Tenisul are o nouă regină

Fără să cedeze nici măcar un set pe parcursul turneului, Angelique Kerber, proaspăt încoronată „noua regină a tenisului”, se întâlnea, în a doua finală consecutivă, cu jucătoarea care a făcut posibilă ceremonia de încoronare, cehoaica Karolina Pliskova.

Și cum într-o curte regală climatul este întotdeauna caracterizat de incertitudine și intrigă, Pliskova s-a transformat din ajutorul prințesei pretendente în cel mai aprig dușman.

versus

Eliminarea favoritei locale, Serena Williams, de către jucătoarea din Cehia a avut un impact pozitiv asupra ambelor finaliste: Angelique devenea astfel numărul 1 WTA, iar Karolina primea o nouă injecție cu optimism și încredere.

Finala ultimului turneu de Grand Slam al anului s-a preschimbat, pentru aproximativ 2 ore, într-un turnir modern, unde femeile pot își pot etala abilitățile, unde armurile rigide și robuste au fost înlocuite  de eleganță și grație, iar rachetele de tenis au fost preferate lăncilor.

Privirile săgetătoare, mereu atente, dornice să surprindă fiecare lovitură și fiecare gest, au reprezentat o povară mult prea apăsătoare și totodată sufocantă pentru Pliskova, povară care s-a tradus prin 4 greșeli neforțate în primul game. Odată obișnuită cu aerul rarefiat pe care ești nevoit să-l respiri atunci când te afli pe cea mai înaltă scenă a tenisului mondial, Karo a făcut ajustările necesare și a fost capabilă să ofere o replică pe măsură adversarei sale, care însă a pedepsit-o pentru începutul ezitant de meci, adjudecându-și primul act la 3.

Conștientizând că nu mai are nimic de pierdut, eliberată de presiunea din debutul meciului și cu imaginea victoriei din finala turneului de la Cincinnati în fața aceleași Kerber încă proaspătă în minte, Pliskova și-a exploatat la maximum primul serviciu, câștigând 17 din 19 puncte jucate și mutând astfel presiunea pe serviciul nemțoaicei, care avea să cedeze în game-ul 7, dovedindu-se un avantaj suficient, decriptat pe tabelă sub forma scorului: 1-1 la seturi.

 

Stăpânind fileul datorită alonjei impresionante, exploatând serviciul 2 și biciuind loviturile mai scurte al noului număr 1 mondial, Karo face un break rapid în debutul decisivului, concretizat apoi de un game pe propriul serviciu extrem de hotărât. Fiind la doar 3 game-uri de o victorie răsunătoare, care avea să-i graveze numele definitiv în istoria tenisului, Pliskova a pierdut controlul partidei incomodată vădit și de Kerber, care a rămas, datorită experienței, calmă și lucidă.

La 4-5, Karolina a servit pentru a rămâne în meci. Presiunea aferentă momentelor de acest gen s-a dovedit de nesuportat, greutatea provocării răsfrângându-se asupra serviciului. Game pierdut la 0 de cehoaică, sinonim cu al doilea titlu de Grand Slam al anului pentru Angelique.

campioana

Dacă timp de 8 ani, din 2007 până în 2015, Kerber nu a izbutit să ajungă într-o finală de Grand Slam, în 2016 a bifat 3 din 4 și a câștigat două. La acest peisaj grăitor pentru reușitele ei din acest an, putem adăuga și argintul obținut la Rio, dar și poziția fruntașă în ierarhia feminină mondială.

Îmbătată de fericire și cu un zâmbet ce îi lumina plăcutu-i chip, Angie, a declarat că piatra de temelie pentru acest an fantastic o reprezintă semifinala obținută în 2011 la US Open, performanță realizată din postura de număr 92 WTA. După acel rezultat a conștientizat că merită să fie printre cei mai buni și că e de datoria ei ca acel vis atât de îndepărtat să devină realitate.

Cu această victorie, Kerber a întrerupt o secetă agasantă pentru poporul german, devenind prima jucătoare din Germania care se impune la US Open, după Steffi Graf în 1996.

finalNici Pliskova nu poate să fie altfel decât mulțumită după acest an, finala acestei ediții transformând-o în noul număr 6 WTA.

O nouă bijuterie care va reflecta efortul, succesul și grandoarea, a fost adăugată pe coroana purtată de acum cu mândrie de Angelique Kerber.

Be the first to comment on "Tenisul are o nouă regină"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: