Ultimele două meciuri din faza grupelor: s-au stabilit semifinalele Turneului Campioanelor

012781-1497862800

Ultimele două meciuri din faza grupelor aveau să stabilească perechile pentru semifinale.

Dacă Svetlana Kuznetsova scăpase de grijile calificării, pentru Radwanska și Pliskova meciul din această după-amiază era de totul sau nimic.

Înainte însă de meciul lor, s-a desfășurat o partidă puțin atipică, între o jucătoare deja prezentă în semifinale, Svetlana Kuznetsova, și Garbine Muguruza, fără nicio șansă de calificare.

BNP Paribas WTA Finals: Singapore 2016 - Day Six

După o serie de 6 meciuri câștigate consecutiv, dintre care 4 în 3 seturi, suflarea tenisului se întreba dacă rezervele de energie ale Kuznetsovei se vor epuiza la un moment dat sau dacă aceasta va continuă să câștige până când va considera de cuviință.

Cu un început care arată cât de mare este încrederea pe care a căpătat-o în urma ultimelor performanțe, Sveta a câștigat 13 din 14 puncte jucate cu primul serviciu și nu i-a oferit nicio șansă de break adversarei.

Joc extrem de solid, izvorât din multitudinea de victorii consecutive și din calificarea în extremis, care i-a permis Svetlanei să-și impună jocul și să stabliească termenii în care s-a desfăşurat primul set, câștigat de ea cu scorul de 6-3.

O nouă performanță palidă pentru Muguruza, care pierduse și primele două meciuri. Părea că lipsa mizei și-a pus și ea amprenta și că vom avea și în „Grupa Albă” o jucătoare care să câștige toate meciurile, după ce Angelique a reușit asta în „Grupa Roşie” .

Într-adevăr, după dezamăgirea de a fi părăsit competiția înaintea ultimului meci,  ibericei i-a fost foarte greu să se conecteze la intensitatea meciului și să părăsească conul de umbră care a păgubit-o de lumina caldă a succesului în ultimele luni.

Odată cu pierderea primului set, aceasta a putut să privească cu mai multă luciditate situația și să realizeze astfel că simpla prezență la Singapore, printre cele mai bune 8 jucătoare ale momentului, este în sine o performanță incredibilă și, totodată, o reflecție a unui an magic, în care a reușit să câștige primul ei trofeu de Grand Slam și să doboare jucătoare precum Serena Williams.

Cu această schimbare de optică, Garbine a devenit jucătoarea care ridica publicul în picioare prin jocul ei și pe care-l încânta cu al său zâmbet cald și jovial.

Transformare tradusă printr-un joc ce și-a schimbat dirijorul. Rusoaica nu a mai reușit mare lucru cu serviciul, în setul 2 câștigat doar un punct din 6 cu primul serviciu, pe când Muguruza 7 din 8.

Nivelul superior de concentrare atins de iberică în seturile 2 și 3 a putut fi observat cu ușurință la retur, unde cu intuiția de prădător anticipa locul în care va ateriza mingea și o lovea necruțător, încărcând fiecare lovitură cu dorința de a termina anul într-o notă pozitivă.

În față unui astfel de oponent, atât de necruțător, Sveta probabil că a răspuns oamenilor la întrebarea legată de rezervele ei de energie, cedând următoarele două manșe cu 6-0, respectiv 6-1.

Acest succes poate nu reprezintă nimic pentru Garbine acum, ea părăsind competiția de pe ultimul loc. Pe viitor însă, poate însemna mai mult decât o calificare.

Într-o perioadă lipsită de strălucirea rezultatelor demne de standardele ei, dublată de ipostaza eliminării premature dintr-o competiție pe care a așteptat-o cu atât de mult interes, să reușești o astfel de revenire în fața unei jucătoare care concentra privirile tuturor, nu e puțin lucru. Dovedește foarte multă tărie de caracter, capacitate de strunire a minții rebele și focusarea acesteia pe obiectivul pe care ți-l dorești îndeplinit și, nu în ultimul rând, conștientizarea valorii proprii și a realității că ești capabil să bați pe oricine.

Lucruri care mai devreme sau mai târziu, fac diferența și care de acum în colo se află în arsenalul Muguruzei cu care va asedia pozițiile fruntașe și trofeele majore în sezoanele ce vor urma.

Pentru Sveta nu prea există timp de introspecții, ea urmând a juca în primul meci de mâine, împotriva Dominikăi Cibulkova, o jucătoare ce debordează de energie și încredere după calificarea dramatică din grupe.

14581434_10155310619021102_4665970133687242316_n

Cel de-al doilea meci al zilei a fost cel dintre Agneiszka Radwanska și Karolina Pliskova. În acest meci, victoria echivala cu o calificare.

14718725_10155308907521102_5798675409576716000_nDeși având un palmares net superior în fața cehoaicei, Agnieszka a început puțin ezitant partida, cedându-și serviciul în game-ul 5.

Karolina, dominând prin forță, și-a creat rapid un avantaj, anulat, la fel de repede, de tenacitatea polonezei, care știe să exploateze, ca nimeni alta, slăbiciunile adversarului.

Într-un prim set în care și-a anulat cele 15 lovituri direct câștigătoare, prin 15 greșeli neforţate, Karo s-a văzut învinsă în prelungiri, cu scorul de 7-5.

Momentul psihologic al setului, și poate al meciului, a fost la 4-2 pentru Pliskova, când Aga a salvat o minge de dublu break și, în loc să fie 2-5, s-a făcut 3-4.

Probabil că având un avans de 3 game-uri, Karo ar fi reușit să închidă setul și să schimbe soarta calificării, însă acest lucru este acum contrafactual grație jocului îngrijit și fără scăpări majore al polonezei.

Cu primul set adjudecat, Radwanska a adoptat un joc total de așteptare, oferind inițiativa adversarei.

În setul 2, Aga a avut doar 2 lovituri direct câștigătoare și 2 greșeli neforţate. Cu toate acestea, s-a impus cu 6-3, pe fondul ezitărilor dezarmante ce au apărut în jocul de serviciu al cehoaicei , care și-a pierdut serviciul, o armă atât de importantă în arsenalul ei, de 3 ori.

O calificare meritată de Radwanska. Fără spectacol, fără cifre care să valideze  o ofensivă necruțătoare, dar cu mult sânge rece și cu o tactică fără breșe. Aspecte ce fac confruntarea cu Kerber cu atât mai interesantă.

14581291_10155311059781102_2752240179625053392_n

Be the first to comment on "Ultimele două meciuri din faza grupelor: s-au stabilit semifinalele Turneului Campioanelor"

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: