al acestei tranzacții. O bună parte din acești bani vor fi amortizați din marketing (vânzări de tricouri, articole promoționale etc.) și publicitate. Îngrijorătoare sunt efectele ulterioare pentru PSG, dar și pentru lumea fotbalului în general. Suma plătită de francezi au distrus orice barieră economică ce mai exista în prezent în lumea fotbalului.

Până în momentul realizării acestui transfer PSG avea reputația unui club care își permite să plătească oricât pentru un jucător pe care îl dorește. Dar după aducerea lui Neymar lucrurile vor degenera. Să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim ce se va întâmpla de acum încolo în momentul în care parizienii vor dori să transfere un jucător. Încă de la primele discuții prețul cerut va fi unul uriaș deoarece prin transferul lui Neymar conducătorii lui PSG au demonstrat tuturor că dorința lor transcede orice limite sau frontiere financiare

Conducătorii parizienilor au declanșat ceea ce se numește efectul bulgărelui de zăpadă și au ridicat ștacheta pe piața transferurilor. Dacă în urmă cu 10 ani ne era imposibil să ne imaginăm că se vor plăti 100 de milioane de euro pentru un jucător iată că am ajuns să trăim vremuri în care s-a atins cota de 222 de milioane. Ce se va întâmpla de acum încolo? Este foarte posibil ca transferurile de 100-120 de milioane de euro să fie din ce în ce mai multe, iar tranzacții de genul vor reprezenta un clișeu așa cum reprezentau până în prezent cele de 30-40 de milioane de euro.

Trebuie să menționăm și faptul că Paris Saint-Germain va trebui să se despartă de câțiva jucători pe care va trebui să îi vândă pe sume ridicate pentru a evita penalizări din partea UEFA pentru încălcarea Fair Play-ului Financiar sau chiar eventuale interdicții pentru următoarele perioade de transferuri. Din acest motiv transferul lui Neymar reprezintă un risc asumat de parizieni.

4. Un mare câștig pentru imaginea Ligue 1

Paradoxal acest transfer făcut de PSG va avea efecte benefice și pentru celelalte echipe din Ligue 1. Imaginea campionatului francez va crește cu siguranță, iar acest lucru se va observa la următoarea licitație pentru drepturile TV. Sunt foarte sigur că veniturile obținute din drepturile TV vor fi mult mai mari, iar în traducere liberă acest lucru înseamnă mai mulți bani pentru fiecare club. Ligue 1 a câștigat o porție bună de atenție mediatică având în vedere că cel pe care mulți l-au numit urmașul lui Pele va evolua în Hexagon. Este de așteptat că transferul lui Neymar să îi facă și pe alți jucători de top să acorde o mai mare considerație eventualelor oferte venite de la cluburi din Franța.

Dubla Ajax-Nice din preliminariile Ligii Campionilor și jocul prestat de formația de pe Coasta de Azur au fost o nouă confirmare a faptului că în ultimii ani fotbalul francez a cunoscut o creștere atât la nivel de jucători, dar și de antrenori. Lucien Favre sau Leonardo Jardim au avut un parcurs mai mult decât onorabil în cupele europene cu Nice, respectiv AS Monaco.

Concluzia este una simplă: cine consideră că Neymar a venit într-un campionat slab s-ar putea să aibă parte de o mare surpriză!

4 Comments on "Paris Saint-Germain și rostogolirea bulgărelui de zăpadă"

 1. Uiti sa spui de Barcelona: vor lua 3 jucatori buni cu banii astia. Vor lua un inlocuitor pentru Neymar, pe acelasi post ori na, tot jucator ofensiv, dar vor lua si jucatori pe compartimente problema.

  De fapt, Barcelona iese mai castigata decat pare din tranzactie 🙂

  • de ce sa uit sa spun de ceva ce nu s-a intamplat inca? stai sa ia Barcelona acei 3 jucatori, sa vedem pe cine ia si la ce bani. toata lumea stie ca au cam 222 de milioane si o sa ceara si pielea de pe ei.

   • Chestia cu echipele mari, tip Barcelona sau Real, este ca vand la fel de scump precum cumpara. Uita-te la Real ce rezerve a vandut si la ce pret.

    La fel si Barca: simplul fapt ca ai fost in acel lot te face jucator super-cautat. Asa ca daca eventualul pret exagerat pe care ti-l poate cere Liverpool pe Coutinho poate fi atenuat din vanzarea lui Andre Gomes sau Arda Turan la preturi exagerate.

    • Principalele doua tinte ale Barcelonei sunt Dybala si Coutinho. Pentru fiecare dintre ei eu zic ca va trebui sa scoata peste 100 de mil din buzunar daca vor sa faca transferul. De venit cineva o sa vina in locul lui Neymar, dar 3 jucatori top mi se pare mult. E piata saturata, nu au pe cine aduce ca sa faca un salt calitativ.
     Dupa sezonul dezastruos pe care l-a avut chiar crezi ca mai da cineva mai mult de 30-35 pe Andre Gomes? Pe Arda Turan la 30 de ani, accidentat si cu putine jocuri chiar crezi ca va sari cineva cu sume mari? Ramane de vazut. Barcelonei ii va fi tare greu sa cumpere ceva top fara sa dea multi bani pentru ca, ma repet, stie toata lumea ca dispun de bani acum!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: