Presing și dăruire. Prima victorie după 9 ani

De 9 ani, tabela electronică de scor a stadionului BayArena din Leverkusen, nu mai indicase o victorie în fața celor de la Borussia Dortmund. Pentru a realiza cât de mult a trecut, este suficient să ne aducem aminte că, în respectivul sezon competițional, Stuttgart, echipa care a retrogradat anul trecut, primea titlul de campioană și că, vicecampioana, Schalke, ocupă acum ultima poziție.

bayermareDe atunci, s-au disputat 9 meciuri: 5 rezultate de egalitate și 4 victorii ale galben-negrilor.

Totuși, ce are un început, trebuie să aibă și un sfârșit, iar sfârșitul acestei serii nefaste avea să fie pecetluit de două performanțe în oglindă: una extrem de consistentă a gazdelor și alta apatică a oaspeților.

schmidtRoger Schmidt declara înaintea partidei că, în ciuda performanței excelente a Borussiei din Champions League, el își dorește victoria. Pentru a concretiza aspirația, acesta a optat pentru deja clasicul 4-4-2. Distribuția a fost următoarea: Leno / Bender, Tah, Toprak, Henrichs / Aranguiz, Kampl, Brandt, Calhanoglu / Mehmedi, Chicharito.

De cealaltă parte a baricadei s-a întrezărit un 4-2-3-1: Burki / Piszczek, Ginter, Sokratis, Guerreiro / Weigl, Rode / Pulisic, Castro, Dembele / Aubameyang.

Amărăciunea anilor consecutivi stigmatizați de lipsa victoriilor pe teren propriu în fața Borussiei Dortmund, a fost utilizată ca un soi de combustibil, ce a alimentat un presing infernal, susținut pe întreaga durată a partidei.

Odată cu venirea lui Thomas Tuchel la cârma echipei din Dortmund, redresarea s-a produs cu prețul unor schimbări. Acum BVB are un joc bazat mai mult pe posesie și un stil mult mai combinativ, cu accelerare în ultima treime. Aceste modificări au impresionat și prin rezultate, dar și estetic.

Problemele apar însă când mijlocașii și atacanții adverși organizează un presing agresiv în zona mijlocașilor centrali și când fundașii fac un marcaj foarte strâns jucătorilor ofensivi, împedicându-le încrucișările.

Exact de aceste lucruri s-au lovit elevii lui Tuchel și în meciul cu Leverkusen.

În ciuda posesiei (34% Lever -66% BVB) și a numărului de pase (278 Lever –667 BVB), 68% din pasele galben-negrilor au fost în lateral sau în spate. Efect al presiunii jucătorilor lui Schmidt și al marcajului foarte bun.

Reversul acestei abordări este epuizarea timpurie a jucătorilor. Acest aspect, deloc de neglijat, nu îi este străin lui Roger Schimdt, echipa sa pierzând numeroase meciuri din mână ca urmare a extenuării. Fiind însă hipermotivați și având în minte obiectivul clar: victoria, oboseala fizică nu a mai reprezentat un impediment de această dată pentru gruparea din Leverkusen.

Dincolo de remarcatul zilei, Calhanoglu, care a fost servant la ambele goluri, s-au mai evidențiat 3 jucători, decisivi pentru prestația foarte solidă a lui Bayer.

Primul este Charles Aranguiz. Chilianul a fost omul din camera motoarelor. Privat de atenția ochiului spectatorului superficial, acesta a izbutit o evoluție remarcabilă. În cifre, aceasta se prezintă în felul următor: 12, 53 km alergați (al 2-lea din echipă), 28 de sprinturi (primul din echipă), 106 alergări intensive (primul din echipă), 6 tacklinguri reușite, 45 de atingeri și 23 de pase reușite (al 2-lea din echipă).

Al 2-lea jucător care a contribuit serios la succesul mult așteptat a fost Admir Mehmedi. Gol în minutul 10 cu o lovitură superbă de cap, imparabilă, care a simplificat mult lucrurile, 12, 74 km alergați (primul din echipă), 3 centrări (primul din echipă), 12 tacklinguri reușite (al 2-lea din echipă), 49 de atingeri (al 2-lea din echipă).

Cel de-al 3-lea este surprinzătorul Henrichs. În vârstă de doar 19 ani, tânărul neamț s-a ridicat deasupra așteptărilor reușind, cel mai probabil, meciul carierei până acum. A fost extrem de activ (27 de sprinturi), foarte concentrat (10 tacklinguri reușite), extrem de implicat în jocul echipei (49 de atingeri)  și exemplar în jocul pozițional, neutralizându-l în prima repriză pe Pulisic, iar în a doua pe Dembele.

Un alt aspect al jocului, ce denotă mai mult pragmatism și cinism decât fair-play, și care nu poate fi ignorat, este numărul faulturilor. Dorind cu orice preț să fragmenteze jocul și să stopeze cursivitatea paselor, Schmidt le-a cerut jucătorilor săi agresivitate. Agresivitate care s-a tradus prin 21 de faulturi, de 3 ori mai multe decât Borussia.

Acest lucru a deranjat vădit jocul echipei sale, dar a și periclitat integritatea fizică a acestora, lucru remarcat de Tuchel la finalul partidei. Două dintre schimbările sale (Schmelzer în locului lui Castro și Kagawa în locul lui Rode) au fost făcute tocmai din pricina accidentărilor.

Așa cum remarcam la început, Dortmund a părut în multe momente apatică, stoarsă. Acest lucru se poate să fie, de fapt, tributul meciului foarte bun împotriva lui Real Madrid, unde nemții au fost extrem de solicitați, atât fizic, cât și psihic.

bvbobosit

Una peste alta, o victorie meritată din plin de Bayer, care a venit cu un registru tactic impecabil și cu jucători bine instruiți și motivați. O reușită într-un moment delicat, al cărei ecou s-ar putea să fie auzit în meciurile următoare.

leverfinal

Be the first to comment on "Presing și dăruire. Prima victorie după 9 ani"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: