Rotariu și Ivan. Cum abordează Craiova și Dinamo lupta la titlu

Vestea transferului lui Dorin Rotariu la Club Brugge în ultimele ore ale perioadei de mercato a luat prin surprindere fotbalul românesc. Suma obținută de Dinamo în urma acestei mutări se situează, conform surselor, în jurul valorii de 2,2 milioane de euro pentru 50% din drepturile federative ale jucătorului, un preț corect raportându-ne la realitatea fotbalului autohton. După Răzvan Marin și Nicușor Stanciu încă unul dintre tinerii jucători români de perspectivă ia drumul Belgiei, un campionat de valoare medie la nivel european.

Sursă: http://clubbrugge.be/en/news/23008/dorin-rotariu-naar-club-brugge

La doar 21 de ani Dorin Rotariu ne amintește de un fost jucător al trupei din Ștefan cel Mare, Marius Alexe, ce lua calea străinătății cam la aceeași vârstă și având aceleași carențe: calitățile fizice și disciplina tactică. Din aceste motive Alexe a eșuat în Italia în tricoul lui Sassuolo, fizicul nu l-a ajutat și a suferit mai multe accidentări, iar din punct de vedere tactic nu se încadra în planul de joc gândit de Eusebio di Francesco. Șansa lui Rotariu o poate reprezenta chiar alegerea făcută și perioada petrecută în Belgia îl poate ajuta să își îmbunătățească atât partea fizică, cât și disciplina tactică și, de ce nu, să facă saltul la o echipă și mai bună. Ideal ar fi să nu urmeze parcursul pe care l-au avut majoritatea jucătorilor români plecați în străinătate în ultimii ani și să se întoarcă, împrumut, în Liga 1.

Nu am înțeles abordarea conducerii lui Dinamo în ceea ce privește gestionarea situației la echipă. Deși obiectivul anunțat la începutul sezonului îl reprezenta clasarea pe podium la finalul campionatului măsurile luate și modul de a gestiona anumite oportunități ivite au dat senzația că la nivelul conducerii totul se scaldă într-o mare de confuzie. Spre exemplu, gestionarea situației lui Gnohere. Păstrarea acestuia în vară atunci când dinamoviștii au avut mai multe oferte s-a datorat probabil faptului că s-a mizat pe prelungirea înțelegerii cu acesta în timpul sezonului. De vreme ce acest lucru nu s-a întâmplat decizia firească a fost de a-l ceda pentru a obține totuși ceva în urma acestei mutări. Dinamoviștii și-au asumat un risc încercând să păstreze un fotbalist capricios care pe deasupra este impresariat de fiică fostului antrenor!

A urmat împrumutul lui Vali Lazăr, iar transferul lui Rotariu în ultimele ore ale perioadei de mercato a întărit convingerea că managementul clubului din Ștefan cel Mare nu se ghidează după o strategie bine definită și ca urmare nu are nici un scop și obiectiv concret. În decursul unei luni de zile Dinamo și-a pierdut principalii trei jucători ofensivi: Gnohere, Lazăr și Rotariu. Din cele 33 de goluri înscrise de Dinamo cei trei jucători enumerați anterior au înscris peste 50% dintre acestea, mai exact 17: Lazăr 6, Rotariu 6 și Gnohere 5.

Pe axa sosirilor în Ștefan cel Mare regăsim un singur nume, pe cel al iordanianului Tha’er Bawab. Unul dintre cei mai tehnici fotbaliști străini care au trecut prin campionatul nostru în ultimii ani are totuși cifre puțin încurajatoare: doar 15 goluri înscrise în ultimii trei ani de zile! Rămâne de văzut dacă dinamoviștii se vor mai întări, dar senzația generală este că pierderea celor trei jucători de atac se va resimți și înlocuirea lor, la mijlocul sezonului, va fi foarte greu de realizat!

Anterior transferului lui Rotariu cei de la Brugge ar fi făcut o ofertă de 3 milioane de euro pentru mijlocașul ofensiv al celor de la CSU Craiova, Andrei Ivan, dar s-au lovit de refuzul oltenilor. Nu este prima ofertă de transfer venită pe adresa lui Ivan și faptul că cei de la CSU susțin că până în vară își doresc să îl păstreze ne arată că oltenii au un obiectiv: fie câștigarea campionatului, fie participarea într-o competiție europeană în sezonul următor.

După ce s-au despărțit de Vătăjelu, căpitanul echipei, oficialii craiovenilor au refuzat să se despartă și de Ivan tocmai pentru a nu destabiliza echipa. Au considerat că despărțirea de un singur om de bază este suficientă și pentru a avea rezultate la finalul lunii mai când se va trage linie este necesar să păstreze nucleul echipei.

Abordările conducerilor celor două echipe în aceste situații au fost diferite. Conducerea lui Dinamo a preferat un câștig financiar imediat și incertitudinea evoluției echipei, în timp ce craiovenii au mers pe continuitate și pe explotarea la maxim a parcursului bun din actualul sezon. O clasare pe primele locuri și participarea în competițiile europene în următorul sezon va oferi jucătorilor Craiovei șansa de a fi văzuți de scouterii formațiilor din străinătate și astfel le va da posibilitatea conducătorilor olteni să încaseze în eventualitatea unor transferuri ceva mai mult decât ar face-o în prezent.

Be the first to comment on "Rotariu și Ivan. Cum abordează Craiova și Dinamo lupta la titlu"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: