Sfârșitul unei ere! Toni Nadal pune capăt colaborării cu Rafa Nadal

 

Rezultatele nesatisfăcătoare și lipsa soluțiilor care să-l transforme din nou pe Nadal într-un jucător competitiv la cel mai înalt nivel, păreau că atârnă ca un bolovan al sfârșitului, gata să scufunde colaborarea  dintre Rafa și unchiul acestuia, Toni.

Un parteneriat care a început pe când Rafa avea doar 3 ani, era tot mai criticat de suflarea tenisului mondial, ce avea ca principal argument decăderea spaniolului și clivajul tot mai mare dintre el și cei mai buni jucători.

Chiar și cu toată această presiune externă, Nadal a păstrat același sistem de valori și a rămas consecvent în declarații, spunând că familia este mai importantă ca orice alt lucru și că problema este la el și nu la echipa tehnică.

O încăpățânare care poate nu se justifica, dar care avea ceva nobil, ceva ce demonstra caracterul și sufletul băiețelului care de la 3 ani și-a pus viața și carieră în mâinile lui Toni Nadal.

69 de trofee, dintre care 14 de Grand Șlam, și inovarea tehnico-tactică a jocului. Așa putem rezuma, într-un număr nedrept de cuvinte, impactul pe care Toni Nadal l-a avut asupra lui Rafa, dar și asupra jocului de tenis.

Încă de la frageda vârstă de 3 ani, unchiul viitorului număr 1 mondial, l-a forțat pe acesta să joace cu mâna stânga (el fiind dreptaci), i-a impus un stil de viață și un regim de antrenament pe care mintea unui copil nu le poate înțelege, dar pe care inima le acceptă când acestea vin de la o persoana care la rândul ei sacrifică totul pentru tine, și l-a obligat să se antreneze fără să bea apă dacă acesta era neglijent și o uita în vestiar.

Indiferent în ce lumină am prezenta sacrificiile pe care Rafa a fost nevoit să le facă, nu par prea mari acum, când putem să citim cu litere aurii una dintre cele mai frumoase povești din intriganta carte a tenisului.

De 5 ani fără accidentări a beneficiat ibericul în întreaga sa carieră de 16 ani (până în prezent). În ceilalți 11, pe lângă duelurile crâncene cu adversarii, Rafa a dus o luptă permanentă cu fizicul său, nepregătit parcă pentru măreția care îi era destinată.

Aceste derapaje ale trupului, i-au îngreunat și mai mult misiunea, văduvindu-l în repetate de rânduri de trofee și victorii importante. Urmările acestor evenimente nefericite s-au reflectat (cu neputință altfel) și în plan mental, formându-se astfel un cerc vicios de ghinioane și dezamăgiri.

Să fii cel mai puternic și de neatins om și tot nu poți duce această povară de unul singur și să nu te prăbușești sub apăsarea ei sufocantă, mai ales aflându-te în perioada de formare. Bineînțeles, Rafa a beneficiat de suportul familiei (și acesta suferind, părinții lui fiind divorțați), al prietenilor și al fanilor. Dar nici o persoană nu a fost acolo pentru iberic de la primul pas și nu a înfruntat împreună cu el intemperiile sorții, cum a fost unchiul lui, Toni Nadal.

Suport necondiționat, afecțiune și dedicarea întregii sale vieți. Așa a reușit unchiul Toni să îl transforme pe micuțul Rafa într-unul din cei mai mari jucători din toate timpurile.

Însă orice poveste, chiar și una caracterizată de o legătură aparent inseparabilă, nu poate dăinui la infinit. Ceea ce nu au reușit adversarii, accidentările și lipsa rezultatelor, au reușit problemele de ordin intern.

Anul acesta competițional este ultimul în care Toni Nadal va mai fi antrenorul lui Rafael.

„Începând de anul viitor, nu am să îl mai însoțesc pe Rafa în circuit, ci o să îmi dedic întreaga energie academiei. Vreau să am grijă de formarea tinerilor jucători, care se află în cel mai important moment al dezvoltării lor. Relația cu nepotul meu a fost mereu una bună, nefiind nevoie, pe parcursul acestor ani, să ne certăm sau să ne contrazicem. Până la vârsta de 17 ani, eu decideam totul în ceea ce îl privește pe Rafa, apoi a apărut agentul lui, Carlos Costa, tatăl sau a decis sa se implice mai mult și astfel fiecare avea o opinie. Și adevărul este că am început să decid tot mai puține lucruri cu fiecare an, până în punctul în care n-am mai decis nimic. Am călătorit cu Rafa foarte mulți ani, iar acum vreau să mă ocup de antrenarea tinerilor jucători și academia noastră e locul perfect pentru a face acest lucru.”

Începând de anul acesta, Rafa l-a adăugat pe Carlos Moya în echipa sa, pregătind probabil despărțirea, ce încă pare de necrezut, de unchiul său.

Marea întrebare după această decizie, care pune punct unei ere atât de fructoase, este cum va reuși Nadal să se echilibreze, în primul rând emoțional.

Chiar și cu această îndepărtare aparentă, este greu de crezut că Toni nu o să continue să-și sfătuiască nepotul sau că nu o să fie acolo pentru el când situația o va cere.

2 Comments on "Sfârșitul unei ere! Toni Nadal pune capăt colaborării cu Rafa Nadal"

  1. Eu tot nu cred pana nu vad! 🙂

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: