Suporteri de legendă – Nonno Ciccio

Nonno Ciccio este unul dintre numele de legendă de pe stadioanele din Italia și la momentul actual este cel mai vechi și vârstnic ultras din lume. Nici măcar împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani nu îl împiedică să își însoțească echipa favorită, Foggia, la toate meciurile indiferent unde sunt disputate: pe teren propriu sau în deplasare!

1545

Îşi aminteşte cu drag de primul meci pe care l-a văzut în anul 1937 atunci când un prieten l-a convins să fure bicicleta unchiului său şi să pedaleze 54 de kilometri din satul natal Sant’Agata di Puglia până în oraş pentru a vedea partida Foggiei. Nu îşi aminteşte numele adversarului, ci doar scorul acelei partide: 3-0 pentru Foggia. Cu trecerea timpului Nonno Ciccio a devenit o adevărată referinţă printre nenumăratele generaţii de ultraşi italieni pe care le-a întâlnit de-a lungul anilor.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost trimis să lupte în Africa de Nord unde ulterior avea să fie capturat ca şi prizonier de război şi trimis în Scoţia. Chiar şi aşa reuseşte să glumească pe această temă:

„Deşi eram prizonier de război ei m-au tratat mult mai bine decât o face Guvernul Italiei în ziua de astăzi atunci când vine vorba de pensia mea!”

După terminarea războiului primul meci al Foggiei la care a fost prezent a fost o remiză împotriva Pescarei. Conflictul militar i-a redefinit întreaga filozofie despre viaţă şi implicit pe cea de suporter.

„Sunt dispus să fac absolut orice pentru echipa mea! Indiferent cât de greu îmi este am fost, sunt şi voi fi mereu lângă băieţi să îi încurajez!”

Ciccio este foarte uşor de recunoscut pe orice stadion din Italia pentru că poartă un banner pe care este imprimat crezul său de care nu s-a dezis niciodată: „Pace între ultraşi!

nonno-ciccio-17

„Eu nu sărbătoresc atunci când însoţesc echipa în deplasare pentru că îi respect pe suporterii echipei gazdă. Modul meu de a mă bucura este fluturarea steagului şi astfel băieţii ştiu că eu sunt lângă ei! Dacă îţi respecţi adversarii de pe stadion vei învăţa să faci acelaşi lucru şi în viaţa de zi cu zi cu cei din jurul tău!”

Înaintea fiecărei deplasări pe care o face cu bătrânul sau automobil, un Renault Laguna, cheamă mecanicul pentru a o verifica. La vârsta sa parcurge distanţe de sute de kilometri doar pentru a-şi susţine echipa! Îşi pregăteşte meticulos pachetul cu mâncare şi sticla cu apă deoarece, spune el, preţurile de pe stadioane sunt prea mari pentru un pensionar!

page

2 Comments on "Suporteri de legendă – Nonno Ciccio"

  1. Foarte tare Nonno Ciccio! În zona asta a Italiei cred ca fotbalul este singurul mijloc de a se lupta cu nordul. N-au nici industrie, nici pensii, nici salarii, nici locuri de munca, nimic. Au doar dragostea pentru fotbal. Pentru doua ore cat sunt pe stadion oamenii astia uita de toate neajunsurile.

    • Ai dreptate. Din pacate pentru clasa de jos a populatiei Italiei fotbalul a ramas printre putinele bucurii. Acum sa vedem cu ce vor veni noi investitorii chinezi, sa speram ca banii nu vor inlocui spiritul acesta unic de pe stadioanele din Serie A.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: