Suporteri de legendă – Sam Martinez

ncs_modified20150712124812maxw640imageversiondefaultar-150709022

Superbul peisaj de mai sus a fost surprins in ceea ce scotienii numesc „districtul” Leith din nordul Edinburgh, oras ce gazduieste nu mai putin de trei echipe cu traditie ale fotbalului scotian: Hearts. Edinburgh City si Hibernian.

Ca majoritatea echipelor de dincolo de Canalul Manecii clubul Hibernian a fost fondat secolul al XIX-lea, mai exact in anul 1875 si are in spate o istorie bogata. Cea mai recenta performanta a celor supranumiti „The Hibs” o reprezinta castigarea Cupei Scotiei in aceasta vara in fata celor de la Glasgow Rangers. A fost o finala electrizanta, unul dintre cele mai frumoase meciuri pe care scotienii le-au oferit fotbalului in ultimii ani.

La scurt timp dupa aceasta finala, pe data de 25 august 2016 s-a stins din viata cel mai vechi suporter al celor de la Hibernian. Sam Martinez avea varsta de 106 ani si era suporterul celor de la Hibs inca din 1945, ultimul an al celui de-al Doilea Razboi Mondial. La 70 de ani dupa ce a vazut primul meci al celor de la Hibernian a avut sansa sa atinga si sa sarute Cupa Scotiei, in cadrul unei ceremonii organizata de catre club.

old_hibs_fan_dn01

Sam s-a mutat in Scotia in anul 1942 din Belize, facand parte dintr-un grup de 800 de voluntari ce aveau sa munceasca in padure. Dupa incheierea razboiului s-a mutat intr-un hostel din Edinburgh.

In anul 2012 cei de la BBC i-au luat un interviu lui Sam si l-au intrebat cum a ajuns suporterul lui Hibernian.

„In prima mea luna in Edinburgh ma plimbam pe York Place si o multime de oameni veneau pe strada. I-am intrebat ce se petrece si ei mi-au spus ca este un meci de fotbal pe Easter Road. I-am urmat si m-am asezat la coada, iar cineva mi-a dat un bilet gratis. Initial am crezut ca isi bate de joc de mine avand in vedere ca eram singurul om de culoare din acea coada!”

In cele din urma a acceptat biletul, a intrat pe stadion si a ramas atat de incantat de acea partida incat de atunci a devenit suporterul celor de la Hibernian. Acea perioada reprezinta cea mai de succes epoca din istoria lui Hibs, verzii reusind sa castige campionatul Scotiei de trei ori in cinci ani de zile! Desi in ultimii ani performantele echipei au fost aproape inexistente, Sam a declarat ca cei din cadrul clubului l-au tratat mereu corect. De exemplu, cu ocazia implinirii centenarului i-a fost acordat un permis de acces gratuit la toate meciurile, desi din cauza starii de sanatate el nu a mai putut sa asiste la meciurile echipei sale favorite de mai multi ani de zile.

La aflarea vestii despre trecerea sa in nefiinta cei din cadrul clubului au declarat:

„Este o zi trista, toti cei din club plangem la auzul acestei vesti. Sam era o persoana iubitoare, iar atasamentul sau fata de club reprezinta o lectie pentru noi toti. A trait cat sa apuce sa vada aceasta echipa castigand si Cupa Scotiei, un trofeu interzis pentru noi chiar si in anii de glorie!”

_90918394_mediaitem90918393

Be the first to comment on "Suporteri de legendă – Sam Martinez"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: