Renăscută din înfrângeri: Cibulkova câștigă Turneul Campioanelor

După atât de multe meciuri dramatice și spectaculoase, din încleștarea semifinalistelor au scăpărat două scântei, ce au luminat, pentru ultima oară, în acest sezon, prima scenă a tenisului feminin mondial.

O reeditare a primului meci din grupe, cu o favorită clară, finala din acest an a Turneului Campioanelor, Angelique Kerbers vs. Dominika Cibulkova, a șocat o lume întreagă grație deznodământului.

finala

Încă de la început, determinarea de pe chipul micuței, dar cutezătoarei Dominika, s-a transpus în loviturile ei, iar mai apoi pe tabela de scor, care după 3 game-uri, arăta un neverosimil 3-0 în favoarea slovacăi.

Așa cum avea să recunoască și la conferința de presă ce a urmat finala, Kerber a intrat mai greu în meci, incomodată vădit și de agresivitatea Cibulkovei care a venit cu un plan tactic ajustat perfect după înfrângerea din grupe.

Chiar dacă a pierdut respectivul meci, Domi nu s-a grăbit să-l dea uitării, ci l-a studiat pentru a își da seama ce trebuie să schimbe în jocul ei pentru a modifica și rezultatul.

Cu un forehand în zi mare, Dominika a asediat backhand-ul nemțoaicei, profitând de mingile mai scurte provenite de acolo pentru a închide punctul în partea opusă.

Chiar dacă Angelique a dat impresia unei potențiale reveniri, tentativa tardivă a fost stârpită cu sânge rece de loviturile tăioase și necruțătoare ale Cibulkovei.

Un singur break a făcut diferența în primul set, care însă a fost dominat de o mult mai incisivă și precisă Cibulkova, care nu doar că a greșit mai puțin decât Angelique, o jucătoare ce face, de regulă, diferență tocmai prin acest capitol, dar a și avut un număr dublu de lovituri direct câștigătoare (14 față de doar 7 Kerber).

Setul al 2-lea a fost un requiem pentru Kerber, continuând în aceeași notă sumbră, interpretată de nemiloasa Domi.

Dincolo de forehand-ul letal, care și-a ratat de prea puține ori ținta, Cibulkova a pus eticheta imposibilului pe misiunea nemțoaicei prin serviciul devastator. 20 de puncte din 27 au fost câștigate cu prima minge și 4 din 6 cu a doua.

În primele 4 game-uri pe serviciul ei, Dominika nu a pierdut decât 3 puncte! Un lucru cu atât mai impresionant cu cât vine din partea unei jucătoare de doar 1, 6 metri înălțime.

De fapt acest aspect a făcut diferența în această partidă: a câștigat 71% din punctele pe serviciul ei.

După un break realizat la scorul de 3-3, urmat de două game-uri scurte, Cibulkova s-a văzut în postura de a servi pentru meci și implicit pentru trofeu.

O ultimă răbufnire a numărului 1 mondial, limpede incomodat de agresivitatea precisă a adversarei, a făcut posibilă salvarea a 3 mingi de meci și procurarea a două puncte de break. Momente gestionate însă cu abilitate de slovacă, care, la mingea de meci cu numărul 4, a beneficiat de intervenita providenței, care a împins mingea ricoașată din banda fileului în terenul lui Kerber. Un final ce lasă o urmă de nedreptate divină, dar care nu știrbește cu nimic meritele pheonixului Domi.

Pierzând primele două partide, slovaca a renăscut din propria-i umilință și deznădejde pentru a se acoperi, la capătul unei săptămâni de poveste, cu veșmintele strălucitoare ale victoriei.

cibulkovatrofeu

Privind retrospectiv la victoria polonezei Radwanksa de anul trecut, să pierzi primele două meciuri și să te califici doar cu o victorie pare o rețetă, riscantă, dar sigură pentru succes.

2016, un an competițional foarte interesant, cu o schimbare în vârful ierarhiei și lipsit de un lider autoritar care să omoare competiția din fașă, ce a permis multor jucătoare să se afirme.

Urmează acum o bine meritată vacanță (mai puțin pentru Karolina Pliskova, care mai are două meciuri în FED Cup), după care vor începe pregătirile pentru un sezon care se anunță cum nu se poate mai interesant, cu lupta pentru marile trofee mai deschise ca oricând.

Be the first to comment on "Renăscută din înfrângeri: Cibulkova câștigă Turneul Campioanelor"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: