Tragedia de pe Heysel

Ar fi trebuit sa fie o sarbatoare. La Bruxelles, intr-o miercuri, pe 29 mai 1985, finala Cupei Campionilor Europeni opune englezilor de la Liverpool, detinatorii trofeului, pe italienii de la Juventus Torino, campionii Italiei. In sezonul 1984-1985, Liverpool si Juventus sunt cele mai bune echipe continentale.

Pe 29 mai 1985, italienii si englezii au calatorit cu miile spre Bruxelles. Toata ziua, suporterii au dat navala in oras. Italienii au venit cu masina sau cu trenul. Englezii au luat feribotul, apoi trenul ori autocarele. Orele au fost lungi inaintea meciului. Fanii s-au indreptat spre stadion la sfarsitul dupa-amiezei, asa cum se intampla in intreaga lume…

O liniste inselatoare

Peninsularii au afisat tricouri in dungi albe si negre ale respectabilului Juve. Britanicii fac parada intr-o atmosfera calma in tricourile ”Reds” din Liverpool. In aparenta totul se deruleaza normal, nu se produce nici un incident. Politistii nu vad nimic nelinistitor. Si totusi cu 25 de minunte inainte ca arbitrul elvetian Daina sa deschida meciul, incepe tragedia.

De peste o jumatate de ora in tribuna Z fanii englezi lanseaza tot felul de proiectile pe deasupra grilajului inalt de 3 metri, in directia tribunei unde sunt adunati multi italieni. Insultele domina, tonul urca. Tensiunea este uriasa, dar politistii de la marginea terenului sunt convinsi ca nu este decat un alt episod izvorat din razboiul de intimidare adorat de suporteri.

Responsabili orbi

In acea seara, politia belgiana a gresit: intr-o fractiune de secunda o banda de huligani englezi se arunca pe grilaj. Gardul cedeaza. Panica generala. Suporterii italieni incearca sa reziste, iar apoi sa scape de agresorii care-i urmaresc inarmati cu bare de fier. Pentru a parasi cat mai repede acel infern, unii italieni se prind cu mainile goale de sarma ghipata. Altii fug spre teren. Acolo, jandarmii ii impiedica sa treaca. Multi dintre ei, impinsi si sufocati din spate de multimea nebuna, se lovesc de grilaj. Oroare.

Unul dintre ziduri cedeaza. Spectatorii sunt striviti, iar cei care-i inconjoara nu-i pot salva pentru ca sunt urmariti de huligani. Politistii nu intervit decat la un sfert de ora de la debutul dramei. Primele actiuni de salvare se organizeaza cat de repede posibil. Politia calare, caini, unitati ale armatei belgiene vin sa intareasca dispozitivul. Pe marginea gazonului, corturile sunt ridicate de urgenta pentru ai ingriji pe primii raniti. Conducatorii UEFA sunt dezolati. Reuniti intr-un birou al stadionului, ei decid in unanimitate ca meciul trebuie sa se desfasoare, altfel ciocnirile riscand sa ia proportii. Televiziunile continua transmisia in direct si toata Europa asista la tragedie. Este infiorator.

O victorie amara

Meciul incepe cu 85 de minunte intarziere. Cele doua echipe sunt parca in transa. Pe gazon, jucatorii celor doua formatii mai degraba aud sirenele salvarilor decat fluierul arbitrului Daina. In minuntul 57, arbitrul indica punctul de la 11 metri in favoarea celor de la Juventus Torino. Michel Platini il pacaleste pe portarul lui Liverpool, Bruce Grobbelaar, marcand golul care asigura victoria lui Juventus.

Abia a doua zi se afla bilantul dramei: 39 de morti, si 450 de raniti. La Bruxelles nu se mai intelege nimic. Toti erau convinsi ca luasera masurile necesare. Tot ce trebuia… Dar iata nimeni nu prevazuse lejeritatea organizatorilor si inca mai putin punerea in circulatie a biletelor false. Foarte rapid, 15 persoane sunt arestate, dar nici una nu este acuzata de omucidere. Mai tarziu, gratie imaginilor televiziunilor, huliganii sunt identificati, iar Marea Britanie extradeaza 24 de suporteri deferiti justitiei belgiene. In acelasi timp UEFA exclude cluburile engleze pentru 5 ani din competitiile europene.Pe 17 octombrie 1989 se deschide procesul huliganilor la Tribunalul Corectionar din Bruxelles. Magistratii studiaza documentele video si explica faptul ca nu poseda suficiente probe pentru a-i inculpa pe cei 24 de fani englezi. Zece huligani sunt achitati, alti14 sunt condamnati la 18 luni de inchisoare. Capitanul jandarmeriei, responsabil cu securitatea arenei, absent in seara finalei, primeste 9 luni de inchisoare cu suspendare. Secretarul Federatiei Belgiene, acuzat de lipsa de reactie, ia 6 luni de inchisoare cu suspendare. Justitia belgiana isi va justifica relativa clementa prin acest fenomen al societatilor moderne reprezentat de explozia comportamentelor individuale in dinamica multimilor. Sociologia nu explica insa tot…

sursa LAROUSSE ENCICLOPEDIA FOTBALULUI

Be the first to comment on "Tragedia de pe Heysel"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: