Steaua – Viitorul 1-1. Hagi neinspirat, dar norocos

Întru-un format atât de competitiv cum este cel adoptat de Liga 1 cu play-off și play-out, fiecare partidă trebuie gestionată cu maximă seriozitate și atenție, pașii greșiți fiind cu greu iertați de contracanditate.

În aceeași notă s-a desfășurat și partida dintre Steaua și Viitorul, ocupantele primelor două locuri. Steaua aflându-se într-o creștere de formă, profitând și de pașii greșiți ai formației lui Hagi, putea să facă un pas serios spre un nou titlu de campioană. De cealaltă parte, Viitorul putea să relanseze cursa pentru supremația în Liga 1, fiind încărcată cu motivația pretendentului la titlu.

Să vedem cum au abordat cei doi tehnicieni o confruntare atât de delicată și importantă.

AȘEZARE

Laurențiu Reghecampf a optat pentru un 4-1-4-1. Momcilovic a fost foarte ofensiv și s-a sincronizat excelent de multe ori cu Tănase, ceea ce a creat mari probleme Viitorului. Enache, care s-a achitat bine de sarcinile sale defensive, pe posesie a făcut deseori schimb de poziții cu Boldrin, pentru a deruta fundașii adverși. În ceea ce-l privește pe Alibec, deși acesta a fost singurul atacant aruncat în luptă de Reghecampf, traseul lui a fost unul variat, el fie coborând pentru a încrucișa cu Enache sau Tănase, fie lăsându-se în banda stângă pentru a creă superioritate numerică pe partea aceea.

Rivalul său, Gheorghe Hagi, a mers pe ideea continuității, așezându-și elevii în clasicul 4-3-3.

Probabil dorind să speculeze intrările lui Enache în centru, mișcare care îl făcea vulnerabil pe repliere, Hagi l-a împins pe Ganea, transformându-l în extremă, Hodorogea coborând în linia celor 2 fundași, modificând modulul într-unul cu 3 fundași centrali. Benzar a fost extrem de avansat și agresiv (ceea ce a cauzat mari probleme defensivei), Hagi încercând să compenseze prin coborârea lui Purece, care a jucat mai mult în zonă centrală făcându-i un marcaj sufocant lui Pintilii. Precum Alibec, Chițu a avut și el multă libertate de mișcare, preferând banda dreaptă de multe ori, unde era mult spațiu de manevră grație poziției centrale adoptate de Purece. Când Chițu cobora în dreapta, Coman încerca să atace zona centrală pentru a oferi noi opțiuni.

Încercare de stopare a construcției Stelei, dar vulnerabilitate pe mingea lungă și pe respingere

Probabil învățând din greșeală lui Contra, care la meciul împotriva Stelei nu a luat nicio măsură pentru a-l stopa pe Pintilii, Hagi a încercat să-și ia măsuri de precauție împotriva celui mai bun mijlocaș central din Liga 1.

Pentru a realiza acest lucru, l-a însărcinat pe Purece cu un marcaj aproape om la om la Pintilii. Având construcția îngreunată sau chiar stopată, jucătorii Stelei au recurs la cea mai simplă și logică soluție: minge lungă în față.

Am fi tentați să credem că exact acesta a fost și planul lui Hagi, însă fundașii lui au fost evident deranjați de această abordare aparent simplistă și ineficientă. S-a putut observa atât la ocazia lui Enache, cât și la golul încasat, că stoperii Viitorului nu stăpânesc deloc jocul aerian sau poziționarea în astfel de faze, ei pierzând și majoritatea mingilor pe care reușeau cumva să le respingă, mingea a două dându-le de asemenea mari bătăi de cap.

Fragilitate pentru Viitorul în benzi

După cum am menționat mai sus, grație fundașilor laterali care adoptau poziții avansate, și sarcinii speciale a lui Purece, așezarea Viitorului devenea 3-2-3-2.

Această decizie curajoasă prin poziționarea sus a lateralilor s-a dovedit a fi una pripită pentru Hagi, în special pe partea lui Benzar. În timp ce Roșu era ocupat cu retragerile lui Alibec, iar Vînă cu intrările lui Enache în centru, dublajul pe benzi rămânea în sarcina lui Ganea, respectiv Benzar. Dacă primul a fost mai puțin solicitat pentru că Pleașcă nu este la fel de ofensiv precum Momcilovic, iar Enache prefera incursiunile în zonă centrală, seara lui Hodorogea a fost un coșmar.

Totul a plecat de la sarcina lui Benzar, care a avut misiunea de a îl presa tot timpul pe Momcilovic. Reghecampf a speculat imediat, cerându-i lui Tănase să coboare până aproape de mijlocul terenului (ceea ce îl scotea pe Hodorogea din dispozitiv). Fără un fundaș lateral și cu Hodorogea atras de Tănase, antrenorul Stelei a reușit să creeze un mare spațiu în zona dreaptă a apărării Viitorului. Cu Alibec care cobora și el deseori pentru a putea fructifica spațiul și cu Benzar, care aproape la fiecare fază avea o viteză în minus, Tănase și Momcilovic au făcut legea pe bandă.
Consecințele au fost bara lui Alibec din minutul 14, bara lui Popescu, ocazia uriașă a lui Popescu, anulată de reflexul senzațional al lui Râmniceanu, dar și golul de 1-0 al lui Pintilii, care a zburdat în acea parte de teren și i-a luat fața lui Benzar pentru a deschide scorul.

De Amorim, schimbare neinspirată

Poate că pe fondul unei epuizări fizice a lui Enache sau poate că din rațiuni tactice, Reghecampf l-a înlocuit în minutul 60 cu De Amorim.

Deși pe plan ofesniv nu și-a făcut simțită prezența, în defensivă intrarea lui s-a văzut. În special la golul de 1-1, când a uitat să se replieze, lăsându-l pe Ganea să primească singur în urma unei combinații cu Morar. Aceasta a fost prima greșeală. A doua a venit din partea lui Bălasa, care în continuare nu reușește să mă convingă. Tânărul fundaș al Stelei a neglijat orice sarcină defensivă și s-a lăsat furat de fază, ceea ce i-a permis lui Tucudean să egaleze.

Concluzie

În ciuda faptului că Hagi a avut o viziune clară asupra strategiei, aceasta s-a dovedit prea îndrăzneață sau nepotrivită pentru jucătorii săi. Cert este că Reghecampf a profitat din plin și l-a dominat tactic din primul minut.

Ratările incredibile ale steliștilor, alături de greșelile mari de arbitraj (2 penaltiuri neacordate pentru  Steaua în prima repriză) și de un moment de neatenție în defensiva roș-albaștrilor au făcut ca partida să se încheie cu un rezultat nedrept de egalitate, fapt recunoscut și de Hagi la finalul partidei.

O șansa mare de a se distanța ratată de Steaua, care însă a avut momente foarte bune de joc și care rămâne, în ciuda acestui semi-eșec, principala favorită la titlu.

1 Comment on "Steaua – Viitorul 1-1. Hagi neinspirat, dar norocos"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: