Surprizele fotbalistice ale anului 2016

Așa cum probabil majoritatea dintre noi suntem obișnuiți la sfârșitul fiecărui an privim în urmă și ne gândim la cele întâmplate în decursul acestuia. Și cum cortina stă să cadă peste anul 2016, unul plin de evenimente și surprize în ceea ce privește fotbalul vă propun să ne amintim cele întâmplate în timpul acestui an.

Personal sunt de părere că a fost un an plin de surprize în care multe pronosticuri au fost date peste cap și reputația multor analiști și predicatori sportivi a avut de suferit tocmai din pricina acestor rezultate surprinzătoare. În continuare vă voi prezenta trei mari evenimente care m-au surprins în 2016.

1) Câștigarea titlului în Anglia de către Leicester City 7393768-3x2-940x627Pentru mine faptul că Leicester a reușit să câștige titlul în Anglia reprezintă cea mai mare supriză pe care fotbalul mi-a oferit-o după ce Grecia a reușit să câștige Campionatul European în 2004. Analiza parcursului lui Leicester este una mai largă și nu doresc să o fac aici, dar doresc să punctez și conjunctura favorabilă pe care aceștia au avut-o și în special modul în care Claudio Ranieri și-a condus echipa spre locul 1 la finalul sezonului în Premier League. Leicester a arătat cel mai bun joc, dar a beneficiat din plin și de conflictele apărute în sânul celorlalte mari echipe ale Angliei. Manchester United era zdruncinată săptămânal de conflictele apărute între Louis van Gaal și vestiar, Arsenal a fost inconstantă, în nota obișnuită, în timp ce Chelsea s-a despărțit de Jose Mourinho și s-a văzut pusă în situația de a aduce un antrenor interimar până în vară. Încă sunt de părere că dacă cei de la Manchester City nu făceau în ianuarie anunțul că Pep Guardiola va prelua echipa din vară am fi discutat astăzi despre o altă campioană a Angliei.

Leicester reprezintă în momentul de față una dintre puținele bucurii ale unui fotbal deja guvernat de petrodolari și mai nou de consorții din China. O spun cu mâna pe inimă, doar pentru sezonul acesta, mi-ar fi plăcut să fiu suporterul lui Leicester. Bucuria de a trăi lângă echipa ta de suflet primul titlu din istorie este probabil de neprețuit.

2) Real Madrid – câștigătoarea Ligii Campionilor1864608-39289212-2560-1440Real Madrid a reușit să câștige în acest an al unsprezecelea trofeu al Ligii Campionilor, „La Undecima”, așa cum a fost numit acest trofeu de către fanii blanco. Paradoxal, deși jocul echipei a fost unul sub nivelul așteptărilor, beneficiind de trageri la sorți favorabile Real a reușit să se strecoare până în finală, acolo unde, în ciuda faptului că jocul a fost unul destul de modest, madrilenii au reușit să o învingă încă o dată pe rivala din oraș, Atletico și să câștige un nou trofeu al Ligii Campionilor.

Modul în care începuse sezonul cu Rafael Benitez, demiterea acestuia și instalarea lui Zidane ca antrenor principal prezentau în ianuarie rețeta unui sezon eșuat al madrilenilor. După înfrângerea din sferturile de finală ale Ligii, acel 2-0 pe terenul lui Wolfsburg, se părea că acolo se va opri drumul lor în acel sezon în Europa. Dar cumva madrilenii au reușit să se reinventeze după acea partidă și au salvat în stil de mari campioni un an ce părea sortit eșecului.

De ce mi s-a părut interesantă această performanță a Real-ului? Dintr-un motiv foarte simplu: mi s-a părut că a fost un trofeu la care nici cei mai optimiști și împătimiți suporteri merengues nu se așteptau. Au fost ani în care Florentino Perez a investit infinit mai mult, dar la finalul sezonului echipa nu reușea să câștige vreun trofeu. „Doar” 75 de milioane de euro cheltuise Real-ul în perioada de transferuri din vară și culmea, de această dată nici un star nu sosea pe Bernabeu. Ca și exemplu cele mai răsunătoare nume transferate în perioadă de mercato au fost Mateo Kovacic de la Inter și Danilo de la FC Porto.

3) Portugalia, surprinzătoarea câștigatoare a Campionatului Europeanportugal_euro_2016_champions_La startul competiției Portugalia era cotată cu doar a șaptea șansă la câștigarea trofeului după Franța, Germania, Spania, Anglia, Belgia și Italia. Portugalia a fost repartizată la tragerea la sorți într-o grupă din care au mai făcut parte Ungaria, Islanda și Austria și în care în mod normal portughezii ar fi trebuit să defileze. După meciurile din faza grupelor în care portughezii au reușit doar 3 egaluri și au terminat doar pe locul 3 recunosc că mă așteptam ca aceștia să își facă bagajul încă din meciul cu Croația din optimile de finală. Golul lui Quaresma din prelungirile acelei partide ne-a reamintit de acest fotbalist peste care au trecut anii și nu a reușit niciodată să își atingă potențialul maxim.

Mă așteptam că liderul Cristiano Ronaldo să tragă echipa după el, dar personal consider că Pepe și tânărul Renato Sanches au fost unii dintre cei mai buni oameni ai portughezilor la turneul final. Chiar și victoria din semifinale împotriva selectionaței Țării Galilor, relevația turneului, mi s-a părut puțin „contra curentului”, cu atât mai mult triumful împotriva Franței din marea finală.

A fost un succes istoric pentru Portugalia și Cristiano Ronaldo care și-a câștigat locul în istoria eternă a fotbalului dat fiind faptul că nici măcar marele Eusebio sau Rui Costa nu au reușit să câștige vreun trofeu major cu selecționata Portugaliei.

Acestea fiind zise, doresc urez pe cale cititorilor urmăritorilor noștri sărbători fericite, sănătate un 2017 fotbalistic bun.

Gabriel Manea

2 Comments on "Surprizele fotbalistice ale anului 2016"

  1. cine credea ca leicester city va fi campioana nimeni nu credea si uite ca au reusit bravo lor e meritul lor toata echipa de la staff antrenori secunzi si antrenor principal pana la jucatori

  2. de asemenea real madrid dar ei sunt obisnuiti sa castige mereu campionate cupe supercupe asa ca ma abtin sa zic ceva despre ei insa cireasa de pe tort a fost la campionatul european anul acesta cand portugalia a castigat campionatul european

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: